EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom – 2010-03-18.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte Quiz over Armoede
Advertisements

Armoede en sociale uitsluiting
HET BELANG VAN PARTICIPATIE VAN MENSEN IN ARMOEDE
Pledge schoonmaak Ik beloof mij in te zetten voor: • gewoon goed werk en leefbaar loon voor alle Europese werknemers, zeker aan de onderkant van de arbeidsmarkt,
Belgische Senaat Senaatscommissie voor Financiën en Economische aangelegenheden Conferentie “Op weg naar de e-maatschappij”
Iedereen gelijke kansen op school
Onderzoek onder Groninger minima als inspiratie voor visienota nieuw armoedebeleid Lonneke Kamp.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
1 Het recht op maatschappelijke integratie Thomas Maeseele.
CEL ARMOEDEBESTRIJDING Cel Armoedebestrijding. CEL ARMOEDEBESTRIJDING Beleidscontext Werking 1. Overleg, dialoog en participatie 2. Interdepartementale.
Duurzame ontwikkeling Voorontwerp van het federaal plan inzake duurzame ontwikkeling Raadpleging 15/02/2004 – 14/05/2004.
Een toekomst voor de OCMW’s ?! Julien Van Geertsom Voorzitter.
Armoede uitsluiten, armen insluiten
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede.
Veranderingen in de zorg
BELEIDSNOTA MAATSCHAPPELIJKE INTEGRATIE EN ARMOEDEBESTRIJDING S TAATSSECRETARIS VOOR A SIEL EN M IGRATIE, M AATSCHAPPELIJKE I NTEGRATIE EN A RMOEDE ­ BESTRIJDING.
LA CONTRIBUTION DU PROJET EXPERTS DU VÉCU AU SEIN DES SERVICES PUBLICS FÉDÉRAUX Project Ervaringsdeskundigen binnen de federale overheid Middagatelier.
WELKOM. !!!???!!! ARMOEDE in BELGIË??? ZEKER WETEN!!
Sociale bescherming en armoede Een bijdrage aan politiek debat en politieke actie 18 december 2013 Verslag
1 Reactie op “Stedelijke en plattelandsarmoede: Eindrapport POCICO” Dr. Carmen Mathijssen.
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom.
J AARVERSLAG D ISCRIMINATIE / D IVERSITEIT 2010 Het centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding Hanne Degrande 1BaSWC.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
25 september gelijke onderwijskansen bestrijden kinderarmoede.
Leuvens Fonds ter Bestrijding van Kinderarmoede (LFBK)
Wat leren we uit de Studio Kinderarmoede en andere inspiratiebronnen?
OCMW’s en Activering Studiedag Lokale Economie en Werkgelegenheid Mechelen 26 november 2009.
Activering,… een inleiding Julien Van Geertsom, Voorzitter van het Directiecomité van de POD Maatschappelijke Integratie VVSG, 26 november 2009.
Joint Report on Social Protection and Social Inclusion 2009.
Bilan Belgische voorzitterschap armoedebestrijding Werkgroep activering 8 febr
Maandag 20 juni 2005Lokaal Sociaal Beleid Gent Infovergadering LSB-FORUM KINDEROPVANG (Lokaal Overleg Kinderopvang)
Week van de armoede Platform Hulpverlening Gentbrugge – Ledeberg Dinsdag 07 september 2010.
Beleid bestrijden dakloosheid startconferentie Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting Mieke Pollmann Ministerie van VWS 4.
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Lokaal het verschil maken voor kinderen in armoede
1 Verplicht vrijwilligerswerk & spanningen omtrent activering Dr. Carmen Mathijssen (Cera & LES KULeuven) 22 mei 2014.
1.Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen , het Europees jaar in de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting 3.Armoede.
SAMEN LEVEN Team projecten en evenementen. VERLOOP INFO SESSIE  1. De dienst “Samen leven”  2. Projectwerking Antwerpen Noord (team projecten en evenementen)
Netwerk voor sociale inclusie European Anti-Poverty Network EAPN Europees Netwerk Armoedebestrijding.
EAPN De EU Strategie Sociale Inclusie
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Belang, rol en voordelen van een Europese koepel 11/02/
Het nationaal kinderarmoedebestrijdingsplan
SOS SCHULDEN OP SCHOOL Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente VOORSTEL OM SCHOOLARMOEDE AAN TE PAKKEN Gelijke schoolkansen in uw stad en gemeente.
17 oktober Typ hier de titel 2 In jaarplan 2010 We nemen deel aan acties en initiatieven die op provinciaal niveau worden opgezet rond het Europese.
De hindernissen die personen met een handicap ervaren bij alle aspecten van het dagelijks leven Voorstelling van de resultaten van de consultatie (transversale.
PvA MO en de strijd tegen dakloosheid Prof. dr. Koen Hermans Projectleider Armoede en Welzijn LUCAS / Onderzoeksgroep Sociaal Werk.
Lokale besturen bestrijden kinderarmoede Hoe werk je resultaatsgericht aan kinderarmoedebestrijding? – Mechelen.
Federaal Regeerakkoord oktober 2014 Provinciale ontmoetingsdagen Najaar 2014.
Federaal memorandum 2010 van de OCMW’s Algemene vergadering afdeling OCMW’s Dendermonde 17 juni 2010 Piet Van Schuylenbergh directeur afdeling OCMW’s.
Nieuwe Europese Strategie “Europa 2020” Intelligente, Duurzame en Inclusieve Groei (3 Maart 2010)
Administrateur-generaal
Welzijnszorg? Sociaal-culturele beweging Met schaamte 45 jaar 5 pijlers: Projecten Fondsenwerving Jongeren en onderwijs Politiek Campagne
Hoorzitting de Commissie voor de Transversale Aangelegenheden - Gemeenschapsbevoegdheden van de Senaat 11 mei 2015 Julien Van Geertsom.
Armoede is … Sieg Monten
KINDCENTRA 2020 December Kindcentra 2020 – de start o Signalen …. vanuit kopgroepen wethouders, kinderopvang en onderwijs o Het moet anders voor.
Gastvrije Social Media Communiceren met uw omgeving. twitter.com/nbovtweets facebook.com/nbovbakkerij youtube.com/nbovbakkerij.
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
Federaal Plan Armoedebestrijding Wat is armoede ? ‘People are said to be living in poverty if their income and resources are so inadequate.
Dialoogdag ‘Recht op werk, voor iedereen?’
Groot worden met te weinig kansen.
Belangrijke dimensies van kinderarmoede
Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
EFMB April 2018 Hoe Europa bijdraagt aan de sociale inclusie van ouderen in Nederland.
De kracht van de Fietsersbond
Decenniumdoelen2017 Hoorzitting kinderbijslag
Europese Unie De Europese pijler van sociale rechten
Dak- en thuisloosheid in Leuven Op weg naar een lokale strategie
Geen woorden maar daden!? Over het belang van een actieve seniorenraad
Transcript van de presentatie:

