De Christen als fundamentalist

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Korte inleiding op de Psalmen & Vier vragen bij Psalm 1.
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Les 16 deel 1a Wat weet je van hen?
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Presentatie Muziek en zang Paul Wilbur.
DE GEMEENTE Jezus wil ons leiden naar,de tot volle wasdom gekomen volheid van Christus. Zalige gemeente van de Here Jezus Blessed, gezegend, bevoorrecht.
Urk 1 december Want ALLEN hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods, 24 en worden OM NIET GERECHTVAARDIGD uit zijn GENADE, door de verlossing.
Bestemming God eren ….
1 Corinthiërs 3:10-15 de bema van God en Christus: Beoordeling van de werken van de gelovigen van het lichaam van Christus.
Het Brood des levens Niek vorige week gesproken over je vastheid vinden bij God.
Weten en... beseffen Weten en beseffen zijn twee verschillende dingen. Weten dat de bergen in de Alpen hoog zijn is wat anders dan dit ook te beleven.
Proud to be a man Proud to be a woman Waarom zijn jongens
God en ons.
Psalm 25.
9 febr Zoetermeer. 1Korinthe 3 1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen.
24 januari 2013 bijbelstudie nr. 4 Vanaf hoofdstuk 2:1.
Deel II verzoening.
Hel en verdoemenis II ver-doe-men, voor eeuwig veroordelen, naar de hel verwijzen “,,
8 Mij, verreweg de geringste van alle heiligen, is deze genade te beurt gevallen, aan de heidenen de onnaspeurlijke rijkdom van Christus te verkondigen.
Hout, hooi & stro 1Korinthe
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
1. 1 Paulus, door de wil van God een apostel van Christus Jezus, en Timoteus onze broeder, 2 aan de heilige en gelovige broeders in Christus te Kolosse:
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
14 maart 2013 bijbelstudie nr. 6 Vanaf hoofdstuk 3:4.
28 maart 2013 bijbelstudie nr. 7 Vanaf hoofdstuk 3:15 1.
De charismatische beweging is een beweging in het christendom die wordt gekenmerkt door een grote nadruk op persoonlijk geloof, en de ervaring hiervan,
1 En ik, broeders, kon niet tot u spreken als tot geestelijke mensen, maar slechts als tot vleselijke, nog onmondigen in Christus. 1Korinthe 3.
GENADE in huis Kolosse
28 februari 2013 bijbelstudie nr. 5 Vanaf hoofdstuk 2:8.
1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1 donderdag 21 februari 2013 bespreking vanaf Hebreeen 1 1.
11 april 2013 bijbelstudie nr. 8 Vanaf hoofdstuk 4:16 1.
Paulus' brief aan de Kolossers (4).
Hemelvaart hier en nu of daar en straks?. Situatie Marc.16:14-20 (vgl. Luc.24 en Hand.1) 1)Jezus’ positie 2)onze positie 3)en dan?
Van boven bekeken – 4 – 27 oktober Van b0ven bekeken … Want zoals de hemelen hoger zijn dan de aarde, zo zijn mijn wegen hoger dan uw wegen en mijn.
TOV! Openingsavond Thema:Wie is God ?.
BE3GER EN 8TERBAKS.
“Werpt een duidelijk licht op de zaak!”
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
HET UNIEKE VAN DE HEILIGE GEEST…
De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon.
9 oktober 2014 Bodegraven 1. 2 De vorige keer Want evenals in Adam allen sterven, zo zullen ook in Christus allen levend gemaakt worden. 23 Maar.
BOODSCHAP zondag 14 september 2014
1 Daarom, mijn geliefde broeders, naar wie mijn verlangen uitgaat, mijn blijdschap en kroon, staat alzo vast in de Here, geliefden! 2 Euodia vermaan ik.
20 juli 2014 Rotterdam. het voorgaande in Romeinen toen de kinderen (=Jakob en Ezau) nog niet geboren waren en goed noch kwaad hadden gedaan.
Laat heel de aarde voor de HEERE vrezen, laat alle bewoners van de wereld bevreesd zijn voor Hem. Want Hij spreekt en het is er, Hij gebiedt en het staat.
Wat is "de rechterstoel van Christus"? Worden zonden straks alsnog opgerakeld? Worden we beloond op prestaties? Wat is de erekrans? Staat het gaan voor.
10 januari 2013 bijbelstudie nr. 3 Vanaf hoofdstuk 1:19.
24 oktober 2013 Bodegraven 1. voorgaande keer (hoofdstuk 8) het eten van afgodenoffers:  bevoegd, jazeker;  liefde denkt aan de anders' belang en daarom...
Paulus' brief aan de Kolossers (3).
Vers 1 O allerhoogste Majesteit, die in het rijk der heerlijkheid de heem'len hebt tot Uwen troon, wij roepen U, in Uwen Zoon, die voor ons heeft genoeg.
Vader Zoon Heilige Geest
De Hebreeën-brief (6) donderdag 18 april 2013 vanaf Hebreeen 31.
De wapenrusting van God 4. ZITTEN & STAAN.
2 58 Daarom, mijn geliefde broeders… 20 Maar nu, Christus is opgewekt, als Eersteling…" 1Korinthe 15 3.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Sola Scriptura - alleen de Schrift Solus Christus – alleen Christus Sola Gratia – alleen genade Sola Fide – alleen geloof Soli Deo Gloria – alleen GOD.
Het evangelie van de opstanding
1Korinthe OM NIET 18 Wat is dan mijn loon? Dit: door mijn evangelieprediking HET EVANGELIE OM NIET te mogen brengen, en zo van mijn bevoegdheid.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
29 november 2015 Zoetermeer. 1Korinthe 3 10 Naar de genade Gods, die mij gegeven is, heb ik als een kundig bouwmeester het fundament gelegd, waarop een.
Vanavond: Heeft zuid een sing – in! Iedereen is welkom! Let op! 19:00 Voor jong en oud.
4G Genade Gratie Genade Gratie Gunst Genade Gratie.
Het nieuwe verbond Koen Minderhoud 22 mei Ps 25:14 (Herziene Statenvertaling) 14 Vertrouwelijk gaat de HEERE om met wie Hem vrezen, Zijn verbond.
14 februari 2016 Urk. 1Korinthe 1 1 Paulus, een geroepen apostel van Christus Jezus door de wil van God, en Sostenes, de broeder, Paulus, geroepene, afgevaardigde.
ieders werk zal openbaar worden
Transcript van de presentatie:

De Christen als fundamentalist

Psalm 33:2 Roemt nu met nieuwe lofgezangen De nieuwe blijken van Zijn gunst. Het speeltuig moet dien toon vervangen. Heft vrolijk aan, wijdt Hem uw kunst. Alles moet Hem eren, Want het woord des HEEREN, 't Richtsnoer Zijner daan, Is volmaakt rechtvaardig, Al onz' achting waardig; Eeuwig zal 't bestaan.

1 Korinthe 3: 1-15 1 En ik, broeders, kon tot u niet spreken als tot geestelijken, maar als tot vleselijken, als tot jonge kinderen in Christus. 2 Ik heb u met melk gevoed, en niet met vaste spijs; want gij vermocht toen nog niet; ja, gij vermoogt ook nu nog niet. 3 Want gij zijt nog vleselijk; want dewijl onder u nijd is, en twist, en tweedracht, zijt gij niet vleselijk, en wandelt gij niet naar den mens? 4 Want als de een zegt: Ik ben van Paulus; en een ander: Ik ben van Apollos; zijt gij niet vleselijk? 5 Wie is dan Paulus, en wie is Apollos, anders dan dienaars, door welke gij geloofd hebt, en dat, gelijk de Heere aan een iegelijk gegeven heeft?

6 Ik heb geplant, Apollos heeft nat gemaakt; maar God heeft den wasdom gegeven. 7 Zo is dan noch hij, die plant, iets, noch hij, die nat maakt, maar God, Die den wasdom geeft. 8 En die plant, en die nat maakt, zijn een; maar een iegelijk zal zijn loon ontvangen naar zijn arbeid. 9 Want wij zijn Gods medearbeiders; Gods akkerwerk, Gods gebouw zijt gij. 10 Naar de genade Gods, die mij gegeven is, heb ik als een wijs bouwmeester het fondament gelegd; en een ander bouwt daarop. Maar een iegelijk zie toe, hoe hij daarop bouwe.

