DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v271208.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In ons land is er steeds meer weerstand tegen de vee-industrie. Het moet anders, maar hoe? In deze discussie spelen verschillende meningen en verschillende.
Advertisements

Het bestuur van België Wereldoriëntatie les 3
Organen van de Volksmacht Electoraal systeem Cuba
De MR op Praktijkonderwijs Zeist
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
MOGELIJKE BEZWAREN TEGEN HET REFERENDUM
De nieuwe wetgevingsprocedures
De gemeentelijke overheid p
Staatsinrichting 1 Veranderingen herkennen/ beschrijven die in 1848 werden doorgevoerd in het kiesrecht door de liberalen o.l.v. Thorbecke.
Koninkrijk Bingo. KONINKRIJK BINGO Wie was de eerste Nederlandse koning? VRAAG.
P. 122 oktober 2013 Intro in de jeugdraad. 22 oktober 2013 Jeugdraad p. 2 Opdrachten •Adviezen te geven en voorstellen te formuleren, op eigen initiatief.
DEMOCRATIE en rechtsstaat
Rechtshandelingen van de Unie
WMO - Communicatie- Inspraak belangenbehartigers Praktijk WMO-adviesraad in de gemeente Brummen.
Deel C: Participatie (p ) Participatie = inspraak = luistert men naar mijn mening?  in het gezin?  op school?  in België?
Paragraaf 7. Zijn voor de Tweede Kamer om de 4 jaar. Dan kiezen we volksvertegenwoordigers. Zij nemen beslissingen namens ons. De leden van Eerste kamer.
Rechten van burgers Plichten van de overheid
Hfdst 5: politieke participatie: deel 3
DIRECTE DEMOCRATIE STAATSHERVORMING volgens ZWITSERS MODEL v
DIRECTE DEMOCRATIE naar ZWITSERS MODEL Aangevuld met aanbevelingen Initiative & Referendum Institute Europe IRI* v230308b.
Een burgernetwerk door en voor de burger v ANALYSE burgers worden met de dag onverschilliger en tonen afkeer voor politiek en politici. De frustrerende.
Het Politiek Systeem Civitas Hoofdstuk 8
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Er zijn vele goede redenen om niet, blanco of ongeldig te stemmen.
19de eeuw(1.5 en 4.2) In 1813 komt de zoon van Willem V terug als soeverein vorst(na nederlaag Napoleon) als koning Willem I Er komt een nieuwe grondwet.
Staatsinrichting van Nederland
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Presentatie Viresh & Arthur Burgemeestersreferendum Zoetermeer 2003.
Samenvatting in beeld van het werkboek Maatschappijleer
Save Our Water Resources uit het “ Initiative & Referendum Institute Europe - Guidebook to Direct Democracy” - Zwitserland Het initiatief, dat voornamelijk.
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v
DEMO-EX HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in ZWEDEN v
Republiek versus Frankrijk
Democratie.Nu Is de stad Leuven democratisch? Bert Penninckx Workshop Democratie.Nu Leuven, 8 december 2008 zoektocht naar waarheid
Politiek.
Reglement Inwendige Orde Hoofdstuk 1 : Het ontslag van een lid van de Raad van Bestuur. Art.1 Ieder uitgesloten of ontslagnemend bestuurslid kan zich Ieder.
Deel 3: Politiek in de Griekse stadstaten
Leerlingenraad De Ark.
Parlementaire Procedure Serge Goussaert Dag vd Verantwoordelijke 2014.
Evenwicht in de machtsindeling
P. 123 oktober 2014 Jeugdraad voor dummies Installatie VGC-jeugdraad.
Eén stem per afgevaardigde zul je bedoelen 600 burgers & boeren
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
OP WEG NAAR GOEDE VERKIEZINGEN DR.J. VAN DIJK-SILOS HET OKB IN PERSPECTIEF.
Leerlingenparticipatie Praktische gevolgen van wijziging BDGO
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
§4: Regering en Parlement:
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Democratie.Nu Grenzen van de Democratie Bert Penninckx Workshop Democratie Nu Leuven, 02 september 2008 zoektocht naar waarheid
Democratie in Nederland Ja, het werkt, maar zou het (nog) beter kunnen? 6 april 2016, Outger Baron.
Mijn gemeente Ons gemeentebestuur Gebruikte symbolen Ga naar mijn volgende dia Ga naar mijn voorgaande dia Ik wil nog even mijn informatie raadplegen.
Modernisering WVO Ralph Dingemans. 2 Modernisering WVO Vereenvoudiging bekostiging scholen voor voortgezet onderwijs Integrale (wets)technische modernisering.
Hoofdstuk 5: Wacht op onze daden! Wat hebben de Katholieken, Protestanten, Socialisten en vrouwen bereikt?
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
Multiple politica Tegendemocratie Vertegenwoordigende democratie
Blok 2 Vrijheid in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
Les kiezen, politieke stromingen en partijen
H2 Op wie ga jij stemmen?.
H1 Wat is politiek?.
Politiek Paragraaf 1-3.
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Het Koninkrijk der Nederlanden
Democratie of dictator
Democratie en Dictatuur
Welkom ouder(s)/verzorger(s)/leerlingen infoavond m. b. t
Transcript van de presentatie:

