Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geloven in de hoop.
Advertisements

Leven in de kracht van de Heilige Geest
De les van de graankorrel
“Ik kan dit niet oplossen...”
1 19 jan Urk. 2 de context van 2Korinthe 3  Paulus reageert op beschuldigingen dat hij onbevoegd zou zijn (3:1,2);  Paulus plaatst zijn Evangelie.
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Welke kenmerken schrijven jij of anderen aan God toe? Roept u maar!
Welkom op TOV!. bidden Geloof & gevoel ‘ik merk niks van God’
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Liturgie Opw.366: 1, 3 Ld.297 Lz.Ps. 16 Ps.16: 1, 4, 5 Lz.Hand. 2: 22 – 32 Ps.118: 6, 7 T.Hand. 2: 24, 32 Gz.121: Ps.40: 4 Collectemunten verkoop.
27 februari 2014 Bodegraven 1. 1Korinthe 12 1 Ten aanzien van de uitingen des geestes, broeders, wil ik u niet onkundig laten. 2.
Eindhoven, Zondag 10 Januari 2012
Tussen Pasen en Pinksteren.
Discipelschap.
Zending vandaag Wat gaan we bespreken? Wat is zending?
God prijzen omdat je vreugde vindt in Hem Prijs de HEER, mijn ziel.
Welkom.
Waarom zou je geloven? Dáárom, juicht mijn ziel
NIET OP DOOIEND IJS !!.
“Ik kan dit niet oplossen...” “Ik zal de weg voor jou banen”
God en ons.
Pasen & Pinksteren op één dag!
"in geen ding bezorgd" 1.
1.Rom.3:22vanin 2.Rom.3:26vanin 3.Gal.2:16 (2x)vanin 4.Gal.2:20vanin 5.Gal.3:22vanin 6.Ef.3:12 aanin 7.Filp.3:9vanin St.Vert.NBG “geloof VAN” Christus.
NIET: waarom moest Christus sterven? Om op te kunnen staan en zó de dood te overwinnen! 2.
Zondag 26 mei 2013 Zoetermeer 1. opschrift Psalm 20: bede om overwinning van de koning Hij geve u naar uw hart, en doe al uw plannen in vervulling gaan.
8 dec Zoetermeer 1. 1 Hetgeen was van den beginne, hetgeen wij gehoord hebben, hetgeen wij gezien hebben met onze eigen ogen, hetgeen wij aanschouwd.
De Ben Adam Psalm 8.
Paulus' toespraak in Antiochië (II)
David, een profeet psalm 16.
Tien treden terug Jesaja 38. tien treden terug Jesaja 38.
Welkom in deze kerkdienst
Kom Hoger #5 Hij moet groter worden!
Eerbied voor een keuze De hel bestaat niet … ?. Genesis 1:28 / 31   En God zegende hen en God zei tegen hen: Wees vruchtbaar, word talrijk, vervul de.
WELKOM TOV’ERS.
Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel,
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wanneer heb je een echt, levend, geloof?
Parasjah (=“gedeelte”) van vandaag  Exodus 35:1-38:20  Herhaling van het sabbatsgebod, het volk levert het materiaal voor de tabernakel en Besaleël leidt.
Antwoorden op vragen over kerk, cultuur, Bijbelboeken, … & geloven.

WAT EEN GOD! JESAJA 63:7-9; 64:3; 65:1,2.
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijn-bouwer.
De wedstrijd van het leven
‘De weg, de waarheid en het leven’?
‘Als u iets kunt doen, heb dan medelijden met ons en help ons
1 2 oktober 2014 Rijnsburg 2 oktober 2014 Rijnsburg.
1 4 september 2014 Rijnsburg 4 september 2014 Rijnsburg.
Zingen Vers 1 O God, mijn God, ik zoek uw hand,
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Wat moeten wij doen om Gods licht en liefde
Preek Jakobus 2:
 Heiliging, Reiniging & Bevrijding Zijn we nog slaaf van de zonde?
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
Thema: Betrek je doop in je dagelijks leven met God 1) De doop bevrijdt je van de angst voor de ondergang vanwege je zonden Want Christus is vóór mij.
Welkom in deze kerkdienst
Hoe ver kijk jij echt vooruit?
30 juni 2013 Zoetermeer 1. 2 Handelingen 14:27 27 En daar aangekomen, riepen zij de gemeente bijeen en gaven verslag van al wat God met hen gedaan had,
Zingen Vers 1 Bewaar mij, HEER, mijn toeverlaat zijt Gij!
30 Wat zullen wij dan zeggen? Dit: heidenen, die geen gerechtigheid najaagden, hebben gerechtigheid verkregen, namelijk gerechtigheid, die uit geloof.
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Kom in de veilige schuilplaats bij God. Dan ben je veilig en behouden
1 Het goede leven En iemand uit de menigte zei tegen Hem: Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen. 14 Maar Hij zei tegen.
Welkom. Muziek en zangtalenten Meer dan 300 vrienden op facebook, maar hoe goed kennen die jou eigenlijk als je alleen maar de leuke dingen op facebook.
& God verheugd Zich in ons en heeft ons zeer lief
Thema: Je bent geliefd… wees een zegen! Zondag 23 november 2014.
Als en op één dag vallen…. 22 Israëlieten, luister naar wat ik u zeg: Jezus uit Nazaret is door God tot u gezonden, hetgeen gebleken is uit de grote daden.
Getuigen van de opstanding
Transcript van de presentatie:

Davids gouden geheim Wanneer ben je tevreden? Waar vind je je geluk? Wanneer voel je je veilig?

