De Buitengewoon Opsporingsambtenaar

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Analyse van incidenten
Advertisements

Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem
SEPA Wat verwacht de toezichthouder van u? NFS SEPA-voorlichtingsmiddag, 30 mei 2012 Prof. Dr. Olaf C.H.M. Sleijpen Divisiedirecteur, Toezicht pensioenfondsen.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Utrecht Innovatie & Veiligheid Paul Koot & Frits Neijgh van Lier.
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Regiobijeenkomst Raadslid.NU
In samenwerking met 13 maart 2014.
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
Stelselwijziging jeugd Hoe verder?
Haven Amsterdam is een bedrijf van de gemeente Amsterdam De invoering van de havenbrede richtlijn Project Havenbrede Richtlijn.
Maatschappelijk Aanbesteden
Wijkambitie Zuidwest Wijkdialoog 29 november 2011.
Symposium Baggernet 30 januari 2008
Over hondenpoep en hangjongeren.
Bijeenkomst Veiligheid Winkelgebied Oud -West 12 april 2011.
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
“Trends en ontwikkelingen in de beveiligingsbranche”
Project “Overstromingen Haaglanden” Ger van Opstal projectmanager
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
EERSTE JAAR Kopgroep wethouders voor kindcentra
concern 1 naam mei Vanaf 1 juni 1 logo.
Aanpak fietsdiefstal Goof de Vor 5 april 2017 |.
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
17 september 2009Raadsinformatieavond Aanpak mensenhandel Zandpad Raadsinformatieavond 17 september 2009.
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
Handhavingsbeleid brandweer Industriële veiligheid
JE EIGEN VEILIGE PUBLIEKE TAAK
Plan van aanpak asbestbrand
Samen Sterk in het Buitengebied Verkenning regio Midden en West Rob Segers Provincie Noord-Brabant 3 december Samen Sterk in het Buitengebied.
SPORT, BEWEGEN EN VEILIGHEID
Steeds krachtiger bestuur in:
Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
De bevolking betrekken bij het ( lokale ) veiligheidsbeleid :
Waterweg-Noord Non-alcoholzone G.H.J. van der Heiden Hoofd wijkpolitie Vergadering Commissie Samenleving en Bestuur d.d
Planvorming, van oud naar nieuw, van papier naar een werkende organisatie ir. Ad van Leest.
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport OGGZ in de Wmo Maandelijkse bijeenkomst pilotgemeenten Wmo 12 juni 2006.
PBO Platform Belangenbehartiging Ondernemersverenigingen presentatie adviesraad OF 31 januari 2011.
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Criminaliteitscijfers Een nieuw elan Nieuwe beleidsplannen –Bestuursakkoord 2013 – 2018 –Zonaal Veiligheidsplan 2013 – 2017 Nieuwe doelstellingen.
Presentatie: Bedrijven InvesteringsZone
Hfdst 21 Onderzoek aan lichaam of kleding
Hoe organiseren we ‘het’ met elkaar? Gezinsgericht werken met Wijz 19 juni 2014, door Martijn van Noppen.
een nieuwe LEADER periode
Hfdst 18 Staandehouden Blz
TOEZICHTHOUDERS EN HANDHAVERS IN DE (SEMI) PUBLIEKE RUIMTE
Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) Een publiek-private samenwerking, opgericht 31 januari 2002 Samenwerking tussen: –RDW (Dienst.
Waterplan Heusden. Waterplan Heusden: 1. Waarom het … 2. Wat is het … 3. Totstandkoming … 4. Communicatie over … 5. Uitvoeringsprogramma … 6. Vragen Inhoud.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Buurtaanpak Staatsliedenbuurt College van Burgemeester en Wethouders besluit in 2006 om 1 miljoen Euro extra budget beschikbaar te stellen voor de Staatsliedenbuurt.
Velig reizen met de RET Rotterdam 23 september 2015
Aanpak woonoverlast Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011 Gemeente Leeuwarden - Henry de Roo.
Veiligheid Gemeente Haarlemmermeer Politie Kennemerland.
KVO-B Presentatie KVO-B 16 juni 2014 Overleg Ondernemersverenigingen Gemeente Maasgouw Chris Bosch (OML) (
OVERHEID EN AUTONOMIE VAN DE INSTELLINGEN Micheline Scheys Secretaris-generaal Departement Onderwijs en Vorming VVKHO Studiedag 14 februari 2014 “Beleidsruimte.
Integraal Veiligheidsbeleid gemeente Landerd Wat is het? Doelen van het beleid Prioriteiten Vragen?
1 GSB III financiële verantwoording. 2 GSBIII Drie brede doeluitkeringen: 1.BDU sociale integratie en veiligheid 2.BDU economie 3.Investeringsbudget.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Een nieuwe ladder voor duurzame verstedelijking
Energiebesparing bij bedrijven
Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA)
HANGJONGEREN IN GEMEENTEN
ondersteuningmodel sessie drie: ondersteuningsteams
Actualiseren EV-beleid
Actualiseren EV-beleid
BuurtInformatieNetwerken (BIN)
Presentatie Korpschef G.H.P.K. Huijser van Reenen
Cursus Politiek Actief Bijeenkomst 2: De gemeente
Transcript van de presentatie:

De Buitengewoon Opsporingsambtenaar 29 juni 2011 De Buitengewoon Opsporingsambtenaar Beleid en Publiek - Private samenwerking 29 juni 2011 De Buitengewoon Opsporingsambtenaar | 29 juni 2011

De Buitengewoon Opsporingsambtenaar 29 juni 2011 Inhoud Wat is een Buitengewoon Opsporingsambtenaar? Huidig beleid Samenwerking met Politie Publiek – private samenwerking De Buitengewoon Opsporingsambtenaar | 29 juni 2011

1. Wat is een Buitengewoon Opsporingsambtenaar? Een functionaris die uit hoofde van zijn taak, in ondergeschiktheid aan het bevoegde gezag, in overeenstemming met de geldende rechtsregels en met behulp van de hem daartoe beschikbaar gestelde bevoegdheden en middelen, zorg draagt voor de opsporing van strafbare feiten alsmede met de voorbereiding van de eventuele vervolging van deze feiten.

