De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Blok 2 Vrijheid in Nederland

Verwante presentaties


Presentatie over: "Blok 2 Vrijheid in Nederland"— Transcript van de presentatie:

1 Blok 2 Vrijheid in Nederland
Deelvraag: Hoe vrij ben je in Nederland?

2 Doen wat je wilt? Mensen in Nederland zijn vrij.
Maar er zijn wel regels waar iedereen zich aan moet houden. Die regels zijn opgeschreven in wetten. De grondwet is de belangrijkste wet

3 Meeste stemmen gelden Het bestuur in Nederland is democratisch.
Iedere vier jaar zijn er verkiezingen: dag waarop mensen mogen stemmen op een persoon (van een politieke partij) door wie ze bestuurd willen worden. Politieke partij = groep mensen met dezelfde ideeën over het bestuur van een land, provincie of gemeente. Je mag stemmen als je: een Nederlands paspoort hebt; 18 jaar of ouder bent.

4 Wie is de baas? (1) Tweede Kamer: groep van 150 mensen die door het volk wordt gekozen. Tweede Kamer controleert de regering en keurt wetten goed. Regering: het bestuur van een land. In Nederland zijn dat de koning en de ministers. De Tweede Kamer heeft 150 zetels. De partij met de meeste stemmen krijgt de meeste zetels in de Tweede Kamer. In de regering zitten ministers. Iedere minister leidt een ministerie. De baas van de ministers is de minister-president.

5 Wie is de baas? (2)

6 De gevangenis in Nederland is een rechtsstaat: een land met een eerlijke en onafhankelijke rechtspraak. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Ook heb je recht op een advocaat. Als je schuldig bent, krijg je een boete, een gevangenisstraf of een taakstraf.

7 Je eigen mening (1) In een democratie mag iedereen zeggen wat hij denkt. Belangrijke grondrechten die daarover gaan: vrijheid van meningsuiting gewetensgevangene = iemand die in de gevangenis zit omdat hij een andere mening heeft dan de regering Persvrijheid: makers van kranten, tv en radio mogen zelf weten wat ze zeggen, maar het moet wel kloppen. Demonstratie voor vrijheid in Egypte, 2011.

8 Je eigen mening (2) Persvrijheid in de wereld in 2009.


Download ppt "Blok 2 Vrijheid in Nederland"

Verwante presentaties


Ads door Google