Davids gouden geheim Psalm 16

Psalm 16 1 Een stil gebed van David. Behoed mij, God, ik schuil bij u. 2 Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven.’ 3 Maar tot de goden in dit land, de machten die ik vereerd heb, zeg ik: 4 ‘Wie u volgt, wacht veel verdriet.’ Ik pleng voor hen geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen.

Psalm 16 5 HEER, mijn enig bezit, mijn levensbeker, u houdt mijn lot in handen. 6 Een lieflijk land is voor mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld. 7 Ik prijs de HEER die mij inzicht geeft, zelfs in de nacht spreekt mijn geweten. 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.

Psalm 16 9 Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel, mijn lichaam voelt zich veilig en beschut. 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. 11 U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

Davids gouden geheim 1 Een stil gebed van David. Een ‘miktah’ van David.

Davids gouden geheim Centraal: vers 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet. Thema van deze Psalm: Blijf steeds in Gods nabijheid; Als je bij Hem schuilt, vind je vreugde en veiligheid.

Hoe vindt David vreugde en veiligheid in Gods nabijheid volgens deze Psalm? David kijkt terug, vers 1 – 4. David kijkt naar God, vers 5 – 8. David kijkt vooruit, vers 9 – 11. Hier en nu… davids perspectief

David kijkt naar God 5 HEER, mijn enig bezit, mijn levensbeker, u houdt mijn lot in handen. 6 Een lieflijk land is voor mij uitgemeten, ik ben verrukt van wat mij is toebedeeld.

David kijkt naar God 7 Ik prijs de HEER die mij inzicht geeft, zelfs in de nacht spreekt mijn geweten. 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet.

David kijkt terug Behoed mij, God, ik schuil bij u. 2 Ik zeg tot de HEER: ‘U bent mijn Heer, mijn geluk, niemand gaat u te boven.’ 3 Maar tot de goden in dit land, de machten die ik vereerd heb, zeg ik: 4 ‘Wie u volgt, wacht veel verdriet.’ Ik pleng voor hen geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen.

David kijkt terug Ik pleng voor de machten die ik vereerd heb geen bloed meer, niet langer ligt hun naam op mijn lippen. Heeft David afgoden gediend? Waarop stelde David zijn vertrouwen?

David kijkt vooruit 9 Daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel, mijn lichaam voelt zich veilig en beschut. 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. 11 U wijst mij de weg naar het leven: overvloedige vreugde in uw nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan uw zijde.

David kijkt vooruit 10 U levert mij niet over aan het dodenrijk en laat uw trouwe dienaar het graf niet zien. Wat bedoelt David hiermee?

Handelingen 2: 23-32: Petrus aan het woord op de eerste Pinksterdag Handelingen 2: 23-32: Petrus aan het woord op de eerste Pinksterdag. 23 Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u door heidenen laten kruisigen en doden. 24 God heeft hem echter tot leven gewekt en de last van de dood van hem afgenomen, want de dood kon zijn macht over hem niet behouden. 25 David zegt immers over hem: “Steeds houd ik de Heer voor ogen, hij is aan mijn zijde, ik wankel niet. 26 Daarom verheugt zich mijn hart en jubelt mijn tong van blijdschap. Ja, mijn lichaam zal behouden blijven, 27 want u zult mij niet overleveren aan het dodenrijk en het lichaam van uw trouwe dienaar zal niet tot ontbinding overgaan. 28 U hebt mij de weg naar het leven getoond, uw nabijheid zal mij vervullen met vreugde.”

23 Deze Jezus, die overeenkomstig Gods bedoeling en voorkennis is uitgeleverd, hebt u 29 Broeders en zusters, u zult mij wel toestaan dat ik over de aartsvader David zeg dat hij gestorven en begraven is; zijn graf bevindt zich immers nog steeds hier. 30 Maar omdat hij een profeet was en wist dat God hem onder ede beloofd had dat een van zijn nakomelingen zijn troon zou bestijgen, 31 heeft hij de opstanding van de Messias voorzien en gezegd dat deze niet aan het dodenrijk zou worden overgeleverd en dat zijn lichaam niet tot ontbinding zou overgaan. 32 Jezus is door God tot leven gewekt, daarvan getuigen wij allen.

Davids gouden geheim Thema Psalm 16: Blijf steeds in Gods nabijheid; Als je bij Hem schuilt, vind je vreugde en veiligheid.

Ook een gouden geheim? Kijk terug: Heb ik echt radicaal voor God gekozen? Op welke gebieden in mijn leven vertrouw ik nog op andere zaken/mensen? Kijk vooruit: Plaats je je leven in het licht van de eeuwigheid? Vertrouw je op Christus voor je eeuwige redding?

Kijk naar God! Psalm 16: 8 Steeds houd ik de HEER voor ogen, met hem aan mijn zijde wankel ik niet. Hebreeën 12:2 Laten we daarbij de blik gericht houden op Jezus, de grondlegger en voltooier van ons geloof. Johannes 15:5 Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen.

Kijk naar God! Hoe doe je dat: je de HEER voor ogen houden? Lees, overdenk en gehoorzaam de Bijbel Open jezelf voor God in gebed Zie op Hem door alle omstandigheden heen Zoek de stilte en de rust in de natuur Zoek contact met andere christenen Luister naar muziek Lees goede boeken

Houd je steeds de HEER voor ogen: Hij wijst jou de weg naar het leven: overvloedige vreugde in Zijn nabijheid, voor altijd een lieflijke plek aan Zijn zijde.