2. Het beleid Er dient een noodzaak te zijn om buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aan te stellen; De ambtenaar dient betrouwbaar te zijn; De ambtenaar dient bekwaam te zijn;

2. Het beleid (2) - Bevoegdheden Bevoegdheden ingedeeld in ‘domeinen’ naar aard en omstandigheden. Openbare ruimte; Milieu, Welzijn en Infrastructuur; Onderwijs; Openbaar Vervoer; Werk, Inkomen en Zorg; Generieke Opsporing. Mogelijkheid tot het verkrijgen van politiebevoegdheden en geweldsmiddelen. Maximale uitrusting is handboeien, wapenstok, pepperspray en vuurwapen.

2. Het beleid - Toezicht De Minister van Veiligheid en Justitie is eindverantwoordelijk; Toezicht op de boa belegd bij twee instanties: Het Openbaar Ministerie: voor kwaliteitsbewaking en gevolgen strafrechtketen; Politie: dagelijks toezicht en samenwerking

3. Samenwerking met de Politie Politieagent is algemeen opsporingsbevoegd, de boa heeft beperkte opsporingsbevoegdheden. Boa bedoeld voor specifieke taken of aanpak kleine ergernissen en overlast Gemeenten dienen integraal veiligheidsplan op te stellen samen met politie en Openbaar Ministerie; Prioriteiten voor komende periode uitgewerkt in handhavingplannen; Afspraken en verantwoordelijkheden; Inzet diverse partijen.

3. Samenwerking met de Politie (2) De samenwerking tussen boa’s en politie verschilt op dit moment per politieregio. Voorbeelden van goede samenwerking zijn: Dagelijkse gezamenlijke briefings agenten en boa’s. Gebruik meldkamer. Gebruik Communicatie- en informatiesystemen. gezamenlijke inzet in projecten en teams.

4. Publiek – private samenwerking Voorbeelden van publiek – private samenwerking: Beveiligers in onbezoldigde dienst van de overheid als toezichthouder; Beveiliging van bedrijventerreinen door particuliere beveiligers met ‘hotline’ naar politie; Informatie uitwisseling tussen beveiligers, gemeenten en politie; Toezicht- en handhavingarrangementen.

4. Publiek – private samenwerking (1) Het toezichtmodel Een toezichtmodel is een set met vastgelegde afspraken tussen overheid- en eventueel particuliere partijen om door gezamenlijke inzet en samenwerking de veiligheid en leefbaarheid te verbeteren in een vooraf omschreven gebied.

4. Publiek – private samenwerking (2) Deelnemende partijen: Politie, gemeente (beleid), gemeente (stadstoezicht), ondernemersfederaties, particuliere beveiligingsorganisaties en OV-bedrijven. Ten behoeve van: Verbeteren van het straatbeeld; Aanpak van overlastgevende personen en groepen; Schoon: vervuiling tegengaan; Auto-inbraken; Zakkenrollerij; Winkeldiefstallen; Overlast door wildplassen, bedelarij etc.; Bevorderen doorstroom winkelend publiek, (aanpak hangjongeren voor winkelingangen en doorloop locaties) Aanpak showgedrag (auto's, motoren, scooters - rondrijden met openraam en de muziek op maximaal), rondjes rijden in hetzelfde gebied en onnodig en overdreven hard optrekken.

4. Publiek – private samenwerking (3) Om de inzet en samenwerking in een toezichtmodel te kunnen garanderen, moet aan een aantal randvoorwaarden worden voldaan: Het proces van vorming en beheer van het toezichtmodel; Afspraken over het evalueren van het toezichtmodel; De aansturing van betrokkenen in het toezichtmodel; Afspraken over de samenwerking, inzet en resultaten in het toezichtmodel; communiceren en het delen van informatie binnen het toezichtmodel; eisen die je stelt aan deelnemende toezichthouders en handhavers; ondersteunende faciliteiten voor het toezichtmodel.

4. Publiek – private samenwerking (4) Mogelijk te nemen maatregelen zien op: Inzet politie; Inzet Boa’s; Inzet particuliere beveiliging; Inzet specialisten: buurtvaders, jongerenwerkers, verslaafdenzorg. Maar daarnaast ook andere maatregelen: Cameratoezicht; preventief fouilleren; collectieve ontzeggingen;

4. Publiek – Private samenwerking (5) Het toezichtmodel tast de autonomie van partijen en haar individuele taken en bevoegdheden niet aan; Door partijen afzonderlijk genomen maatregelen sluiten elkaar en het toezichtmodel niet uit, maar dienen om zo veel mogelijk op elkaar aan te sluiten en aanvullend en versterkend te werken.