De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Stofwisseling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Stofwisseling."— Transcript van de presentatie:

1 stofwisseling

2 Wat is stofwisseling ? In het lichaam vindt stofwisseling plaats.
dit zijn alle processen in een organisme,waarbij stoffen worden omgezet in andere stoffen. Een voorbeeld is bijvoorbeeld verbranding. Je eet bijvoorbeeld je boterham. Door het lichaam wordt deze boterham omgezet in andere stoffen. Er komt nu energie vrij om te bewegen. Een ander voorbeeld is het dichtgaan van een wondje

3 De mens bestaat uit allerlei stoffen. Zelfs voor 70 % uit water
De mens bestaat uit allerlei stoffen. Zelfs voor 70 % uit water. Maar wij bestaan ook uit mineralen, eiwitten en vetten. Mineralen zitten vooral in : kaas,melk, spinazie, appelstroop, tarwebrood enz. Eiwitten zitten vooral in : melk, vis, vlees, eieren, boter, brood, noten,kaas en zijn belangrijk om het lichaam te herstellen.Denk aan een wondje wat dichtgaat. Vetten zitten vooral in: chocolade, koek, gebak,snacks, zoutjes.Vet levert de meeste calorieën per gram en kunnen je dikmaken.

4 Organische stoffen Organische stoffen : vetten, eiwitten en koolhydraten. Deze stoffen worden dus door het organisme gemaakt en gevormd. Aardolie en aardgas zijn ook organische stoffen.Deze stoffen zijn ontstaan uit de resten van organismen.

5 Anorganische stoffen Mineralen en water zijn voorbeelden van anorganische stoffen. Deze stoffen komen voor in de levenloze natuur. Levenloos : iets wat nooit geleefd heeft. Denk aan ijzer, water, staal enz. Als een stof niet door een organisme wordt gemaakt, noemen we het een anorganische stof

6 Enzymen Dit is een stof die er voor zorgt dat de stofwisseling in je lichaam snel verloopt. Ze werken specifiek. Dwz : 1 soort enzym kan maar op 1 stof werken en deze stof omzetten in een andere stof. We noemen dit enzym bijvoorbeeld enzym A. Enzym B werkt dan weer op een andere stof om deze om te zetten in een andere stof. Een enzym wordt zelf niet verbruikt, dus kan weer opnieuw gebruikt worden.

7


Download ppt "Stofwisseling."

Verwante presentaties


Ads door Google