11 Want niemand kan een ander fondament leggen, dan hetgeen gelegd is, hetwelk is Jezus Christus. 12 En indien iemand op dit fondament bouwt: goud, zilver, kostelijke stenen, hout, hooi, stoppelen; 13 Eens iegelijks werk zal openbaar worden; want de dag zal het verklaren, dewijl het door vuur ontdekt wordt; en hoedanig eens iegelijks werk is, zal het vuur beproeven. 14 Zo iemands werk blijft, dat hij daarop gebouwd heeft, die zal loon ontvangen. 15 Zo iemands werk zal verbrand worden, die zal schade lijden; maar zelf zal hij behouden worden, doch alzo als door vuur.

De Christen als fundamentalist Gods gebouw zijt gij. Naar de genade van God, die mij gegeven is, heb ik als een wijs bouwmeester het fundament gelegd ... Want niemand kan een ander fundament leggen, dan wat er ligt, dat is Jezus Christus" (1 Korinthe 3:9-11). Fundamentalisme : een uiterst orthodoxe theologische richting Extremisme: tot het uiterste willen doordrijven zonder compromissen te willen sluiten.

Wat is nu Christelijk fundamentalisme? 1 Petrus 3:15 en 16  15 Maar heiligt God, den Heere, in uw harten; en zijt altijd bereid tot verantwoording aan een iegelijk, die u rekenschap afeist van de hoop, die in u is, met zachtmoedigheid en vreze. 16 En hebt een goed geweten, opdat in hetgeen zij kwalijk van u spreken, als van kwaaddoeners, zij beschaamd mogen worden, die uw goeden wandel in Christus lasteren. Intolerant over de beginideeën. Maar tolerant ten aanzien van de medemensen.

Houding Christenen Gesprek of aanslag artikel 36 Hij wil dat de wereld geregeerd wordt door wetten en staatsregelingen, zodat de ongebondenheid van de mensen bedwongen wordt en alles in goede orde onder hen toegaat.

Onbegrip buitenwereld Onbegrip medemens begrijpelijk. ‘Niet door kracht of geweld maar door Mijn liefde zal het geschieden.´

Psalm 33:8 't Is God, aan tijd noch plaats verbonden Wiens toezicht over alles gaat, Die 't harte vormt en kan doorgronden, Die aller werken gadeslaat. Schilden, bogen, dolken, Dappre oorlogsvolken, Wijsheid, moed noch kracht, Kunnen ooit in 't strijden, Enig vorst bevrijden, Zonder 's HEEREN macht.

Pauze

Stellingen

Stelling 1 Ten aanzien van artikel 36 heeft de gereformeerde kerk in 1905 een aantal zaken geschrapt. Het volgende stukje is geschrapt: "om te weren en uit te roeien alle afgoderij en valse godsdienst, om het rijk van den antichrist te gronde te werpen". Dit stuk moeten wij ook schrappen. (omdat hij erg extremistisch is)

Stelling 2 Fundamentalisme is een groter gevaar dan extremisme.

Stelling 3 Politieke stromingen als liberalisme, socialisme en marxisme zijn ook fundamentalistisch.

Stelling 4 Let op uzelf, opdat wij niet verliezen wat wij bewerkt hebben, maar een vol loon mogen ontvangen. Ieder die overtreedt en niet blijft in de leer van Christus, die heeft God niet; wie in de leer van Christus blijft, die heeft zowel de Vader als de Zoon. Als iemand bij u komt en deze leer niet brengt, ontvang hem niet in huis en begroet hem niet. Het christendom is extremistisch. (lettend op deze tekst)

Stelling 5 Christenfundamentalist: Scheldnaam of erenaam

Psalm 119:15 Weer snood bedrog, o God, van mijn gemoed; Laat Uw genâ mij Uwe wetten leren. Ik kies den weg der waarheid voor mijn voet, Om mij van 't pad der zonden af te keren; Uw rechten, die zo heilig zijn en goed, Steld' ik mij voor; die wil ik need'rig eren.