De interne audit bij het FAVV Raadgevend Comité - oktober 2007

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 RAADGEVEND COMITE FAVV PLENAIRE VERGADERING 13 januari 2006.
Advertisements

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Voorstellen voor aanpassing van het KB heffingen en het KB retributies Raadgevend Comité van.
Financiering FAVV heffingen en retributies t. l. v
SHS Securities Holdings Statistics - Algemene Presentatie Roger DE BOECK Senior Expert Brussel, 18 december 2012 Presentatie voor kredietinstellingen en.
Communicatie- programma 10
Infrastructuurvereisten FAVV Quality Days 28/04/2011
De opstart van een succesvol verzuimbeleid
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Een nieuwe website voor het FAVV ? RC van 28 mei 2008 Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
22 april 2009 Cijferboeken Cultuur, Jeugd en Sport Opmaak cijferboeken en website.
Mariska Warnars Coördinator SBIR cyber security Agentschap NL
Stagedagboek IAB opleiding - 16/02/2013.
Business case Kanteling WMO Kantelen en bezuinigen kunnen prima samengaan Eef Botjes mei/juni 2011.
The CAF Procedure voor externe feedback
Inzet van docenten: planning, overzicht en kwaliteit
Ronde (Sport & Spel) Quiz Night !
Resultaten organisatiestudie Zorgsystemen Ondernemingsraad 28 augustus 2008.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria DIAINE SACHA 2006/09/13 DG Laboratoria FOODLIMS FAVV.
AISHE cursus Rollen auditor in AISHE proces 13 en 14 december 2007 Niko Roorda en Jorien Helmink.
Cellule Environnement – Santé / Cel Leefmilieu – Gezondheid / Zelle Umwelt- Gesundheit 1 De werkzaamheden van het NEHAP Catherine Bouland Themaochtend.
Organisatiestructuur
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
FOD VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU 1 Kwaliteit en Patiëntveiligheid in de Belgische ziekenhuizen anno 2008 Rapportage over.
E. Nezer SLA-actieplan teneinde de termijnen voor de invoering van de bijwerkingen te verkorten.
Codering Medische Gegevens (MG-MZG)
Jozef Reyntjens afdelingshoofd kwaliteit ISO-aanpak van De Lijn Tweede netwerk kwaliteit 22 april 2004.
Onthaalbeleid stad Dendermonde
Vlaamse Belastingdienst (VLABEL)
Functiebeschrijving godsdienst inspecteurs-adviseurs r. -k
Hoofdstuk 4 Europese wetgeving.
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
Werken aan Intergenerationele Samenwerking en Expertise.
1 juni 2010 Verdiepingsdag Toezicht Integraal Toezicht nu en in de toekomst.
Gardiens de la paix/ Gemeenschapswachten Week van de integrale veiligheid/ Semaine de la sécurité intégrale.
Kwaliteitszorg volgens ISO 9001 Platform milieuhandhaving
PLAYBOY Kalender 2006 Dit is wat mannen boeit!.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Overzicht verwacht wetgevend werk 2008: regelgeving ter voorlegging Raadgevend Comité (DG Controlebeleid)
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Krachtlijnen strategische en operationele doelstellingen DG controlebeleid Herman Diricks, directeur-generaal.
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Heffingen Raadgevend comité van 25 juni 2008 Véronique Berthot Federaal Agentschap voor de Veiligheid.
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Toepassing huishoudelijk reglement en Evaluatie prestatie-indicatoren november 2007 tot oktober.
Auditprogramma 2007 Resultaten Raadgevend Comité - 27 februari 2008
Jaarverslag van de interne audit Raadgevend Comité 24 juni 2009
BPR van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Raadgevend Comité ir. Gil Houins Directeur-generaal DG Controlebeleid.
Ombudsdienst. Ontstaan  Uiteenlopende kanalen : pers, politiek, Gedelegeerd bestuurder,… OMBUDSDIENST Klachten tegen het FAVV Kwaliteitssysteem  Klachtenbeheer:
1 Raadgevend Comité Installatievergadering FAVV Gil Houins Voorzitter 28 juni 2006.
8 november 2007 Studie- en informatienamiddag. W&O-Vlaanderen Brab_Ant Kempen_Limburg SoE-projecten.
1 Controleplan 2005 Raadgevend comité Hotel President – donderdag 21 april 2005.
© L.A.F.M. Kerklaan HCG 1 16 november 2001Juridisch bibliothecarissen Het managen van de juridische bibliotheek Het kwaliteitshandboek als praktisch instrument.
© de vries business consultancy, 2008
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Inleiding: organisatie FAVV.
Voorstelling Juridische Dienst
CENTRAAL KERKBESTUUR GENT STAD
De financiële functie: Integrale bedrijfsanalyse©
Cursus man review medische laboratoria 2004 De management review Cursus voor het succesvol uitvoeren van de management review G. De Schrijver M.D., Ph.D.
Hallo ik ben Henk Wassen Een ervaren Kwaliteit en Arbo-functionaris.
Doelstellingenmanagement Ronde tafel - 23 oktober 2014.
Aanpak en praktijkervaring
Agence fédérale pour la Sécurité de la Chaîne alimentaire Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Operationele doelstellingen DG Algemene.
Governance en systeemtoezicht Rian Vos Coördinerend/specialist senior inspecteur IGZ.
CAF in het woonzorgcentrum De Groene Linde
25 februari 2011 Miet Gobert & Katrien Verbouw Gemeente Knokke-Heist.
Deugdelijk bestuur binnen de groep Emmaüs Guido Van Oevelen 23 juni 2010.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
Voorstelling Juridische Dienst
DAGINDELING (Elke sessie duurt ca. 1,5 uur)
Hervorming medefinanciering
Federaal agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen
Transcript van de presentatie:

De interne audit bij het FAVV Raadgevend Comité - oktober 2007 Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen De interne audit bij het FAVV Raadgevend Comité - oktober 2007 Bert Matthijs

Inhoud Waarom een interne audit Aanpak binnen het FAVV Definitie van interne audit Scope van de interne audit Actoren van de interne audit Basisdocumenten Opmaak van het auditprogramma Audits op aanvraag Uitvoeren van een interne audit Pilootaudits Auditprogramma 2007

Waarom een interne audit ? General Food Law (882/2004), artikel 4, paragraaf 6 Beschikking (2006/677/EG) van 29 sept 2006 Verplichting onder ISO 9001, 17020 en 17025 Businessplan 2004 – 2008 : kwaliteitszorg als strategische doelstelling Interne audit is een essentieel onderdeel van een moderne (overheids)organisatie

Aanpak binnen het FAVV Uitbouwen van de interne audit Opgenomen en uitgewerkt in fase 3 (analyse) van food@work Uitstel na crisis rond Aviaire influenza Herstart in september 2006

Definitie van interne audit (FAVV) Instrument dat het management van het FAVV moet helpen om de werking van het FAVV te verbeteren Onafhankelijke en objectieve activiteit Stafdienst van de Gedelegeerd Bestuurder Rapporteert aan Directiecomité en Auditcomité Systematische aanpak Charter van de interne audit (missie, werkterrein, actoren, verantwoordelijkheden en bevoegdheden en rapportering) Deontologische code van de auditor Vaste werkprocedures

Definitie van interne audit (3) : FAVV Een audit kijkt naar het systeem Geen evaluatie van personen Niet repressief maar constructief Aandacht voor de identificatie van goede praktijken Voorbeeld : Vaststelling : controleur weet niet wat te doen in bepaalde situatie Mogelijke oorzaak : geen of onduidelijke richtlijnen, gebrek aan doorstroming van informatie, gebrek aan opleiding, … Evalueren en verbeteren Auditverslag vermeldt positieve punten, pijnpunten en aanbevelingen Opmaak van een verbeterplan

Scope van de interne audit (1) Scope = Audituniversum = Alle diensten en activiteiten van het FAVV (Hoofdbestuur, PCE’s, laboratoria, eventueel andere indien voorzien in wetgeving, protocollen…) Het Directiecomité van het FAVV delegeert alle verantwoordelijkheden inzake auditactiviteiten aan de Dienst Interne Audit, die hierover zal rapporteren aan het Auditcomité en het Directiecomité. Alle interne audits vallen onder de coördinatie van de Dienst Interne audit

Scope van de interne audit (2) Binnen de scope bestaan er 3 activiteiten-pijlers Pijler 1 Pijler 2 Pijler 3 Kwaliteitshandboek ISO De kernactiviteiten van het FAVV, verordening 882/2004 Overige activiteiten B&B, ICT, Logistiek, Juridische dienst, … 3 auditcategorieën Geprogrammeerde ‘nieuwe’ audits Geprogrammeerde ‘opvolgingsaudits’ (naar aanleiding van vaststellingen vorige audits) Niet geprogrammeerde audits op aanvraag Onderdeel van het Auditprogramma Specifieke procedure

Actoren van de interne audit Auditcomité Dienst interne audit, kwaliteitszorg en preventie (IAQP), cel interne audit Pool van auditoren

Actoren van de interne audit : Het auditcomité (1) Auditcomité  onafhankelijkheid ! Kader wettelijke basis = KB van 16 mei 2001 samengesteld uit 5 personen charter + huishoudelijk reglement Opdracht “de gedelegeerd bestuurder en het directiecomité van het agentschap bijstaan door toezicht te houden over de werking van het FAVV” Taken het jaarlijks auditprogramma, de tussentijdse auditaanvragen en de trimestriële revisies van het jaarlijks auditprogramma te beoordelen een globaal zicht te hebben op alle audits, zowel door internen als door externen uitgevoerd de uitgevoerde audits te evalueren alle gegevens in een jaarverslag te verwerken

