De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Armoede en sociale uitsluiting

Verwante presentaties


Presentatie over: "Armoede en sociale uitsluiting"— Transcript van de presentatie:

1 Armoede en sociale uitsluiting
Ine Buyze 1BaSw C Ict en bronnenonderzoek

2 Drie beleidspijlers Het participatief beleid Het preventief beleid
Het uitstippelen van participatie en betrokkenheid van mensen die in armoede leven. Het preventief beleid De overheid wil vermijden dat mensen (opnieuw) in de problemen komen. Het inclusief beleid Armoede binnen een bepaalde sector weg werken.

3 Geen excuusminister Iedere minister uit de Vlaamse regering draagt voor zijn beleidsdomein een grote verantwoordelijkheid in de armoedebestrijding. Te veel gewicht op de rol van de minister van welzijn Een alibi voor de andere Vlaamse ministers om zelf geen actief armoede beleid te voeren Excuusminister

4 Mensen onder de Europese armoede grens
Allochtone armoede Mensen onder de Europese armoede grens Marokkaanse bevolking in België 56% Turkse bevolking in België 59% Generatiearmoede vermijden !

5 Partnership tussen overheid en middenveld
Armoedebestrijding is niet enkel de taak van de armen. Hierin speelt het maatschappelijke middenveld een belangrijke rol. Partners van de overheid om oplossingsgericht te werken.

6 Communicatiedrempels verlagen
Armen hebben recht op communicatie Via ervarings-deskundigen Hoe ? Ze moeten in verschillende sectoren voor komen Maar ! We moeten ook leren omgaan met mensen in zo een situatie

7 Inkomensarmoede volgens internationale normen
Europa hanteert een relatieve armoede grens. = Mensen onder deze grens leven in armoede In België ligt deze grens stukken lager. Veel mensen komen niet toe met dit inkomen.

8 Maatschappelijke participatie
Sociale uitsluiting Inkomen Onderwijs Huisvesting gezondheid Maatschappelijke participatie Armoede is niet alleen de inkomensproblemen. De meeste armen zijn laag of niet geschoold. Meestal huren ze een goedkope woning van slechte kwaliteit. Een ongezonde woning,gevaarlijke werkomstandigheden en ongezonde voeding lijden tot gezondheidsproblemen. Ze gaan zich isoleren en niet deelnemen aan de maatschappij.

9 Bronnenlijst Jo NOPPE. Armoede en sociale uitsluiting in Vlaanderen en Brussel. In: TerZake cahier, November 2007 G. HAUTEKEUR. Geen tijd te verliezen in de strijd tegen armoede. In: TerZake cahier, November 2007


Download ppt "Armoede en sociale uitsluiting"

Verwante presentaties


Ads door Google