De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)"— Transcript van de presentatie:

1 Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)
De Balans Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)

2 Balans Balans wordt meestal weergegeven in T vorm
Linkerkant balans: bezittingen, Activa, Debet Rechterkant balans: schulden, Passiva, Credit Pas op: Aan rechterkant (credit)staat ook Eigen Vermogen! Totaal van debet(links) en Credit (rechts) dient onder streep gelijk te zijn. Balans dus altijd in evenwicht!

3 Balans Debetkant Links
Wat staat bij bezittingen (linkerkant balans)? Grond en Gebouwen (een gehuurd pand staat niet op balans) Bedrijfsauto (eventueel aanhanger) Inventaris (kasten, bureau, computer, winkelinrichting) Machines en Gereedschappen (nodig voor uitvoering werk en/of produceren van je product) Voorraden (grondstoffen en/of gereed product) Debiteuren (geld tegoed van klanten, openstaande facturen) Kas/ Bank

4 Balans Creditkant Rechts
Wat staat op rechterkant balans (schulden) Eigen vermogen Eigen Vermogen kan als sluitpost gebruikt worden om balans in evenwicht te krijgen (Familielening.) Vreemd vermogen lang : - (banklening, hypotheek) Vreemd vermogen kort: - Crediteuren (nog te betalen rekeningen) - Bankkrediet (rekening waarop je voor een vooraf afgesproken bedrag rood mag staan)

5 Balans uitleg balansposten links
Gebouwen/ Pand: is een bezit en komt altijd op de debetzijde van de balans. De balanswaarde is de aanschafwaarde minus de afschrijving per jaar. Een gehuurd pand komt nooit op de balans!!! Bedrijfsauto: alleen op te voeren als deze auto hoofdzakelijk voor bedrijf gebruikt wordt. Bedrijfsauto op debetzijde van de balans Balanswaarde is aanschafwaarde minus de afschrijving per jaar

6 Balans uitleg balansposten links
Inventaris: alles wat je voor je bedrijf nodig hebt voor de inrichting. (kasten, bureau, computer, winkelinrichting) Balanswaarde is aanschafwaarde minus de afschrijving per jaar. Altijd aan debetzijde balans. Machines en Gereedschappen: alles wat je nodig hebt om werkzaamheden uit te voeren. Balanswaarde is aanschafwaarde minus de afschrijving per jaar. Altijd aan debetzijde balans.

7 Balans uitleg balansposten links
Voorraden: actuele voorraad grondstoffen en/of producten gewaardeerd tegen inkoopprijs. Let op: beperk voorraad, beter is te zorgen voor een betrouwbaar leverancier als je tekort hebt. Voorraad staat altijd aan debetzijde balans 3 R’s van de voorraad: - Rente: kosten reeds betaald product - Ruimte: magazijn ruimte nodig - Risico: breuk, bederf, diefstal Een grote voorraad is voor bank vaak een negatief signaal.

8 Balans uitleg balansposten links
Debiteuren: Hier staat het totaalbedrag vermeld wat je nog tegoed hebt van klanten. Dus uitstaande rekeningen/ facturen waarvan je het geld nog niet binnen hebt. Is dus een bezit en komt daarom debet op de balans Goede ondernemer probeert post debiteuren zo laag mogelijk te houden: zorg dat je rekeningen snel betaald krijgt! Een hoog bedrag aan debiteuren wordt door bank als negatief beschouwd.

9 Balans uitleg balansposten links
Kas/ Bank: Betreft het totaalbedrag wat je aan contant geld en/of positief op je rekening staat. Is een bezit en komt daarom op de debetzijde van de balans. Contant geld zoveel mogelijk beperken. Een eventueel negatief banksaldo wordt vermeld aan de creditzijde van de balans onder de post bankkrediet.

10 Balans uitleg balansposten Rechts
Eigen Vermogen: kapitaal wat ondernemer uit eigen middelen heeft geïnvesteerd in het bedrijf. Eigen Vermogen staat altijd credit op de balans. Deze post wordt ook gebruikt om de balanstotalen in evenwicht te brengen. Een goed draaiende onderneming laat ieder jaar een stijging van het Eigen Vermogen zien. Familielening: is eigenlijk Vreemd Vermogen, maar wordt bij bank gezien als Eigen Vermogen als de lening achtergesteld wordt bij een faillissement (d.w.z. bank heeft altijd eerste recht om lening terug te vorderen. Familielening is een optie als je geen lening van bank kunt krijgen. Ook vaak gunstigere voorwaarden. Familielening altijd credit op balans

11 Balans uitleg balansposten Rechts
Lang Vreemd Vermogen Banklening: credit op balans! Lening van de bank waarop afgelost dient te worden en waar je rente voor betaalt. De looptijd varieert van 3-5 jaar voor Roerende Goederen (inventaris, voorraad, machines, auto, debiteuren) tot maximaal 20 jaar voor Onroerende goederen (gebouw/ winkel, indien eigendom). Een vorm van een banklening is de hypotheek. Hierbij wordt het gebouw als onderpand voor de bank gebruikt

12 Balans uitleg balansposten Rechts
Kort Vreemd Vermogen (looptijd korter 1 jaar) Crediteuren: leveranciers welke nog betaald moeten worden, dus openstaande rekeningen. Crediteuren altijd credit op balans omdat dit een schuld is. Crediteuren dien je op tijd te betalen om voortbestaan bedrijf niet in gevaar te brengen. Bij te lang niet voldoen van rekeningen, kan crediteur faillissement aanvragen.

13 Balans uitleg balansposten Rechts
Kort Vreemd Vermogen (looptijd korter 1 jaar) Bankkrediet: afspraak met de bank dat je op je rekening tot een maximaal afgesproken bedrag rood mag staan. Een voorwaarde is dat het saldo op de rekening regelmatig positief staat en dat het maximum krediet (rood staan) niet overschreden wordt. Met Bankkrediet kun je kortstondig liquiditeitsproblemen overbruggen.


Download ppt "Overzicht Bezittingen (debet =links) en Schulden (credit=rechts)"

Verwante presentaties


Ads door Google