Hoe bereik je ze? Hoe kunnen ze meedoen?

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Aandacht voor het steunend netwerk
Advertisements

Funkties moderne verzorgingsstaat; • -zorgen • -verheffen • -verbinden • -verzekeren.
Nederland participatieland?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Centrale werkwinkel D:
Actielijnen School –Ex programma Matching-offensief
SportMinistry. AIA, de kerk en sport  Kerken willen graag relevant zijn en in hun wijk getuigen van Jezus, maar hoe doe je dat?  AIA: sport als taal.
DE WMO: kansen of bedreigingen voor de ouderenzorg
Bouwen aan een nieuwe sociale infrastructuur 27 maart 2014
De nieuwe werkelijkheid
WMO Praat mee!.
“VRAAG OM DE HOEK, WERK OM DE HOEK” “Innovatie van persoonlijke dienstverlening aan huis” PROJECTPLAN MIDDEN - BRABANT.
TIJD VOOR SENIORENSPORT 'Bewegen als levenslange uitdaging' Task Force 50+ Sport en Bewegen Donderdag 1 december 2005 Remco Boer, Hans Arends (NISB)
DORDRECHT Voorveld. Agenda Civil society Preventie Competenties Toeleiding Regiefunctie.
Veranderingen in de zorg
Initiatiefgroep Twente Opgericht in juni 2006, door de Regionale Cliëntenorganisatie Trimaran Bestaat uit 8 personen vanuit verschillende doelgroepen.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Het Landelijk Platform GGz heeft van het Ministerie van VWS in 2006 het project Programma Lokale Versterking toegewezen gekregen.
Eigen Kracht-conferenties regie bij de burger
Opzet van de workshop Kennismaken
Pilot Wmo-Wwb Amsterdam Conferentie Werk maken van ondersteuning: relatie Wmo-Wwb 5 oktober 2006.
Kansen Voor Jongeren Voorlichtingsbijeenkomst 26 maart 2012.
Maatschappelijk Aanbesteden
Nieuwe Wmo – Platform VO
Voorzitter programmacommissie NPO
Europees Jaar In de EU : leven 85 miljoen mensen in armoede;
 …. VOOR LOKAAL SOCIAAL BELEID
Korte toelichting “Plan voor de toerusting van regionale en lokale belangenbehartigers” ALV januari 2012.
BBC – LDC.
Participatie en een Klantenraad
De rol van het Centrum voor Jeugd en Gezin Praktijkervaringen met versterken van informele netwerken bij opvoeden. Pieter Paul Bakker, Nederlands Jeugdinstituut.
1 Stappenplan Organisatorische Integratie Handleiding en checklist bij het ontwikkelen van een sportaanbod voor mensen met een beperking binnen de sportvereniging.
“Let’s talk about you & me”
Jeugdopbouwwerk 2.0 Een schets van de ontwikkelde praktijk
Wmo in Nijmegen. Waarom de Wmo? 4 Doel: bevorderen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig wonen, leven en deelnemen aan de samenleving 4 Bundeling Wvg,
Zorg nieuwe stijl.
Werkconferentie FNV Bouw “Toekomst A-lijn” NBC Nieuwegein 25 november 2006.
Even voorstellen: Nathalie van de Garde,
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
WELZIJN NIEUWE STIJL oude wijn in nieuwe zakken ZEBRA-jongeren, 10 mei 2011.
Herstructurering Sociaal Domein
En de WMO TOEGEPASTE MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING.
Zelhem 2mei 2013 Hanneke Verweij Biedt u hulp aan de meest kwetsbaren?
Sturen op Zelfsturing Living Lab WMO-werkplaats 26 januari 2015
Z ORG VERANDERT CDA Alg. Ledenvergadering 9 febr. 15 CDA Alg. ledenvergadering 9 febr. 15.
TRAJEKT Samen kunnen we alles
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Gemeente Heerenveen. Presentatie Fries Zorgcongres Wat is de Participatieraad - Visie en missie - Werkwijze en onze werkgroepen - Advies geven.
Maatschappelijke participatie samenwerking gemeente - Welstad Toelichting: Jaap Boer (coördinator vrijwilligerswerk/buurtwerker)
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
Samen leven, zorg voor elkaar. Waar gaat het over? Met de decentralisaties worden gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor en het welzijn van hun.
Huiskamers van de Buurt, Amsterdam. Huiskamer van de Buurt Een collectieve voorziening in de vorm van dag(deel)arrangementen voor mensen met een beperking.
Prestatie afspraken met Union1 Prestatie afspraken Gemeente Oud-Beijerland en Union Commissie Ruimte + Commissie Samenleving 3 december 2008.
Vrijwilligersbeleid & Mantelzorg voorlichtingsavond 19 september 2007 Hans Hoes.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Kwartiermakers(festival) Ondersteunt kwetsbare mensen, bevordert hun re- integratie en doorbreekt hun isolement. * Werken aan een meer positieve beeldvorming.
De toekomst van beschermd wonen en opvang Participeren in de samenleving.
“Gezondheidsbeleid in Gorinchem” Arie Strik5 april
Overheveling begeleiding van AWBZ naar WMO Janny Bakker-Klein Wethouder gemeente Huizen Lid VNG commissie Gezondheid en Welzijn 24 maart 2011.
De Amsterdamse vrijwilligersorganisatie De Regenboog Groep.
Workshop door Emmy van Brakel en Petra van der Horst d.d. 9 december 2010 Project de Kanteling CG-Raad, CSO en Programma VCP.
Decentralisaties Werk, Wmo en Jeugd - Gevolgen situatie in Den Haag - Beleidskader Sociale Agenda ABR.
Congres “Op weg naar nieuw evenwicht” 9 december 2010
Samenwerking Gemeenten en Zorg en Zekerheid
Samen de psychische gezondheid in Nederland verbeteren
Bibliotheek, ouderen en sociaal domein Rotterdam, 26 april 2018
Wmo beleid in de Drechtsteden
De kracht van de Fietsersbond
Pionieren aan de kust: Langer thuis wonen in Schagen doe je samen!
Titel project die kort aangeeft waar het om gaat
Transcript van de presentatie:

Hoe bereik je ze? Hoe kunnen ze meedoen? Kwetsbare groepen Hoe bereik je ze? Hoe kunnen ze meedoen?

Vragen of opmerkingen: graag direct Agenda Wat zijn kwetsbare groepen, hoe proberen we ze te bereiken? Wat maakt deze groepen kwetsbaar en wat betekent dat voor een aanpak? Een palet van aanpakken Wat betekent dat voor u? Vragen of opmerkingen: graag direct Aan het iend van deze sheet vragen aan de mensen: wat zijn kwetsbare groepen. Wat maakt ze kwetsbaar? Wat doet u nu al om ze te bereiken? Waarom wilt u ze bereiken, wat is uw uitnodiging?

Kwetsbare groepen: wie? Welke groepen ziet u als kwetsbaar? Verzameling individuen: Ouderen (deelgroep) Mensen met een beperking (Allochtone) vrouwen/slachtoffer huiselijk geweld Daklozen/GGZ/verslaafden Mensen met (grote) afstand tot de arbeidsmarkt … Groepen (met onderlinge verbanden): Allochtonen Jongeren Ad 1. Mogelijke antwoorden: ouderen, allochtonen, mensen met een beperking, jongeren?

Kwetsbare groepen: aanbod Wat is uw aanbod aan hen? Meedoen – in de samenleving (sociaal of economisch) => voor henzelf Meepraten - deelname aan WMO raad o.i.d. => namens groep Meewerken – vrijwillige inzet/mantelzorg e.d. => voor anderen Prestatievelden 7/8/9 en 1/4 Verschillend aanbod vraagt verschillende manier van benaderen?

