Paulien Verfaillie 1 BaO c Alternatieve maatregelen Bijzondere jeugdbijstand.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Competentieprofielen 10 juni Overzicht 10 juni 2014 • 2 • 2.
Advertisements

Een katholieke school is geen school van gelovigen, maar een school door gelovigen gedragen. Een katholieke school herken je aan haar ‘open deuren’. Ieder.
Reflecties Onderzoek ‘Jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren’ Tineke Van de Walle Vakgroep Sociale Agogiek, Universiteit Gent Steunpunt.
Door goede gesprekken groeien
Dienst Time Out Projecten
Harmonisch samenwerken met personeel en vrijwilligers Samen vrijwilligen! Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - Antwerpen 4 maart 2014.
Dialoogdag Ouderswerking Vlaams-Brabant
Veranderingen in de zorg
Het Werving & Selectiebureau voor het onderwijs!
Opzet van de workshop Kennismaken
Pastoraal op school.
Visie, Missie, Speerpunten en Strategische doelstellingen
Effectieve interventies tegen jeugddelinquentie
Stedelijke Preventiedienst Stad Brugge Jeugdopbouwwerk
Jeugdzorg- Drang en dwang in de jeugdzorg
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Aandachtspunten vanuit een categoriale voorziening
Politie DAMME POLITIE DAMME Stelt voor.... Politie DAMME alternatieve aanpak jeugdcriminaliteit.
SLOA vrijval project Bs. Aan de Bron Weert.
De Zavel, net een beetje anders… 17 december 2012 Goudblomme – De Swane – De Zavel – De Eeckhof.
NME en jongeren: niet méér, maar beter!
WerkGevers Service Punt Zoetermeer Jolanda Kroon
Individueel werken met kinderen en jongeren in het jeugdwelzijnswerk? Werken vanuit de vrije tijd van jongeren : een voorrecht Kadir Vardar, coördinator.
Wie kan er bij ons terecht? §Adolescenten en volwassenen tot ongeveer 40 jaar §Verslaafd aan illegale drugs, alcohol en/of medicatie l extra aandacht.
‘De palmboom’ buurtgericht kinderdagverblijf
Chicago = werking met maatschappelijk kwetsbare jongeren in Brusse l.
Iedere jongere op de juiste plek. Nieuwe ontwikkelingen Veranderingen in het vmbo o.a. Verscherpen exameneisen invoering passend onderwijs MBO: Focus.
Kernprocessen van de Act methodiek
Middelengebruik preventie en hulpverlening
De Zorgvraag centraal; De wijkzuster terug
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
Ouderavond 2012 Ouderavond 2012 Welkom Welkom. Doel van de avond Doel van de avond Nader kennis maken met elkaar. Nader kennis maken met elkaar. Reilen.
Beschermd en beschut wonen
Competentieprofielen
Gera van der Woude – beleidsadviseur cluster care 28 januari 2011
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
RECHTSTREEKS TOEGANKELIJKE JEUGDHULP VANUIT DAGCENTRUM DE TWIJG.
Functie 2B: ambulante langdurige zorg Samenwerking met de eenheid 511 UMC Sint-Pieters ziekenhuis Modaliteiten uitbouwen voor een goede samenwerking tussen.
Workshop sponsoring Delft voor Elkaar
Opvoeden.
Organisatie van de hulpverlening bijeenkomst 2. Jeugdzorg de nieuwe wet op de jeugdzorg.
Wmo-scan voor dorpshuizen! Plattelandsparlement 14 november 2015 Gerrit Kapteijns.
Relatie en donatie Een onderzoek naar de behoeften van echtparen bij een relatiedonatie Ans Berkhout Presentatie werkstuk Opleiding Kempler Instituut,
IBN de basis voor groei Presentatie Commissie Inwonerszaken gemeente Boxmeer 29 augustus 2013 Ed de Leeuw - algemeen directeur IBN.
Landelijke studiedag Ypsilon 14 november 2015 Het succes van goed wonen.
Intensieve contextbegeleiding "De Vuurvogel" Informatiebrochure voor de jongere Hallo daar! Dit is onze informatiebrochure. Lees hem aandachtig door en.
Stichting Veteranen Actief Veteranen met een missie 2.0 augustus 2011 GEWAAGD DOEL Waarheen gaan wij? HOGER DOEL Waarom bestaan wij? KERNKWALITEITEN.
WELKOM. ZONTA DAMME STEUNT VOLGENDE PROJECTEN Welke projecten steunt Zonta Damme ?
De Amsterdamse vrijwilligersorganisatie De Regenboog Groep.
Verbinden - vertrouwen – begrip – passie - netwerk Platform Eergerelateerd en Relationeel Geweld Kop van Noord Holland drs. MST Pfann.
Scouting in perspectief Wereldwijd opgericht in: 1907 Wereldwijd 41 miljoen leden in meer dan 160 landen.
EIGEN OPVOEDINGS PROJECT Vrij Katholiek Basisonderwijs Don Bosco Gerdingen.
Op avontuur met Rotary: Verschillende formules JEUGDUITWISSELING KOSTEN Je neemt contact op met de locale club of het district voor de specifieke details.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Huurdersraadpleging donderdag 27 oktober 2016
<Naam Scoutinggroep / Plaats>
Wegen van waarden en randvoorwaarden
Humanitas afdeling Nijmegen en omstreken
Workshop inspraak gemeentelijk jeugdbeleid
Voorstelling werking Groene Zorg en Onderwijs
Woonproject Francesco Knokke-Heist
Ontheming: wat werkt en wat helpt?
Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
JOIN JOngvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid – INtersectoraal woonondersteunings- en exptertiseteam.
ROC West-Brabant Marina Smits, beleidsadviseur Dienst Onderwijs & Kwaliteit Kaders Bindend Studieadvies.
Multiple sclerose en toch niet alleen!!!
Time-out protocol Presentatie 7 maart 2019.
B1 – k1- w2 Vertrouwensrelatie en persoonlijke verzorging Sem 1.
Transcript van de presentatie:

