VEILIG UITVOEREN VAN ONDERHOUDSWERK

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Veelgemaakte fouten in risicobeoordelingen
Advertisements

Participatie van werknemers Campagne ‘Een gezonde werkplek’ Betrokkenheid bij veiligheid en gezondheid op het werk Datum | Titel van het.
Naam en titel van de spreker
Welzijn op het werk Johan Ledegen Ingenieur – attaché F.O.D. WASO
Naam en titel van de spreker
Basisveiligheid B-VCA V.04 Module 1
Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek
VCA HOOFDSTUK 3 ONGEVAL.
Gezond werk is werk zonder stress
Europa en ik.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Campagne Een gezonde werkplek Naam.
The CAF Procedure voor externe feedback
Energie krijgen van je werk!. Wat is er gedaan? Uitvoeren Rie op locaties, zomer 2010 Opstellen plan van aanpak –Bu-niveau najaar 2010 –Locatiegericht,
Beschermingsmiddelen
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
toolbox Adembescherming
RISICO VCA - Hoofdstuk 2.
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
Arbeidsomstandigheden Deel 1
Risicobeoordeling – onmisbaar voor een gezonde werkplek
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
TOEZICHT Onderdeel 1.
Onderhoud en veiligheid en gezondheid op het werk
Het Europass Certificaatsupplement in Nederland
Visie op vervoer gevaarlijke stoffen
Het SER-advies voor een nieuw grenswaardenstelsel: verantwoorde zorg voor gezondheid in Europees perspectief Bob Koning Secretaris Arbeidsomstandigheden.
Wetgeving Trillingen C.J. Dietvorst Arbeidsinspectie Vakgroep Arbeidshygiëne.
Jongeren Preventie Team
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
EOR en Vakbond Discussieaanzet FNV Europa conferentie, Sjef Stoop, FNV Formaat.
Een gezonde werkplek Goed voor jou en voor de zaak
2030 Vlaardings Café 17 juli veilig schoon onderhoud 2030 op weg naar 2030 maar……. ook nu al van belang.
TOOLBOXMEETING WERKEN LANGS DE OPENBARE WEG
ARB(eids)O(mstandigheden
Lawaai en maatregelen op de werkvloer
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
ARBEIDS- OMSTANDIGHEDENWET
Lawaai en maatregelen op de werkvloer Het voorkomen van één van de meest voorkomende beroepsziekte.
ARBO.
Machines en veiligheid 1
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Vca 1-21 BASISVEILIGHEID (VCA) LES ONGEVALLEN. vca 1-22 Van Theorie naar Praktijk Risico definitie: De mate van waarschijnlijkheid dat een bepaald ongewenst.
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
BASISVEILIGHEID (VCA)
Veilig en gezond werken
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Tijdmanagement in de praktijk van de assistente
Vmbo 2 economie Waarom werken?
Nadere uitleg gewenst()
B-VCA / VOL-VCA © PBNA. Niets uit deze presentatie mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van PBNA.
Yahoo heeft momenteel 281 miljoen service gebruikers die genoeg is om een verklaring voor een bedrijf te maken? Ze zijn wereldwijd een van de grootste.
Inleiding website NuenenHelpt.nl voor zorgprofessionals en verwijzers
Wijzigingen Arbowet & Procedure Ziekteverzuim
Campagne voor een gezonde werkplek
Toolbox Werken op hoogte
Dierproeven. Leg dat maar eens uit!
Eind- en toetstermen VCA Basis Veiligheid
Private Kwaliteitborging
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Programma Workshop 7B, ATEX
Logistieke kwaliteitsprocessen
Het logistieke proces A - Kwaliteitsprocedures
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa
Transcript van de presentatie:

VEILIG UITVOEREN VAN ONDERHOUDSWERK De campagne 2010-2011 voor een gezonde werkplek Plaats, datum http://hw.osha.europa.eu

Onderhoud: helpt werkplekken veilig en efficiënt houden; geldt voor elke werkplek en elke industriesector; gaat iedereen in een organisatie aan, op alle niveaus.

Onderhoud kan gaan van het inspecteren van uitrusting en materiaal tot het herstellen of vervangen ervan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen: optreden in geval van problemen (correctief onderhoud), en (idealiter) voorkomen dat zich problemen voordoen (preventief onderhoud).

Onderhoud wordt makkelijk over het hoofd gezien Onderhoud wordt makkelijk over het hoofd gezien. Maar gebrek aan regelmatig onderhoud op de werkvloer: kan rampzalige gevolgen hebben in de vorm van ongevallen of blootstelling aan schadelijke stoffen met beroepsziekten, ernstige verwondingen of de dood tot gevolg.

MAAR: ook het onderhoud zelf kan gevaarlijk zijn. 10-15% van alle dodelijke ongevallen en 15-20% van alle ongevallen ! op het werk houden verband met onderhoud.

