Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het ‘Food Improvement Agents Package’ in de levensmiddelenwetgeving
Advertisements

18. Vermogen, verhaal en faillissement
Internationaal privaatrecht, het EVO-verdrag en Rome II
16. Merk- en Modelrecht.
15. Octrooi- en auteursrecht
10. Ontslagrecht.
Verordening Brussel I Week 5.
Stofwisseling.
Contract, AV, incoterms, E-commerce en Weens koopverdrag
6 november 2012Jaap Jongejan De loopbaancoach van 2020 Welke oplossing voor welk probleem?
Verbrandingstoestellen werkend met bio-ethanol
13 Rechtsgevolgen van een overeenkomst
Energiedranken in vraag en antwoord
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
DE SCHIJF VAN VIJF Eet gevarieerd Niet te veel Minder verzadigd vet
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
B1 Stoffen worden omgezet
5. Brood nodig Recept / gisting
Voeding Paragraaf 4.4 Melk. Koe: wandelende chemische fabriek Gekeken naar ziektekiemen of giftige stoffen Vetgehalte aangepast Ook grondstof.
Hoofdstuk 4 Voeding.
Goedenavond Welkom bij
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
Animatie 1 Enzymen Bioplek Animatie 2 Enzymen Bioplek
Wolter Kaper - Ruby on Rails Webtoepassing ontwerpen Webprogrammeren, week 1.
Thema 2: Voeding en Vertering
Onderhandelingen en l.o.i.
Verdragen en inleiding Europees Recht
Inleiding Internationaal Recht
1 Inleiding Hoofdstuk 1.
11. Collectief arbeidsrecht en staking
9. Rechten en plichten bij een arbeidsovereenkomst
Verpakkingen lezen.
NSTE-ACS GL ESC Eduard van den Berg, cardio.nl.
Omgaan met kinderen die een verlies hebben geleden Herma Bode
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
CLAIMSVERORDENING (EU/1924/2004) Een overzicht ….. Ten behoeve van uitwisseling van kennis tijdens de O&K bijeenkomst van Innofood, 14 mei 2009, Almelo.
Mijn partner heeft Q-koorts, wat nu?
Gezond eten Koolhydraten plm. 55% Vetten maximaal 35%
Spijsvertering door enzymen
2 Ongevallen…..een risico?
Opbouw van de Nederlandse levensmiddelenwetgeving
Wat voedt jou deel 1..
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Lekker en Gezond de Quiz
Beheer veterinaire apotheek
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Koolhydraten
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voedingsmiddelen/voedingsstoffen Voedingsmiddelen: alles wat je eet of drinkt Voedingsstof: nuttige bestanddelen in voedingsmiddelen.
Klaren EN Bottelen Theo Jacobi. Klaren EN Bottelen Theo Jacobi.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
2 Het geheim van uw diervoeder
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
HANDELSPARTNERS.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Verpakkingen lezen.
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Voeding en vertering.
Wat staat er op een etiket?
Lezing Stichting Kind en Voeding
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

Oil en Vinegar wet- en regelgeving, voedingsleer Hugo de Sitter, Wageningen, 5 september 2006 5-9-2006 www.tropheia.nl

Indeling van de presentatie Inleiding Warenwet, Productnormen, hygiëne, etikettering Voeding E-nummers Gluten, Allergenen, Lactose, sulfiet Houdbaarheid 5-9-2006 www.tropheia.nl

Hugo de Sitter Oud medewerker Keuringsdienst van waren (VWA) Kennis Warenwet Voedingsmiddelentechnologie Zelfstandig adviseur na vervroegde uittreding met het Bureau Tropheia 5-9-2006 www.tropheia.nl

Warenwet Bereiding en behandeling, Etikettering Alle voeding (wat door de mond gaat plus kauwpreparaten behalve tabak) is een eet- of drinkwaar tenzij het valt onder de WOG of de opiumwet. Alle roerende goederen zijn een waar voor de Warenwet. Specifieke eisen in besluiten of regelingen Bereiding en behandeling, Etikettering productspecifieke besluiten en regelingen Warenwet is kaderwet(parlement), besluiten (AMVB) sneller (alleen RvS en ter info naar kamer), ministeriele regeling nog sneller. (staatscourant) In de bovenliggende wet of besluit moet wel de mogelijkheid gecreëerd zijn 5-9-2006 www.tropheia.nl

Warenwet art . 18 Het is verboden: a: eet- of drinkwaren te verhandelen die door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; b: eet- of drinkwaren te bereiden met gebruikmaking van grondstoffen waarvan de verwerking in de waren tot gevolg heeft dat de waren door hun ondeugdelijkheid de gezondheid of veiligheid van de mens in gevaar kunnen brengen; d: eet- of drinkwaren te verhandelen die ongeschikt zijn voor gebruik; (b.v. rotte appel, ranzige boter) Uitdelen valt ook onder de Warenwet 5-9-2006 www.tropheia.nl

Warenwet art. 18 (vervolg) e. eet- of drinkwaren te verhandelen, waarvan degene die de waren verhandelt, weet of redelijkerwijs moet vermoeden dat hun samenstelling, uitvoering, hoedanigheid eigenschappen of toestand in ernstiger mate minder is dan in redelijkheid mag worden verlangd. (N.B. artikel om vervalsingen tegen te gaan) 5-9-2006 www.tropheia.nl

