De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's

Verwante presentaties


Presentatie over: "Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's"— Transcript van de presentatie:

1 Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's
ingeleid door "le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles"

2 le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles (C. A
le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse de Bruxelles (C.A.A.J.) Orgaan opgericht door de Federatie Wallonië-Brussel binnen de sector van de 'Aide à la Jeunesse". Belangrijkste taken: Stimuleren en deelnemen aan de uitvoering van de algemene preventie binnen het arrondissement. Een sociale diagnose opstellen die om de drie jaar wordt bijgewerkt. Actieplannen uitvoeren. Het overleg en de samenwerking bevorderen. Een C.A.A.J. per gerechtelijk arrondissement, ofwel 13 in FWB.

3 Het overlegplatform AJ / OCMW's
Samengesteld uit leden uit de sector van de 'AJ' en uit de sector van de OCMW's. Samen voorgezeten door een vertegenwoordiger van elke sector. Hij komt om de drie maanden samen in de verschillende OCMW's, in de 'SAJ' en in de 'SPJ'. Elk Brussels OCMW kan er vertegenwoordigd worden door een of twee leden: idealiter de verantwoordelijke van het sociale departement of het departement jeugd, of een teamcoördinator van maatschappelijk werkers, of een adviseur maatschappelijk werk.

4 De missies van het Platform
Een permanente, constructieve dialoog opstsellen tussen de twee sectoren ten gunste van de jongeren en de gezinnen. Het netwerken stimuleren en bevorderen, evenals de samenwerking tussen de betrokkenen. De uitvoering van het samenwerkingsprotocol ondersteunen. De aanbevelingen en adviezen bezorgen aan "le Conseil d’Arrondissement de l’Aide à la Jeunesse", de sociale diagnose voeden. de C.A.A.J elk element bezorgen dat ervoor zorgt dat hij zijn informatie- en interpellatietaak kan uitoefenen.

5 Concreet binnen het Platform
"Vignetten" voorstellen van situaties om de uitwisseling van goede praktijken mogelijk te maken en op een constructiee manier de hinderpalen en moeilijkheden aanpakken. De aanbevelingen van het samenwerkingsprotocol vertalen naar concrete situaties die zich voordoen "op het terrein".

6 Kennis bevorderen De wederzijdse kennis bevorderen van de werking en van de werkaders van elkaar: Presentatiefiches opstellen die gericht zijn op jongeren en gezin. De kennis bevorderen van het netwerk en van de voorzieningen door de regelmatige ontmoeting van de potentiële partners: Betrokkenen en diensten die worden uitgenodigd op het platform om zich voor te stellen en mogelijke samenwerkingen te overwegen.

7 Een werkkader Gedeelde waarden om te zorgen voor een positieve en constructieve uitwisseling. Wederzijds respect. Principe van vertrouwen. Vertrouwelijkheid.

8 Gekruiste opleiding Sinds 2017 werd een gekruiste opleiding 'Aide à la Jeunesse' en OCMW ingevoerd door het Platform. Zij wordt financieel ondersteund door het 'C.A.A.J.' van Brussel. Bestemd voor de werknemers van de twee sectoren. De opleiding is gratis. Gemengde groepen op de uitwisseling te bevorderen. Ingevoerd door een erkende opleidingsdienst in de sector van de 'Aide à la Jeunesse".

9 Om in te schrijven voor deze opleiding: Ga naar deze link: Nieuwe modules in februari en maart 2019.

10 Projecten De opleiding wordt verdergezet in 2019 en 2020.
In 2019 zal, naast de opleidingsmodules en de voortzetting van de kwartaalvergaderingen van het Platform, ook een colloquium worden georganiseerd waarop de twee sectoren zullen worden uitgenodigd. Het programma wordt momenteel opgesteld.

11 Neem deel! Wij nodigen jullie uit om bij het Platform te komen.
Wij verzoeken om jullie presentatiefiche op te stellen, een echte tool voor het werk in de 1ste lijn. De werkelijkheid verschilt naar gelang de gemeenten en wijken: netwerk, bijzondere voorzieningen, jeugdbeleid, enz.

12 Dank voor jullie aandacht!!!
Dhr. Olivier Gatti (OCMW van Sint-Gillis / CEMO) Co-voorzitter van het Platform / Dhr. Eric Fairier (Abaka) Co-voorzitter van het Platform / Mevr. Pascale Verhaegen (SAJ – Prévention générale) Secretariaat van het Platform - 02/ Voor meer informatie:


Download ppt "Overlegplatform Aide à la Jeunesse / OCMW's"

Verwante presentaties


Ads door Google