De (re-)integratie van mensen met een beperking in Vlaanderen E. Samoy.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Vlaamse audiovisuele sector: een socio- economische profilering Isabelle De Voldere Hans Everaert.
Advertisements

De weg naar werk Onderzoek naar cliëntstromen in de SUWI-keten
CNV Vakcentrale Wet Werken Naar Vermogen Gevolgen voor de jonggehandicapten Leon Meijer Hoofd Beleid en Communicatie CNV vakcentrale 7 november 2011.
Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo. I. Waarom het Strategisch Actieplan Werkgelegenheid Eeklo ?
Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie Vergroten uitstroom naar (top)sector energie dankzij unieke samenwerking. : HAN.
De SAZAS relatiedagen 2013 WELKOM.
Ontstaan Jobkanaal •Vaststelling mismatching •Pact van Vilvoorde & Verdrag van Lissabon •Decreet 2002: evenredige arbeidsdeelname (EAD) •In 2003 is Jobkanaal.
1 Wat is microfinanciering ? 2 1. De financiële behoefte.
05/11/ ETHIAS EN DE DIVERSITEIT 5 november 2007 Diamant Conference & Business Center.
1 De rechtenverkenner: een hefboom voor het lokaal sociaal beleid in Vlaanderen Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.
Allochtonen op de Vlaamse arbeidsmarkt
Studeren met een functiebeperking op Universiteit Antwerpen
Armoede uitsluiten, armen insluiten
Evenredige arbeidsdeelname en overheidsopdrachten Maarten Messiaen Minderhedenforum
Duurzame inzetbaarheid: extra belangrijk in een recessie
Prof. dr Jouke van Dijk Hoogleraar regionale arbeidsmarktanalyse
1 European Union Regional Policy – Employment, Social Affairs and Inclusion EUROPEES SOCIAAL FONDS OPERATIONEEL PROGRAMMA Disclaimer: deze info.
Lang zullen ze leven! - en werken en leren…
DE ARBEIDSMARKT nu en morgen Gerald Ahn CWI Zuidoost-Nederland 12 juni 2006.
Buurt- en Nabijheidsdiensen Mieke Frans ‘ Buurt- en nabijheidsdiensten zijn een broedplaats Van arbeidsplaatsen voor laaggeschoolden’. Jacques Delors (Europees.
Evaluatie van re-integratiebeleid Paul van der Aa RSO-O&BI Presentatie 22 maart 2013.
REGEERAKKOORD er komt één regeling voor uitkeringsgerechtigden in de WWB, WSW en de Wajong. bezuiniging in 2015 van meer dan 1 miljard, structurele bezuiniging.
Leuven Institute for Human Rights and Critical Studies
Langer doorwerken in Nederland
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
Atelier: Groot Eiland Bezoek aan Brussel. Wat is groot eiland... = is een vereniging (vzw) voor: – sociale tewerkstelling – opleiding – werkervaring.
Inburgering in Vlaanderen
1) Synthese 2) Context 3) Auteur 4) Wat doet de overheid? 5) Belangrijke organisaties 6) Moeilijke woorden 7) Interessante links 8) Besluit.
Werkplaats wordt steeds meer ‘leerplaats’ Veranderende visie op leren.
Begeleiding en onderwijs.  Allereerst voorlichting over de aard en ernst van de oogafwijking  Vaak is er ook nood aan inzicht in het toekomstperspectief.
Onderzoek naar de mogelijkheden voor de integratie van de particuliere huurmarkt in het Vlaams Woonbeleid Sociaal huren en privaat huren.
WAT KAN HET LEONARDO DA VINCI PROGRAMMA VOOR U BETEKENEN? Brussel, 26 november 2009.
Inkomen les 20 Begrippen & opgave 100 t/m Begrippen Collectieve lasten Geheel van belastingen en sociale premies.
Voorstelling van de catalogus