Onderhoudswerkers lopen een veel groter risico om te worden blootgesteld aan gevaren, bijvoorbeeld fysieke gevaren zoals lawaai, trillingen en extreme hitte of koude; chemische gevaren of schadelijke stoffen zoals asbest; biologische gevaren zoals bacteriën; psychosociale gevaren zoals stress.

Het is dus van vitaal belang dat onderhoud correct wordt uitgevoerd Het is dus van vitaal belang dat onderhoud correct wordt uitgevoerd. Voor Europese organisaties: is veilig onderhoud eerst en vooral een wettelijke verantwoordelijkheid; geldt Richtlijn 89/391 van de Raad (de ‘kaderrichtlijn’). de morele plicht om werknemers te beschermen; de financiële kosten van verkeerd onderhoud, voor de werknemers zelf, de organisaties waarvoor ze werken en de samenleving in het algemeen. Verder is/zijn er:

Hoe het onderhoud precies verloopt, hangt af van de industriesector, maar het moet steeds de volgende elementen omvatten: een voorafgaande planning, een gestructureerde aanpak op basis van een risicobeoordeling, duidelijke taken en verantwoordelijkheden, duidelijke richtsnoeren, gepaste opleiding en uitrusting, regelmatige controles om na te gaan of het onderhoud correct wordt uitgevoerd.

De vijf basisregels voor veilig onderhoud: Eén: planning. Informatie verzamelen Ervoor zorgen dat de onderhoudswerkers op hun taak berekend zijn Uitmaken wie verantwoordelijk is Afwegen van de risico’s

De vijf basisregels voor veilig onderhoud: Twee: de omgeving beveiligen. Stroom uitschakelen Machines blokkeren Mensen die niets met het onderhoud te maken hebben uit de buurt houden

De vijf basisregels voor veilig onderhoud: Drie: geschikte uitrusting gebruiken, met inbegrip van persoonlijke beschermingsmiddelen.

De vijf basisregels voor veilig onderhoud: Vier: werken volgens plan, zonder te improviseren of stappen weg te laten wegens tijdsdruk.

De vijf basisregels voor veilig onderhoud: Vijf: eindcontroles uitvoeren, om er zeker van te zijn dat alles veilig is om het werk te hervatten.

De Europese campagne 2010-2011 voor een gezonde werkplek is bedoeld om mensen bewuster te maken van: het belang van onderhoud, de risico’s wanneer onderhoud niet correct wordt uitgevoerd.

Belangrijke data: Start van de campagne: 28 april 2010, de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk Europese week voor veiligheid en gezondheid op het werk: oktober 2010 en oktober 2011 Good Practice Awards-evenement: 28 april 2011 Slotevenement van de campagne: november 2011

Wie kan deelnemen? De campagne staat open voor alle personen en organisaties: werkgevers uit de overheids- en privésector (met inbegrip van kleine en middelgrote ondernemingen); managers, toezichthouders, werknemers; vakbonden; deskundigen op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk.

Je kan meedoen door: campagne-informatie en -materiaal te verspreiden, zowel in je eigen organisatie als onder degenen met wie je samenwerkt; deel te nemen aan activiteiten en evenementen van de campagne, bijv. de Good Practice Awards ter bevordering van vernieuwende methoden voor veilig onderhoud; zelf activiteiten te organiseren, bijv. opleidingen, conferenties, prijsvragen en quizzen, ideeënbussen, advertentiecampagnes.

Organisaties die aan de campagne deelnemen, ontvangen een certificaat van deelname. Pan-Europese organisaties kunnen ook een aanvraag doen om campagnepartner te worden. Ze krijgen dan: erkenning (hun logo’s en contactgegevens worden op de website van de campagne vermeld), publiciteit voor de evenementen die ze in het kader van de campagne organiseren.

Het Agentschap stelt veel materiaal ter beschikking om de campagne te ondersteunen: een campagnegids en factsheets, casestudies met goede voorbeelden uit de praktijk, presentaties en tekenfilmpjes, nieuws over campagne-evenementen, in alle 22 officiële EU-talen.

Om meer te weten over campagne-evenementen in jouw buurt: ga naar de website van de campagne: http://hw.osha.europa.eu; neem contact op met het nationale focal point van jouw land: Focal Point Nederland: Postbus 718; 2130 AS Hoofddorp Tel. +31 235549443 E-mail: nederlandfop@osha.europa.es Focal Point België: FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg Ernest Blerotstraat 1; 1070 Brussel Tel.: +32 22334228 E-mail: focalpoint@werk.belgie.be

EEN EUROPESE CAMPAGNE OVER HET VEILIG UITVOEREN VAN ONDERHOUDSWERK EEN GEZONDE WERKPLEK GOED VOOR JOU EN VOOR DE ZAAK http://hw.osha.europa.eu