EY2010 Europees Jaar van de strijd tegen de armoede en sociale uitsluiting Julien Van Geertsom –

EY Europees jaar Nationale Campagne onder de koepel van de “Verenigde OCMW’s”. Lokale uitwerking van de nationale campagne Afsluitingssessie

EY2010 De “verenigde OCMW’s” communiceren Een sterk signaal. De OCMW’s, verenigen zich nationaal. Ze zijn het lokale contact. Verhoogt de kracht van de boodschap en de impact. De doelgroep: de middenklasse herkent de afzender

EY2010 Doelpubliek Het grote publiek. Niet in eigen visvijver vissen: niet uitsluitend gericht op eigen cliënteel of medewerkers.

EY2010 Een positief-realistische boodschap De algemene toon van de boodschap en de campagne is positief. De boodschap mag niet stigmatiserend of pejoratief zijn naar het clienteel van de OCMW’s en naar de eigen medewerkers. Plaats voor een ‘waarschuwende’ boodschap. De boodschap slaat de brug tussen de structurele armoede en de positieve rol van de OCMW’s hierin.

EY2010 Centraal: Iedereen kan bij het OCMW terecht. IK OOK. We halen ondermeer vb n aan van ondersteuning en verhalen van mensen die dankzij deze steun uit de armoede zijn geraakt.

EY2010 We besteden ook aandacht aan: –Dakloosheid –Strijd tegen de kinderarmoede –(Europees) minimuminkomen  De nieuwe EU2020 Strategie heeft als target: 25% minder mensen die in armoede leven.

EY2010 Situering van de campagne 2010 Februari Lancering EY 2010 Mei Focus Week EY2010 Oktober Focus Week EY2010 Ronde tafel Armoede en sociale uitsluiting December Conferentie Dakloosheid Afsluitingssessie EY2010 September - Oktober Campagne Verenigde OCMW’s September Conferentie Kinder-armoede Conferentie minimum inkomen en sociale standaarden

EY2010 De centrale campagne (sept – okt 2010) Een alternatieve campagne  geen klassieke media Een centrale campagnewebsite. We blijven weg van “reclame”. Vermijden het gevoel met geld te “smijten”. Een ‘engagement’ dat we vragen en aangaan. We voorzien een uitgebreide toolkit voor de OCMW’s Versterken de positieve rol van de OCMW’s.

EY2010 Lokale versterking 8 uitgewerkte actiemodellen 1.Rondreizend spektakel36 OCMW’s 2.Kook je fit85 OCMW’s 3.Een dienst voor een dienst17 OCMW’s 4.Kinderen op straat23 OCMW’s 5.Eén weekje sober26 OCMW’s 6.Sport26 OCMW’s 7.Leef je in11 OCMW’s 8.Creative T-shirt contest26 OCMW’s

EY2010 Conferenties: 1° Kinderarmoede (2-3/9) Aanbevelingen die alle domeinen van het leven bestrijken: gezinsinkomen, ouderschapsondersteuning, toegang tot onderwijs, gezondheidszorg, een fatsoenlijke woning, sport en cultuur, maatschappelijke integratie,…op basis van de rechten van het kind

EY2010 Conferenties: 2° Ronde tafel over de Armoedebestrijding en de Sociale Uitsluiting (18-19/10) –Thema: toepassing op het terrein van de Aanbeveling over Actieve Inclusie (minimumloon, inclusieve arbeidsmarkt, toegang tot kwaliteitsvolle diensten)

EY2010 Conferenties: 3° Consesusconferentie dakloosheid (9-10/12) –Doelstelling: een explicietere sokkel ontwikkelen (definitie, indicatoren..) waarop een Europese strategie zou kunnen gebaseerd worden voor de aanwending van de middelen en de politieke hefbomen –Deelname van mensen die persoonlijk dakloosheid meegemaakt hebben

EY2010 Slotsessie: 16 en 17 december 2010 –Verklaring van de Staatshoofden en de regeringen. 16/12: overdracht van de boodschap van een delegatie van mensen in armoede aan Herman Van Rompuy, de Voorzitter van de Raad en aan Yves Leterme, de Eerste Minister van België. 17/12: Officiële Slotsessie + spektakel voor de personen die in armoede leven.

EY2010 Vragen ?