Actoren van de interne audit : het auditcomité (2) Samengesteld uit : Eén persoon aangeduid door de GB die ook voorzitter is : Herman Diricks Twee leden aangeduid door de GB op voordracht van het Raadgevend Comité : Robert Rémy (Testaankoop) en Yvan Dejaegher (Bemefa) Eén persoon aangeduid door de Minister Eén externe expert inzake kwaliteit en / of audit, aangeduid door de GB op voorstel van de 4 voornoemde leden : Peter Maes (directeur Quality Coaching)

Actoren van de interne audit : de dienst IAQP (1) Bestaat uit : interne audit, ombudsdienst, kwaliteitszorg en preventie en bescherming op het werk Ondergebracht bij de stafdiensten van de gedelegeerd bestuurder 2 voltijdse auditeurs (NL + FR) Diensthoofd kan ook audits uitvoeren

Actoren van de interne audit : de dienst IAQP (2) De Dienst IAQP vervult rol van ‘bewaker’ van integrale kwaliteit en uniformiteit door Te beschikken over één geïntegreerd accuraat overzicht van alle audit activiteiten binnen het FAVV (opmaak geïntegreerd auditprogramma – Trimestriële revisie) Het coördineren en eventueel bijsturen van de audit activiteiten (handhaven gebalanceerde spreiding – uitvoering van auditprogramma) Standaardisatie van te volgen auditprocedures en methodieken Bewaking van de kwaliteit van de auditorspool Opleidingstraject, terreinervaring, begeleiding, … Kennisbeheer Archivering van auditverslagen en bijlagen

Actoren van de interne audit : de auditorspool Veel auditervaring binnen FAVV  bodyshopping Verzekert juiste technische expertise Verhoogt acceptatie & vermindert repressief imago Samenstelling Medewerkers NICE die evaluaties uitvoeren Q-team van DG Labo Op langere termijn : ook anderen Externe auditoren : enkel voor gespecialiseerde taken (ICT, financieel…)

Basisdocumenten Charter van de interne audit Deontologische code voor de auditor Huishoudelijk reglement auditcomité 3 procedures van de interne audit Opmaken van het Auditprogramma Aanvragen van een audit buiten het Auditprogramma Uitvoeren van een audit Deze basisdocumenten werden gevalideerd door het Directiecomité en het Auditcomité.

Opmaak van het auditprogramma (1) Verschillende stappen en timing : Deadline: W4 november Standaard model voor Jaarprogramma Interne Audit Jaar Programma Vraag: 1 september Deadline: 30 september Standaard model (kritische domeinen, argumentatie en ranking) ‘Bottom up’ identificatie van de potentiële audits vanuit de DG’s op 3 activiteiten-pijlers Deadline: 30 oktober Draft Geïntegreerd Auditprogramma Deadline: W2 november Afstemming met Auditcomité Deadline: W4 november Validatie Directiecomité

Opmaak van het auditprogramma (3) Keuze van de uit te voeren audits : 5 10 15 20 25 4 8 12 16 3 6 9 2 1 Kans Impact

Aanvragen van een audit Audits die niet in het programma zijn opgenomen Kunnen aangevraagd worden door: De Minister of zijn / haar kabinet De Gedelegeerd bestuurder van het FAVV Een Directeur-generaal van het FAVV Een lid van het Auditcomité Het hoofd van de Dienst IAQP Gemotiveerde aanvragen via standaardformulier Goedkeuring door directiecomité

Uitvoeren van een audit -4 -3 -2 -1 1 2 3 4 Auditor(s) Geauditeerde Reageren op draft verslag Uitvoering missie X Draft rapport Vragenlijst terug naar auditor Finaal rapport Cyclus ‘Vooraankondiging – Finaal Rapport’: 2 maanden Duur van een audit: maximaal 1 week TIJDS-AS: WEKEN Aankondiging missie X: Missie beschrijving Agenda Vragenlijst

Uitgevoerde pilootaudits Eén per pijler : ISO (Pijler 1) : Documentenbeheer + analyse nitrofuranen (Gentbrugge), samen met Q-team DG Labo FVO-scope (Pijler 2) : Controles in bakkerijen (Waals-Brabant), samen met NICE Andere activiteiten (Pijler 3) : aankoopprocedure

Auditprogramma 2007 (1) Voor ½ jaar : 1 juli  31 december 2007 Eerste pijler : ISO 9001 : in functie van certificatie Sectorgidsen Ombudsdienst BIRB, incl. DMO’s Opleidingen Wetgeving IT-beveiliging Directie ISO 17025 : 13 managementaudits + 12 technische audits

Auditprogramma 2007 (2) Tweede pijler (FVO – 882/2004) : 6 audits Vacht slachtdieren + Beltrace : 2 audits (PCE West-Vlaanderen + UPC Hainaut) Rauwe melk : 2 audits (PCE Limburg + UPC Luxembourg) Vervoer varkensvlees : 2 audits (PCE Oost-Vlaanderen + UPC Namur) Derde pijler : 1 audit (administratieve boetes)

Audit : A profession that serves the whole organization YVAN LE TERRIBLE Vous êtes de l’Agence Alimentaire ? Vite, les souris sont dans la cuisine…!!!