DEMO-EX BELGIE HET DIRECT DEMOCRATISCH EXPERIMENT in BELGIE v271208

PARTIJ PROGRAMMA  De partij heeft geen programma, en slechts één belofte : DIRECTE DEMOCRATIE

WERKWIJZE  De partij DEMO-EX BELGIE verbindt er zich toe om enkel het standpunt te volgen dat door de meerderheid van de kiesgerechtigde burgers beslist wordt op een daarvoor speciaal ingericht internetforum.  De kiezer kan mandaat geven D2.1 (delegative democracy)

WERKWIJZE  In de praktijk bestaat het DEMO-EX model uit drie stappen: - SELEKTIE - DEBAT - STEMMING

ALGEMENE STRUCTUUR  Het Zwitsers model van samenwerking van de parlementaire en directe democratie nemen wij als streefdoel.  Daarbij onderscheiden we het volksinitaitief, het facultatief referendum en het verplicht referendum.  Het volk is soeverein, een beslissend referendum behoort tot het hoogste gezagsniveau.  Het plebisciet (referendum op vrij initiatief van de overheid) behoort voor ons niet tot de Directe Democratie.

1. SELEKTIE der wetsontwerpen en beslissingen  Alle onderwerpen waar de verkozenen mee te maken krijgen worden op de website ter kwotering aangeboden. Op een schaal van 1 tot 5 wordt aangegeven welke onderwerpen men verkiest om een debat over te voeren en te stemmen. Indien het onderwerp gemiddeld 3 haalt, of meer, wordt het onderwerp aan debat en stemming onderworpen.

DEBAT  Het debat is de basis voor een democratische stemming. Iedereen kan aan het debat deelnemen en voor of tegen argumenteren aanbrengen. Er is maar één beperking voor deelname aan het debat bij DEMO-EX-BELGIE, het moet in de taal van de website gevoerd worden.

STEMMING  De stemming op de website loopt tot één dag voor de stemming in de raad waar de DEMOEX verkozene zetelt.  Als er minder dan 2% van de kiesgerechtigde burgers hun stem uitbrengen zullen de verkozene van DEMO-EX-BELGIE zich onthouden.

2. SELEKTIE der volksinitiatieven  Alle onderwerpen waar de burger belangstelling voor heeft kunnen op de website ter discussie aangeboden worden. Als het onderwerp zijn afwerking bereikt heeft wordt het door de initiatoren ter stemming aangeboden. Als het initiatief 2% der stemmen van kiesgerechtigden behaalt dan wordt het onderwerp aan debat en definitieve stemming onderworpen. Het onderwerp kan een algemeen standpunt betreffen of de vorm hebben van een wetsontwerp.

DEBAT  Het debat is de basis voor een democratische stemming. Iedereen kan aan het debat deelnemen en voor of tegen argumenteren aanbrengen. Er is maar één beperking voor deelname aan het debat bij DEMOEX-BELGIE, het moet in de taal van de website gevoerd worden.

STEMMING  De stemming op de website loopt tot één dag voor de stemming in de raad waar de DEMOEX verkozene zetelt.  Als er minder dan 2% van de kiesgerechtigde burgers hun stem uitbrengen zullen de verkozene van DEMOEX-BELGIE zich onthouden.

DEMO-EX BELGIE  Mogelijk onverenigbaar met de grondwet (art 33)  Advies /AV en /AV van de Raad van State ….. Het door de Grondwet aldus ingesteld representatieve stelsel impliceert dat het de volksvertegenwoordigende vergaderingen zijn die de beslissingen nemen in de aangelegenheden die tot hun bevoegdheid behoren en dat ze in de uitoefening van hun mandaat, noch in rechte, noch in feite, mogen worden gebonden. …..

DEMO-EX BELGIE  Mogelijke oplossing:  De partij verbindt zich om haar standpunt enkel door de kiesgerechtigden te laten bepalen bij bindend referendum.  De verkozenen van de partij worden geacht de partijdiscipline in acht te nemen waarbij hun stemgedrag constant openbaar opgevolgd wordt en vergeleken met de referenda. Zij stemmen vrij volgens hun eigen eer en geweten.