Paulien Verfaillie 1 BaO c Alternatieve maatregelen Bijzondere jeugdbijstand

 Oikoten: o Wat? o Historiek o Missie o Aanpak  Albezon: o Wat? o Historiek o Missie o Aanpak ( =vacatures&vacature=2018) ( 8679)

 Onthemende projecten voor jongeren uit de bijzondere jeugdbijstand.  Voettocht naar het pelgrimsoord Santiago de Compostela  Bieden ze onder andere herstelbemiddeling aan voor minderjarigen die misdrijven hebben gepleegd.  Oikoten organiseert eveneens crisisontheming voor jongeren die geplaatst zijn in voorzieningen voor bijzondere jeugdbijstand en diensten van psychiatrische ziekenhuizen.

 De stichters van de organisatie waren geraakt door de uitzichtloze situatie van vele jongeren binnen de gewone instellingen. De vzw werd opgericht in  In contact met de werking van de Amerikaanse organisatie VisionQuest. (Huifkarrentochten met jonge delinquenten doorheen het Wilde Westen)  Geïnspireerd door deze overlevingstochten, startte Oikoten met het aanbieden van onthemingstochten.

 Jongeren die ten gevolge van een vertrouwensbreuk met zichzelf, met de leefomgeving of de maatschappelijke norm, voorwerp zijn van dreigende of reeds op gang gekomen uitsluitingmechanismen.  Binnen een pluralistische levens- en maatschappijvisie gaat Oikoten uit van het respect en geloof in de eigen verantwoordelijkheid, inbreng en kunnen van jongeren en jongvolwassenen. De organisatie creëert een vrijplaats op maat, beperkt in tijd en ruimte.  Het reactiveren van het persoonlijk, interpersoonlijk en maatschappelijk probleemoplossend vermogen is de sleutel tot herstel van verbondenheid met de omgeving.

 De organisatie selecteert de jongeren op basis van de fysieke capaciteiten en de sterkte van de motivatie.  Bij aanvang van het project kiest zowel de jongere als de begeleider een vertrouwenspersoon met wie ze gedurende het project contact houden, de achterban.  Bij de tocht geldt als enige doel dat de jongere samen met de begeleider de plek van de eindbestemming behaalt. De manier waarop wordt niet vastgelegd in een plan. Wel wordt er, alvorens het project van start gaat, een overeenkomst opgesteld.

 In de Cévennes ten zuiden van Frankrijk kunnen moeilijk te begeleiden jongeren uit de bijzondere jeugdbijstand voor een viertal maanden terecht op een boerderij, Albezon.  Door de desolaatheid, de ruwe natuur en de sterke aanwezigheid van de geschiedenis krijgt de boerderij een aparte uitstraling.  Iedere bezoeker aan Albezon wordt losgerukt uit het vertrouwde leven. Ook jongeren worden geconfronteerd met de kracht van Albezon.  Wanneer ze het project succesvol beëindigen, wordt de hulpverlening thuis teruggeschroefd tot een minder ingrijpende maatregel dan de voorafgaande.

 De organisatie biedt voor het eerst onthemingsprojecten aan in  door een groep Gentse oud-scouts leden werd het gebouw gevonden  De vzw werd opgericht en de permanenten werden de nieuwe bewoners van Albezon. Door de afgelegen ligging van de bewoonde wereld, voorzien de permanenten volledig in eigen benodigdheden.

 Vertaalt zich in het bieden van ontmoetingsmogelijkheden en persoonlijke groeikansen, in het bijzonder voor maatschappelijk kwetsbare jongeren en hun thuismilieu.  Centraal daarbij staan de waarden van wederzijds respect, respect voor de natuur en leefomgeving, luisterbereidheid, solidariteit, soberheid, creativiteit, innerlijke stilte en bewustwording.  Men vertrekt steeds vanuit een groot respect voor het unieke van iedere jongere

 De jongeren worden geselecteerd op basis van de sterkte van hun motivatie  Albezon nodigt de ‘kandidaat’-jongeren uit voor een selectietweedaagse met een projectachtig karakter die de frustratietolerantie en motivatie van de jongeren uittesten.  De organisatie geeft aan geïnspireerd te zijn door het ervaringsleren  Bij het project hoort een handelingsplan dat specifieke doelstellingen van en een toekomstplan voor de jongere omvat  Ook is er een “verblijfscontract” waarin afspraken en regels voor alle jongeren, afhankelijk van de projectlocatie, besloten liggen.