De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Woonproject Francesco Knokke-Heist

Verwante presentaties


Presentatie over: "Woonproject Francesco Knokke-Heist"— Transcript van de presentatie:

1 Woonproject Francesco Knokke-Heist

2 Francesco Francesco is een uniek woonproject van De Kade gelegen in het Centrum van Knokke-Heist. Vlakbij het station, de zee, winkels en uitgaansmogelijkheden. 12 studio’s ter beschikking voor mensen met een beperking. 1 appartement voorzien voor een resident. Gemeenschappelijke ruimtes (stadstuin, gemeenschappelijke ruimte met keuken, gemeenschappelijke wasplaats, …).

3 Locatie Van Rysselberghestraat 10, Knokke-Heist (doodlopend zijstraatje van de Lippenslaan)

4 Infrastructuur woonproject
Het voormalig klooster is privaat eigendom. De verbouwingen werden mogelijk dank zij een gift van een weldoener. De eigenaar wil: een sociaal en maatschappelijke functie voor het gebouw door betaalbaar wonen voor personen met beperking; dat het gebouw onderhouden kan worden; garantie dat de bewoners begeleid worden.

5 Troeven en mogelijke beperkingen
Wat zijn de troeven van het woonproject? De woonkost bedraagt tussen 350 en 600 euro, energie en water inclusief. Het is quasi een nieuwbouw Het biedt de mogelijkheid aan jongvolwassenen om op eigen benen te staan; De ligging: rustig, centraal, dichtbij openbaar vervoer, het is in een gemeente waar nog geen andere dergelijke projecten zijn; Er zijn mogelijkheden tot jobcoach; Het wordt een aangepast gebouw: rolstoeltoegankelijk, aanpassingen voor visuele beperking...

6 Hulpmiddelen Aangepaste kookplaat geleidelijnen

7 Hulpmiddelen contrastkleur in inrichting

8 Aanpassingen in de omgeving:
Geleide lijnen en rubbertegels

9 Wat zijn de mogelijke beperkingen van het woonproject?
Er is een geringere ondersteuning vanuit De Kade. Er is geen dagbestedingsaanbod ter plaatse vanuit de Kade Er is een beperkte ondersteuningsmogelijkheid in crisissituaties

10 Doelgroep We richten ons op normaal begaafde personen met en/of een:
Autismespectrumstoornis (ASS); Auditieve beperking; Visuele beperking. Het gaat om bewoners met een vrij grote zelfstandigheid die vooral moeten kunnen functioneren met individuele ondersteuning.  Er is een beperkte begeleidingsintensiteit voorzien. Tijdens voortraject, alsook tijdens eerste maanden, krijgen de jongeren een intense studiotraining.

11 Zelfstandigheid: We brengen de toekomstige bewoners in contact met externe diensten zoals gezinshulp, poetsdienst, maaltijden aan huis, budgetbegeleiding… al naar gelang de noden van de persoon. Dagbesteding: Sommigen van onze mensen kiezen een job in het reguliere circuit. Maar we ondersteunen ook zinvolle dagbesteding zoals vrijwilligerswerk, begeleid werk, maatwerkbedrijf, opleidingsmogelijkheden, dagcentrum. Buurtvervlechting: Dit is een onvoorwaardelijke en wederzijdse methodiek, waarbij de bewoner en buurtbewoners met elkaar in contact komen. Het motiveert en moedigt de bewoner en buurtbewoner aan om zorg te dragen voor en aandacht te besteden aan elkaar. (vb. Boodschappen doen voor iemand die niet goed te been is, de hond uit laten… maar ook een nieuwjaarsreceptie vb.)

12 Resident De resident is een belangrijke figuur binnen het woonproject. Het is de tussenpersoon tussen de bewoner en de individuele begeleider(s). De resident zal verblijven in een appartement in Francesco. Uitvoeren van dagelijkse inspectieronde van het gebouw. Uitvoeren van afgesproken praktische taken (vb. dienstencheques aankopen) Deelnemen aan maandelijkse bewonersvergaderingen. Toezicht van naleven van het huishoudelijk reglement. Beperkte aanwezigheid i.f.v. veiligheidsgevoel tijdens de week. Aanspreekpunt i.f.v. nood Bemiddelen in moeilijke situaties en signaleren aan het begeleidingsteam. Signaalfunctie t.o.v. de begeleiding. Coördineren van de gemeenschappelijke keuken  en wasplaats Kunnen uitvoeren van enkele kleine klusjes binnen het woonproject.


Download ppt "Woonproject Francesco Knokke-Heist"

Verwante presentaties


Ads door Google