De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Touroperator SunShine

Verwante presentaties


Presentatie over: "Touroperator SunShine"— Transcript van de presentatie:

1 Touroperator SunShine
Het gaat niet goed met de touroperator, er zijn te weinig klanten!

2 Neem gegevens overzicht van de game erbij!
Het gaat niet goed, er moet wat gebeuren! Volgende periode winst en voldoende liquide middelen! Resultatenrekening Neem gegevens overzicht van de game erbij! Omzet Inkopen (80%) Bruto marge (20%) Operationele kosten Personeelskosten Afschrijvingen Rente €60.000 €20.000 Resultaat -€70.000

3 We starten met een kennis Quiz
5 vragen over de balans 5 vragen over de resultatenrekening 5 vragen over de kasstroom (liquiditeit) Alleen als het antwoord goed is verdien je punten, maar sneller antwoord geven levert meer punten op.

4 Quiz Voor de docent Ga naar create.kahoot.it
click in het menu op public kahoots zoek: Game Sunshine Nederlands Dan: Play - Launch - Start De quiz wordt op het scherm gespeeld Voor de studenten in de klas Ga op je mobiele telefoon naar: Kahoot.it Vul de pincode in en een teamnaam De quiz wordt op de telefoon gespeeld

5 Game Doel: winst Risico: onvoldoende liquide middelen “strafpunten” de beslissingen van een team hebben geen invloed op een ander team. ieder team een andere werkelijkheid door andere beslissingen overleg binnen het team over de te nemen beslissingen

6 Je bent (als team) manager van een Touroperator.
In de uitgangsituatie een balans en resultatenrekening Wat verandert er op de overzichten als: * Er geld wordt geleend en geïnvesteerd * Korting actie * Zijn er voldoende liquide middelen? De teams gaan beslissen en de gevolgen aangeven in de financiële overzichten. Wie doet dat goed?

7 Balans 1-1-2016 Vaste activa Vlottende activa Debiteuren
Liquide middelen 50.000 Eigen vermogen Lang vreemd vermogen Banklening Crediteuren Totaal Zie de gegevens Game Sunshine!

8 Let op: Elke nieuwe ronde exact dezelfde naam invoeren
(let op spaties!!!) Alle bedragen zonder euro teken Alle bedragen in duizendtallen (dus zonder 000 ; 50 voor 50 duizend) Gebruik voor de honderdtallen een komma (dus 50,3 voor 50 duizend en driehonderd)

9 Formulieren en uitslag op: www.JoopLengkeek.nl/sunshine.html

10 De beslissingen worden verwerkt in een google docs spreadsheet.

11 Ronde 1 Balans (200 punten) Keuze
Lening: bedrag vrij te kiezen ; Korte of lange termijn Investering: (onmiddellijk te betalen uit de liquide middelen) a) Een App: € of €75.000 Let op: 50% vaste activa en 50% operationele kosten in resultatenrekening van ronde 2. b) Event op de bestemming: € of € 100% operationele kosten in de resultatenrekening van ronde 2 c) Accommodatie: € of € ; 100% vaste activa Bereken de vaste activa, debiteuren, liquide middelen, eigen vermogen, lange termijn vreemd vermogen, korte termijn vreemd vermogen.

12 Ronde 2 Resultatenrekening (200 punten)
Uitgaande van je investering in ronde 1 De inkoopkosten zijn 80% van de omzet. De klant betaalt onmiddellijk en ook de leverancier moet onmiddellijk betaald worden. Investering (*€1.000) Omzet toename (*€1.000) 50 75 100 125 400 500 700 1.100 1.400 1.500 1.000 1.200

13 Ronde 2 Resultatenrekening
De afschrijving zijn 10% van de duurzame bezittingen. De rente is 5% van het vreemd vermogen op lange termijn en 10% van de banklening (op korte termijn). Aflossingen: 20% van het vreemd vermogen op lange termijn (gebaseerd op de gegevens na ronde 1) Keuze ja/nee korting actie: kosten € ; extra omzet € (marge 10%) kosten € ; extra omzet € (marge 10%) Hoeveel zijn nu: Omzet, afschrijvingen, rente en de winst?

14 Ronde 3 Resultatenrekening (200 punten)
Keuze Promotie actie (de klant mag later betalen!) Kosten € ; omzet € (marge 20%) Kosten € ; omzet € (marge 20%) Maar als je de vorige ronde gekozen hebt voor de korting is de marge 10%. De klant betaalt later, de leverancier moet gelijk betaald worden. Hoeveel zijn nu: Omzet, afschrijvingen rente en winst? (strafpunten als het resultaat negatief is)

15 Ronde 4 Liquiditeit (200 punten)
Neem als uitgangspunt de resultatenrekening. Alle genoemde kosten zijn in dit geval ook uitgaven. Let op de betalingen van de actie van ronde 2 en 3! 50% van de crediteuren (van de balans) moeten betaald worden. 80% van de debiteuren (van de balans) betalen. Het eindsaldo liquide middelen moet positief zijn! Keuze Extra lening nodig? Extra kosten 15% van de extra lening (te betalen in ronde 6 na de game; kosten in ronde 4) Extra aflossing? Onmiddellijk minder rente kosten (10% van de aflossing) Hoeveel zijn nu: Liquide middelen en de winst?

16 Ronde 5 Liquiditeit (200 punten)
BTW ontvangen van klant: €50.000 BTW betaald aan de leverancier: €40.000 Keuze Extra lening nodig? Extra kosten 15% van de extra lening (te betalen in ronde 6 na de game; kosten in ronde 5) Extra aflossing zijn niet toegestaan Keuze: crediteuren eerder betalen met 10% korting Hoeveel zijn nu? De liquide middelen en de winst? (strafpunten als het eindsaldo liquide middelen negatief is)


Download ppt "Touroperator SunShine"

Verwante presentaties


Ads door Google