Niet-commerciële organisaties

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
H 25 Havo/H 30 Vwo: V&W rekening/Liquiditeitsbegroting
Advertisements

Permanentie kosten of opbrengsten geboekt, die behoren bij
Hoe werkt een balans?.
Het Eigen Vermogen. Het eigen vermogen is het geld dat de eigenaar zelf in zijn onderneming heeft gestoken. Het is een schuld, want de onderneming zou.
§ 27.2: De staat van baten en lasten
Winst- & verliesrekening (of resultatenrekening of baten- & lastenrekening) Het Eigen Vermogen verandert als gevolg van de bedrijfsactiviteiten gedurende.
Paul van der CingelPaul van der Cingel, Seniordocent Economie,Opleiding Journalistiek Concrete co-creatie Haal meer uit het jaarverslag.
Resultatenrekening.
Bedrijfsadministratie EcoMo 3.1 De Balans Havo 3.
Basiskennis Boekhouden
Ondernemen Inleiding: Tips
Hoofdstuk 6 - Boekhouden
Volgorde van de balans De balansposten worden altijd in een bepaalde volgorde geplaatst. DEBET ‘van boven naar beneden’: - vaste activa, - vlottende.
Basisbegrippen. Het patrimonium 4 Patrimonium = geheel van: –Bezittingen (gebouwen, terreinen, voorraden, geld,...) –Rechten (handelsvorderingen, deelnemingen,...)
H1 Stichting of vereniging
Economie H3b 26 maart  Bespreken SO  Vragen over stof?  Laatste kans op vakhulp.
Grootboek Er vinden voortdurend veranderingen plaats op de balans.
Balans Een overzicht van je bezittingen en schulden op een bepaald moment. Een balans op zich hoeft niet veel te zeggen; morgen kan de balans er heel anders.
Agenda  Lessen (6)  tot  hs 30
Agenda    .
Balans Schematische weergave
Agenda  Lessen 34 tm 35  7 en 8 december 2011  hs 31  bestuderen 31.1 tm 31.4 maken 31.1 tm 31.5.
Agenda  Les 13  wkn 13 2e  hs 2.4 overige kosten
Winst-en-verliesrekening
Graag zitten volgens de plattegrond van jullie mentrix mevr. Davies
Welkom H3b, Jullie mogen volgens de plattegrond van mevr
Goedemorgen H3b.
BEZITTINGEN -> debet
H 17 Kasstroomoverzicht (Staat van herkomst en besteding van middelen)
Hoofdstuk 1 Stichting of Vereniging
P1 Kennismaken Bedrijfseconomie. P1 Kennismaken Bedrijfseconomie.
Pupate Mens en Ondernemen
Boekhouden H1 De balans Ondernemer detailhandel.
Financiering en inkoop
Debet Balans per 31 december 2006 Credit Gebouwen Eigen vermogen Inventaris % hypothecaire lening Debiteuren % banklening
Les 2 Financieel plan (1) Liquiditeitsbegroting
Hoger Onderwijs Wolters Noordhoff
Wolters Noorhoff Hoger Onderwijs Financiële overzichten
Je hebt nu € ,00 op de bank staan van jouw privé rekening (ABN) Het is
Basisboek Bedrijfseconomie hoofdstuk 3 Financiële overzichten Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers © 2010 Economie Leer Kracht.
© 2008 Noordhoff Uitgevers bv Groningen/Houten Basisboek Bedrijfseconomie Sheets hoofdstuk 3 Achtste druk © 2008 Noordhoff Uitgevers Alle rechten voorbehouden.
Aantekeningen hoofdstuk 8. Een ondernemingsplan maken 1. Een goed idee en jezelf kennen als ondernemer. 3. Zoek naar benodigde vergunningen, diploma’s.
Permanence Kosten en opbrengsten
Voor het besturen van organisaties Bedrijfseconomie Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 3 – Ondernemingsplan -3.1 Ondernemingsplan 3.5 t/m 3.7.
Opdracht Rob van der Laan En de balans, solvabiliteit en current ratio dan? Uhhhhh, welluk?????
Stroom- en voorraadgrootheden
H3 Financiering van een bedrijf
Bedrijfs-administratie les 4: H
H3 Financiering van een bedrijf
Touroperator SunShine
Beste Havo 4..
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Kassaldo en Staat van baten en lasten
Liquiditeitsbegroting
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Beste ath 4..
Begroten & Budgetteren
Beste havo 4..
Beste ath 4..
liquiditeitsbegroting
Rekening courant krediet Crediteuren €
Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
De Eindbalans De prognose eindbalans wordt opgesteld na 1 jaar met als basis de openingsbalans en de prognose resultatenrekening.
Financiële overzichten en vreemd vermogen
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
BALANS, W&V EN LIQ. OVERZICHT
Jaarrekening IBS - produceren -.
Transcript van de presentatie:

Niet-commerciële organisaties

Agenda  Lessen 34 tm 37  5, 6, 8 & 12-12-2011  hs 32  5, 6, 8 & 12-12-2011  hs 32  bestuderen 32.1 tm 32.4 maken 32.1 tm 32.7

Vergelijking… Niet-com. organisatie (vereniging / stichting) Commerciële organisatie (onderneming / bedrijf) Balans Resultatenrekening (winst- en verliesrekening) (baten- en lastenrekening) Liquiditeiten (-begroting / -rekening) Balans Staat van baten en lasten Staat van ontvangsten en uitgaven

Balans Een BALANS is een overzicht van de bezittingen en rechten (inclusief vorderingen), schulden en verplichtingen (LVV + KVV) en het eigen vermogen (EV) van een organisatie op één bepaald tijdstip.

Staat van Ontvangsten en Uitgaven Een STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN is een overzicht van financiële feiten, die leiden tot een verandering van de liquide middelen (kas of bank) en heeft betrekking op een bepaalde periode. Het gaat dus om betalingen of ontvangsten van geld. (Een liquiditeitenoverzicht!)

Geldstromen Overeenkomstig bij andere liquide middelen, zoals banksaldo.

Staat van Baten en Lasten Een STAAT VAN BATEN EN LASTEN ( ook wel genoemd Resultatenrekening, Winst- en Verliesrekening of Exploitatierekening ) is een overzicht van de kosten (lasten) en opbrengsten (baten) die betrekking hebben op een bepaalde periode. Het gaat dus om een positief of negatief resultaat.

Transitorische posten Nog Te Ontvangen bedragen  dt op de balans (bv de contributie van het jaar ervoor) Nog Te Betalen bedragen  cr op de balans (trainer heeft lessen al gegeven, maar nog geen geld gekregen vd vereniging) Vooruitbetaalde bedragen  dt op de balans (trainer heeft geld voor trainingen, die nog moeten komen al gekregen) Vooruitontvangen bedragen  cr op de balans (leden hebben hun contributie van jaar erna al betaald)

Geen transitorische posten Indien er geen transitorische posten zouden zijn, dan zou de staat van ontvangsten en uitgaven identiek zijn aan de staat van baten en lasten. Helaas, komt deze situatie in de praktijk vrijwel niet voor…

Van ontvangsten naar baten…

Van uitgaven naar lasten…

Verband van Balans met Staat van Baten en Lasten Eigen Vermogen Begin (vb 1/1/2008*) +/- het saldo van Baten en Lasten (het resultaat) = Eigen vermogen Eind (vb 31/12/2008**) * = 31/12/2007 ** = 1/1/2009

Verband Balans met Staat van Ontvangsten en Uitgaven Liquide Middelen Begin (vb 1/1/2008*) +/- het saldo van ontvangsten en uitgaven (geldstromen) = Liquide Middelen Eind (vb 31/12/2008**) * = 31/12/2007 ** = 1/1/2009

Afschrijven Dit is het in de boekhouding tot uitdrukking brengen van de waardevermindering van duurzame productiemiddelen. Er gaat geen geld uit het bedrijf -> komt niet op de staat van ontvangsten en uitgaven De afschrijving komt tot uitdrukking op de balans doordat het productiemiddel in periode x +1 voor een lagere waarde wordt opgenomen dan in periode x Het is een kostenpost en wordt opgenomen op de staat van baten en lasten

Aflossen Er gaat geld uit het bedrijf (uit de kas of vd bank)  het is een uitgave en komt tot uitdrukking in de staat van ontvangsten en uitgaven Je ziet op de balans dat de lening in waarde daalt. Het is geen kostenpost en komt niet op de staat van baten en lasten

Debiteuren/Crediteuren Debiteuren zijn cliënten die op rekening kopen  je hebt geld van hen tegoed  dt op de balans Crediteuren zijn leveranciers die nog betaald moeten worden  je hebt een schuld uitstaan  credit op de balans