Bedenkingen vanuit het hogeronderwijsbeleid. VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap artikel 24 van het VN-verdrag erkent het recht.
Inclusief Hoger Onderwijs: het perspectief van docenten. Een kwalitatieve bevraging. Nathalie Heurckmans Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) Leen.
Wat is Wajong? Masterclass maart 2010 Een paar feiten vooraf…. Beeldvorming Wajongers niet eenduidig In media en daarbuiten divers gepresenteerd Positief.
“Vinger aan de pols, bij Buren in nood”, voorstel aanpak kredietcrisis Remco Dijkstra Fractie VVD Buren 24 maart 2009.
Leeftijdsbewust personeelsbeleid Werkgroep donderdag 14 juni 2007.
Handicap en arbeid deel 1: definities en statistieken over de arbeidsdeelname van mensen met een handicap Bron afbeelding :
EAD Consulentendag 2011 Diversiteitswerking Sectorconvenants 16 september 2011.
Werken naar Vermogen In de Drechtsteden G.A. ten Dolle, directeur Dordrecht Projectgroep Wwnv 1 December 2011.
Servicepunt Zorg & Welzijn Zuid-Holland Zuid
Oproep Innovatie Brussel, 12 november 2013 ESF-Agentschap Vlaanderen.
Divers personeel Een aangepaste klantenservice voor een divers doelpubliek Opbouwen van een sterk imago. Verborgen talenten, creativiteit en flexibiliteit.
Hoe helpen we langdurig werklozen aan een baan?
Participatiewet.
(SLOT)EVENT WIN² 10 OKTOBER 2013 LEUVEN Algemene Inleiding Frank Vandenbroucke.
Psychische aandoeningen en arbeid: een vergelijking van interventies
Tellen van het aantal personen uit de kansengroepen in het personeelsbestand vrijwillige registratie Kaat Matthys Dienst Emancipatiezaken.
Onderzoek ervaringen van cliënten, jobcoachen en trajectbegeleiders met uitzendarbeid beeldvorming van uitzendconsulenten en werkgevers over het ATB-netwerk.
Participatiewet vanaf 2015
Sectorplan ICT 500 extra BBL-trajecten Desirée Frissen 29 januari 2015.
Concluding observations – Onderwijs (1) Ontwikkelen van een coherente strategie rond inclusief onderwijs Toekennen van de nodige financiële, materiële.
Denk aan de toekomst FNV Manifest Gemeenteraadsverkiezingen 2010 Op 3 maart 2010* is het zover. Dan vinden in Nederland nieuwe gemeenteraadsverkiezingen.
Doe je zeg! Via de ouderenraad? 21 november 2014 Veerle Baert.
Nieuwe definitie van personen met een handicap of chronische ziekte.
Gelijke Rechten voor Ieder Persoon met een handicap
Arbeidsmarkt Is een verzamelnaam voor diverse plekken waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. BvB 2014.
Actieplan Gelijke Kansen op de werkvloer Idee: Raad der Wijzen.
Mini- symposium zorg. Passend onderwijs. Expertisecentrum Studentbegeleiding Alle 2 e en 3 e lijns-begeleiding samengebracht in één team Regie, samenhang.
Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie Bron: Boussé, D. & Herrmans, W. (2010). Werkloos en vijftigplus: een ‘bestendige’ relatie. OVER.WERK.
Wat is inclusief speelpleinwerk? Een toegankelijk speelplein stap voor stap Wat kan VDS voor je doen? Vlaamse Dienst Speelpleinwerk Spelen met kinderen.
Dany Cottyn Brugge P r o j e c t o n t w i k k e l a a r E A D.
16 februari AGENDA 9u30 – 9u40 Inleiding 9u40 – 10u45 Voorstelling Minderhedenforum 10u45 – 11u00 Pauze 11u00 – 12u30 Stages binnen de Vlaamse overheid.
1. Jobkanaal Gezamenlijk project van: UNIZO Verso VKW Voka 2.

Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
ZOMERAKKOORD? zomerakkoord federale regering
Transcript van de presentatie:

De (re-)integratie van mensen met een beperking in Vlaanderen E. Samoy

Inhoudstafel Inleiding Resultaten van actief en passief beleid Onvoldoende of verkeerde maatregelen Een nieuw model Geen OF maar EN Referentie De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 2

Inleiding Passief arbeidsmarktbeleid: werkloosheidsverzekering, pensioenregeling, uitkering bij arbeidsongeschiktheid -> ondersteunen bij verlaten arbeidsproces Actief arbeidsmartkbeleid: beroepsopleiding, arbeidsbemiddeling -> in arbeidsproces krijgen De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 3

Resultaten beleid Arbeidsmarkt > aandeel arbeidsongeschikten 2stromingen: o Werkend -> werkloos (passieve regeling) o Werkloos -> werkend (actieve regeling) Aanpak bepaald richting stroom In industriële landen probleem: te grote uitstroom OESO: België uitstroom onder controle, instroom slecht De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 4

Bevolking op actieve leeftijd ->12% met handicap of langdurige ziekte (= in Vl) o 20% minder aan het werk i.v.m. globale bevolking o Arbeidsdeelname verhogen door aantal werklozen EN inactieven te doen dalen Rondetafelconferentie 2003 => Groei globale arbeidsdeelname uit Pact van Vilvoorde behalen ( tot 70%) + kloof van 20% dichten De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 5

Onvoldoende of verkeerde maatregelen? Sinds ’90: inspanning overheid om mensen met handicap aan werk te krijgen/houden Voor mensen met handicap aan Vlaams Fonds: o ‘97: Arbeidstrajectbegeleidingsdiensten (ATB) o Centra voor Gespecialiseerde Voorlichting bij Beroepskeuze (CGVB) o Centra voor beroepsopleidingen o Loonkostensubsidies o Beschutte werkplaatsen De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 6

Voor afgestudeerden uit het Bijzonder Beroepsonderwijs of gedeeltelijke/ zeer beperkte geschikte (niet aan Vlaams Fonds) extra middelen voor: o Trajectbegeleiding o Beroepskeuzeadvisering o Beroepsopleiding De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 7

Werkgever bereid om persoon met handicap aan te nemen en aan het werk te houden als overheid: o op juist traject zet o Zorgt voor goede opleiding o Financiële ondersteuning met loonkostensubsidies Verloop via individuele persoon met handicap en werkgever, bespreken: o Plaatsing o Materiële aanpassingen arbeidspost o Opleiding Volstaat echter NIET De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 8

‘60 en ‘70: quotaregelingen in publieke sector o Slaat op gering aantal personen o Slecht nageleefd o Dwingend model met weinig aanhang 2004: decreet op evenredige participatie op de arbeidsmarkt o Voor overheidspersoneel Vlaamse administratie nieuw personeelsbeleid -> evenredige participatie kansgroepen (en mensen met handicap) Geen quota’s maar streefdoelen De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 9

Een nieuw model Sinds ‘90: derde vorm van arbeidsmarkturen Basisprincipe: evenredige participatie + gelijke behandeling op alle niveaus Instrumentarium: streefcijfers, positieve actieplannen en bestrijden discriminatie Ondersteuning: Federale wet ter bestrijden discriminatie De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 10

Ministerie Vlaamse Gemeenschap: positieve actieplannen o Grotere instroom mensen met handicap o Meer gelijke kansen VESOC: geïntegreerde aanpak van kansengroepen -> diversiteit en gelijkheid op niveau van ondernemingen, openbare instellingen en andere organisaties uit (non-) profit De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 11

Initiatief Jobkanaal (Vlaams Economisch Verbond) o Aangeven van openstaande vacaturen voor kansgroepen Servicepunt Kleine en Middelgrote ondernemingen & Diversiteit Steunpunt ‘Groene Zorg’ (Boerenbond) De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 12

Geen OF maar EN Individuele en nieuwe model vullen elkaar aan o Nog altijd nood aan begeleiding en opleiding voor individu en loonsubsidies voor werkgever wegwerken inactiviteitvallen o Combinatie uitkeringen en inkomen mogelijk o Nood aan oplossing voor inkomensvervangende tegemoetkoming Beschutte werkplaats: financiële en persoonlijke ondersteuning De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 13

Referentie Referentie: Samoy, E. (2005). De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen. Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, 13(5), Doi: /BF [ bord voor mensen met een beperking] [foto]. Geraadpleegd op beperking/ [ronde vergader tafel] [computersimulatie] [ca. 2012]. Geraadpleegd op [GTB] [logo]. [ca. 2005]. Geraadpleegd op [ADAPEI 22] [foto]. [ca. 2009]. Geraadpleegd op delen-in-de-klappen.html [persoon met een braille computer] [foto]. Geraadpleegd op d36d58f2513 [logo VESOC] [logo] [ca. 2009]. Geraadpleegd op [logo Jobkanaal] [logo]. Geraadpleegd op [logo Groene zorg] [logo]. [ca. 2006]. Geraadpleegd op De (re-)integratie van mensen met een handicap in Vlaanderen 14