De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maatschappijleer 1 Nadya Karim

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maatschappijleer 1 Nadya Karim"— Transcript van de presentatie:

1 Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Politiek Maatschappijleer 1 Nadya Karim

2 Les 2 Politiek Huiswerkcheck Nakijken belangrijkste vragen Uitleg
Zelfwerkzaamheid Afsluiting Huiswerk opgeven

3 Paragraaf 1 wat is politiek?
Politiek: Het maken van keuzes en het nemen van beslissingen (wetten maken) om maatschappelijke problemen op te lossen en het land te besturen. Politici: Houden zich bezig met politiek, bijvoorbeeld wethouders, ministers, 2e kamerleden, etc.

4 Politici worden bij het maken van keuzes en nemen van beslissingen geholpen door ambtenaren.
Er zijn twee soorten ambtenaren: Ambtenaren die de wetten maken: experts. Ambtenaren die de wet uitvoeren, bijvoorbeeld politieagenten en docenten.

5 Politiek gaat altijd over het ALGEMEEN BELANG: Zaken die voor heel veel mensen tegelijk belangrijk zijn: -onderwijs -orde en veiligheid -het wegennet -gezondheidszorg -etc. Om deze taken uit te voeren is geld nodig. Daarvoor is o.a. belastinggeld bedoelt.

6 Paragraaf 2 Op wie ga jij stemmen? + Paragraaf 3 Politieke stromingen
politiek-en-mcs-h34.html Actief kiesrecht: Het recht om zelf te mogen stemmen. Passief kiesrecht: Het recht om jezelf verkiesbaar te stellen.

7 Les 3 Politiek Huiswerkcheck Nakijken belangrijkste vragen Uitleg
Zelfwerkzaamheid Afsluiting Huiswerk opgeven

8 Paragraaf 4 De grondwet In de grondwet staan alle rechten (wat je mag) en plichten (wat je moet) van burgers en overheid. Klassieke grondrechten: -recht op vrijheid van meningsuiting -recht om te mogen stemmen -recht op gelijke behandeling -etc

9 Plichten: -De plicht om belasting te betalen -De plicht om naar school te gaan -De plicht om je te identificeren

10 Paragraaf 6 Het parlement
Om verwarring te voorkomen: Parlement is Staten-Generaal Is 1e Kamer (75 leden) en 2e Kamer (150 leden) Volksvertegenwoordiging!!! Zij vertegenwoordigen dus het volk en worden door het volk gekozen!

11 Taken van het parlement
Twee hoofdtaken van de 2e Kamer: Controle van ministers en hun wetsvoorstellen Medewetgever De 1e Kamer heeft alleen stemrecht. Zij beslissen alleen of een wetsvoorstel goed of afgekeurd wordt. Zij mogen niets wijzigen aan het wetsvoorstel.

12 Rechten van 2e Kamerleden
Het vragenrecht (vragen stellen over een wetsvoorstel) Het recht van interpellatie (een spoeddebat aanvragen, extra uitleg vragen) Stemrecht (stemmen over een wetsvoorstel) Recht op amendement (een wijziging voorstellen) Recht van initiatief (een wet maken) Het motierecht (mening geven over iets) (Motie van wantrouwen)

13 Kabinetsformatie Verkiezingen
Uitslag bepaalt welke partijen met elkaar gaan overleggen om een coalitie/regering te vormen Aanstellen informateur door de 2e Kamer Aanstellen formateur (meestal toekomstige premier) Regeerakkoord sluiten Ministers worden aangesteld (door het staatshoofd Koning Willem-Alexander) Alle partijen met zetels blijven in de 2e Kamer, maar partijen die niet in de regering zitten noemen we oppositiepartijen.


Download ppt "Maatschappijleer 1 Nadya Karim"

Verwante presentaties


Ads door Google