Europese Unie Opgericht voor de stimulering van de vrije handel tussen de lidstaten. Pas sinds de dioxinecrisis ook meer voor consumentenbescherming Richtlijnen, verordeningen en besluiten Hygiëne, etikettering, additieven, Producten voor bijzondere voeding. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Onder de Warenwet Warenwetbesluit Bereiding en behandeling levensmiddelen Warenwetbesluit Hygiëne van levensmiddelen Warenwetbesluit Toevoeging microvoedingsstoffen Warenwetbesluit Voedingswaarde-informatie levensmiddelen Warenwetbesluit Nieuwe voedingsmiddelen Warenwetregeling Vrijstelling vitaminepreparaten Warenwetbesluit Voedingssupplementen Warenwetregeling Voedingssupplementen Warenwetbesluit Kruidenpreparaten Warenwetbesluit Producten voor bijzondere voeding 5-9-2006 www.tropheia.nl

Eisen Hygiëne voorschriften: Verordening 852/2004 Voedselveiligheidplan Productnormen: In principe mag alles en geen goedkeuring vooraf. Verpakkingsmiddelen 5-9-2006 www.tropheia.nl

Etikettering Verpakte levensmiddelen Aanduiding (wat is het) Samenstelling/Ingrediënten en hoeveelheden ervan Netto-hoeveelheid Aanwijzingen omtrent bewaren en gebruik Fabrikant, plaats van oorsprong Houdbaarheid Productiepartij Bijzondere behandelingen (verpakkingsgas) 5-9-2006 www.tropheia.nl

Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen Art 29: 1: misleiding bij het verhandelen en aanprijzen mag niet 2: als misleiding in elk geval: a: effecten of eigenschappen toeschrijven die het niet bezit b: suggereren dat het eigenschappen bezit die alle soortgelijke waren ook bezitten De VWA zal moeten bewijzen dat het misleidend is. In het geval van twijfel het voordeel naar de verdachte. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Allergenen etikettering Altijd noemen als het product bevat: Graanproducten (inclusief gluten) Schaaldieren Eieren Vis Pinda Melk en zuivel inclusief lactose Soja Noten Sesam Selderie Monsterd Sulfiet 5-9-2006 www.tropheia.nl

Voedingswaarde-etikettering Hoeft niet, maar mag en dan volgens voorschrift: Energie, eiwit, koolhydraat en vet: of Energie, eiwitten, koolhydraat, vet, verzadigd vetzuur, voedingsvezel en natrium. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Voeding De oliën : Het zijn wel gezonde oliën, maar wel olie, dus veel calorieën. (Voedingsadvies: 30-35 van de energie %, max. 10 % verzadigd. Vetoplosbare vitamines A, D en E Langketenige vetzuren (DHA), omega 3 vetzuren 5-9-2006 www.tropheia.nl

Voeding De azijn: Zuur, uit wijn, fermentatieproduct Uit druiven komen flavonoiden (bv de kleurstoffen) kunnen werken als antioxidant (wegvangen vrije radicalen) 5-9-2006 www.tropheia.nl

E-nummers Door de EU toegelaten additief/ kleurstof/ Smaakstof/kunstmatige zoetstof. Toegelaten voor een bepaald doel, eigenlijk alleen daar waar nodig. De E-nummers (toegelaten voor levensmiddelen) zijn dus niet schadelijk in de gebruikte hoeveelheden. Natuurlijk is alleen een verkoopargument: natuurlijke stoffen kunnen zeer giftig zijn. Azo-kleurstoffen ook voor kleding en cosmetische producten. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Gluten Gluten : coeliakie, cellulaire immuunreactie. Wisselende gevoeligheid van patiënten. Alle tarwe producten bevatten zeker gluten en ook de meeste graan producten. Daarnaast bestaat ook de allergie voor bepaalde graan eiwitten. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Noten Noten en pinda(is geen noot): echte allergie. Zeer wisselende gevoeligheid Anafylactische shock (kan dodelijk zijn) Arachide olie en noten olie verdacht “Gemaakt in een fabriek waarin ook noten worden verwerkt” beslissing aan de klant, hoe schat die het risico in? 5-9-2006 www.tropheia.nl

Lactose Stofwisselinggebrek: Het melksuiker lactose kan moeilijk/niet worden omgezet in glucose en galactose. Vermogen afbraak lactose neemt bij volwassenen af (nauwelijks in Europeanen) Symptomen > 50 g lactose Daarnaast nog allergie tegen koemelk eiwitten. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Sulfiet Boven de 10 mg vermelden. Geen allergeen, m.n. astmatische patiënten kunnen gevoelig zijn. Anti-oxidant, Mono sodium glutaar zuur Vetsin geen allergeen meer Alba lijsten erbij halen. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Houdbaarheid Is over het algemeen goed. Geen microbiologisch bederf want Droge producten Oliën Zure producten Oxidatie, rans worden van de olie, Verkleuren, (oxidatie van de kleurstoffen in het product. Verlies aan geur en smaak (worden gewoon afgebroken) 5-9-2006 www.tropheia.nl

Houdbaarheid Troebellingen: reactie van eiwitten en polyphenolen (zeer traag) Niet schadelijk, stoffen zitten er reeds in Geen gezicht, voorkomen door scherpe filtratie en weinig temperatuur schommeling. Sauzen kunnen gaan schiften want van nature mengen olie en water niet. 5-9-2006 www.tropheia.nl

Vragen 5-9-2006 www.tropheia.nl