De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020

Verwante presentaties


Presentatie over: "Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020"— Transcript van de presentatie:

1 Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020
Europese evoluties Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020

2 Ter herinnering : Het Europese Semester

3 Jaarlijkse groeianalyse 2018 – 22/11/2017
Optimisme : groei neemt toe, werkloosheid daalt, investeringen herstellen zich en overheidsfinanciën worden gezonder = Kans voor duurzame economische en sociale convergentie => Investeren in kwalitatief onderwijs, opleidingen, arbeidsproductiviteitsgroei en actief arbeidsmarktbeleid => toegang tot betaalbare, toegankelijke en kwalitatieve diensten => Sociale bescherming en inclusie om ongelijkheid en armoede aan te pakken : Diensten zoals kinderopvang, buitenschoolse opvang, onderwijs, opleiding, huisvesting, gezondheidszorg en langdurige zorg te garanderen. Adequate sociale huisvesting en andere bijstand voor huisvesting zijn ook essentieel. Dit houdt ook de bescherming van kwetsbare personen tegen ongerechtvaardigde gedwongen uitzetting en gedwongen verkoop, evenals de bestrijding van dakloosheid in.

4 Nationaal Hervormingsprogramma 2018
= structurele maatregelen laatste 12 maanden In antwoord op de landenspecifieke aanbevelingen Realisatie Europa 2020-strategie :

5 Gelijke kansen creëren in het onderwijs
LSA : toegang tot kwaliteitsonderwijs, beroepsopleidingen en arbeidsmarkt voor meest achtergestelde groepen, waaronder mensen met migratieachtergrond. Gelijke kansen creëren in het onderwijs Budget op basis van sociale indicatoren, diversiteitsbarometer, Strijd tegen discriminatie op de arbeidsmarkt Mystery calls, promotiecampagnes Snelle integratie asielzoekers (cursussen, training, info arbeidsmarktdiensten, monitoring) Aandacht specifieke doelgroepen Jongeren, ouderen, arbeidsongeschikte werknemers, personen ver van de arbeidsmarkt (allochtone vrouwen, langdurig werklozen, medische, mentale, psychische of psychiatrische problematieken)

6 Realisatie Europa 2020 : 17 mei 2018 : AROPE AROPE 20,7% 20,3%

7 LSA - 2018 : Armoedebestrijding
Vaststellingen Economische groei creëerde tewerkstelling, maar slechts beperkte vooruitgang in arbeidsparticipatie en kansarme groepen : laaggeschoolden, mensen met migratieachtergrond en oudere werknemers. Gebrek aan coördinatie tussen beleidsgebieden en politieke niveaus om integratie op de arbeidsmarkt te bevorderen . Enige vooruitgang bereikt op het gebied van gelijke kansen op deelname aan onderwijs en beroepsopleiding van goede kwaliteit, nu de gemeenschappen onderwijshervormingen infaseren. Ondanks goede gemiddelde prestaties in vergelijking met de rest van de wereld, blijven de onderwijsverschillen echter al geruime tijd hoog. De onderwijsresultaten van 15-jarige leerlingen vertonen aanzienlijke verschillen in verband met de sociaaleconomische achtergrond en de migrantenstatus. De prestatieverschillen tussen gemeenschappen en de ondervertegenwoordiging van kansarme groepen onder de beste presteerders op het gebied van wetenschap, lezen en wiskunde geven aanleiding tot bezorgdheid. Grote prestatiegaps tussen scholen gaan hand in hand met ongelijke onderwijskansen. Aanbeveling voor een AANBEVELING VAN DE RAAD over het nationale hervormingsprogramma 2018 van België en met een advies van de Raad over het stabiliteitsprogramma 2018 van België Na de beoordeling van de plannen van de nationale regeringen geeft de Commissie elk land een reeks landspecifieke aanbevelingen, samen met een overkoepelende mededeling.De aanbevelingen zijn vooral gericht op wat realistisch gezien in de volgende maanden kan worden bereikt. Daarvoor worden de prioriteiten die op EU-niveau zijn vastgesteld (in de jaarlijkse groeianalyse van de Commissie) aangepast aan het nationale niveau. Ook voor de eurozone als geheel wordt dat gedaan. De aanbevelingen worden in de Raad besproken door vertegenwoordigers van de nationale regeringen, bekrachtigd door de EU-leiders tijdens een top in juni en formeel vastgesteld door de nationale ministers van Financiën in juli

8 LSA - 2018 : Armoedebestrijding
Aanbeveling 2 De hindernissen om te werken wegnemen en de doeltreffendheid van een actief arbeidsmarktbeleid versterken, met name voor laagopgeleiden, mensen met een migrantenachtergrond en oudere werknemers. De hervormingen op het gebied van onderwijs en opleiding voortzetten, onder meer door kansengelijkheid te bevorderen en het percentage afgestudeerden in de wetenschappen, technologie, ingenieurswetenschappen en wiskunde te verhogen. 1, Begrotingsbeleid, pensioenhervormingen, efficiëntie overheidsuitgaven om ruimte voor openbare investeringen 2, De regelgevende en administratieve druk verminderen om ondernemerschap te stimuleren en de concurrentie in de dienstensector, met name de detailhandel, de bouw en de professionele diensten, te vergroten. De groeiende mobiliteitsuitdagingen aangaan, met name via investeringen in nieuwe of bestaande vervoersinfrastructuur en sterkere prikkels om gebruik te maken van collectief vervoer en vervoer met lage emissies.

9 De Europese pijler van sociale rechten = Grondbeginselen en rechten voor goed werkende en billijke arbeidsmarkten en sociale zekerheidsstelsels = nieuwe en meer effectieve rechten aan de burgers = kompas voor Europese convergentie = 20 principes in 3 categorieën 1. gelijke kansen en toegang tot de arbeidsmarkt, 2. billijke arbeidsomstandigheden 3. sociale bescherming en inclusie


Download ppt "Belgisch Platform tegen armoede en sociale uitsluiting EU2020"

Verwante presentaties


Ads door Google