Waarom kwetsbaar Individuen: Situatie houdt hen vast in oude patronen/beperkingen Aanbod wat gedaan wordt is voor hen onbereikbaar door beperking Hen persoonlijk helpen die ‘barrière’ te overkomen, anders geen bereik of terugval

Waarom kwetsbaar Groepen met eigen cultuur: Niet altijd verbinding met hoofdstroom Ander perspectief op meedoen, meepraten en meewerken Daarom geen contact en/of interesse met het aanbod

Derhalve Aanpakken moeten specifiek zijn voor soort kwetsbare groep/individuen en hun barrières. Aanpakken moeten gericht zijn op het soort participatie dat gewenst is Aansluiten bij waar de doelgroep staat, mensen uit de doelgroep, respect voor hen (bij hen beginnen) maar dat niet als eindpunt nemen. Gaat om wat u wilt, wat past in uw beleidsplan, welke doelgroepen u waarvoor wilt bereiken

Palet aan aanpakken Activerend huisbezoek: individuen mee te laten praten en doen Ambassadeurs: mensen uit een groep bereiken om mee te doen en mee te praten Empowerment trajecten: individuen mee te laten doen Atana traject: individuen trainen om mee te praten/ werken Netwerkontwikkeling: individuen en groepen mee laten werken en helpen zich te organiseren Integrale trajecten: bijv. woonzorgservice in de wijk (WZSW)

Activerend huisbezoek Gericht om mensen te bereiken, mee te laten praten en mee laten doen Trainen van vrijwilligers (uit de doelgroep) om huisbezoeken te doen: hen laten meewerken Huisbezoeken niet alleen gericht op meepraten, maar activeren tot meedoen: concreet eerste aanbod nodig Voor bijv. ouderen, allochtonen, mensen met een beperking, mantelzorgers

Ambassadeurs Kern: werf sleutelfiguren uit de doelgroep, die ambassadeur zijn voor het onderwerp (van ouderparticipatie tot huiselijk geweld) Train hen om contact te leggen, informatie te verzamelen en mensen te mobiliseren Verzamel die informatie gericht en geef de gemobiliseerde mensen een concrete eerste stap om mee te praten/werken Voor huiselijk geweld, allochtone groepen, jongeren

Empowerment trajecten Voor individuen die vast zitten in oude patroon: nieuwe kracht om daaruit los te komen Voor vrouwen in de bijstand, GGZ, ex-verslaafden, allochtone vrouwen (1001 kracht) Inzet van ervaringsdeskundigen: Aansluiten bij deelnemers, ook voor werving In het traject: voorbeeld geven Aansluitend vervolgstappen, hetgeen betekent ook werken met rest van het systeem

Atana traject Landelijk traject, gericht op het kleurrijker maken van met name besturen Werven van geschikte kandidaten/ persoonlijkheden Serie trainingen, met tussendoor werken in de praktijk Doel: actief worden in bestuur/raad/commissie Daardoor verbinding leggen => ‘kringen in het water’ / netwerk activeren Opzet wordt ook gebruikt voor mantelzorgers en andere vrijwilligers

Netwerkontwikkeling Gebiedsgericht werken: mensen bereiken en activeren => meedoen, meepraten, meewerken Energie stimuleren, versterken en omzetten in concrete actie & resultaat Verbinding zoeken met anderen, zodat vuurtje aangewakkerd wordt Netwerk (van professionals en andere betrokkenen) uitnodigen en verbinden Mantelzorgers, vrijwilligersgroepen, prachtwijken, Agenda 22, locale versterking/GGZ

WZSW Woon Zorg Service in de Wijk - combinatie: Zorg voor kwetsbare ouderen in de wijk (WMO) Toeleiding van moeilijk plaatsbare mensen tot arbeidsmarkt (WSW-WWB) Stimuleren vrijwilligers- en mantelzorg-werk Integrale beleidsontwikkeling Binnenkort werkbezoeken: indien interesse, opgeven mogelijk

Wat betekent dit voor u? Weten wat u wilt: WMO beleidsplan is logisch uitgangspunt (vaak meer dan 50% van gemeente budget) Weten hoe u dat wilt oppakken: alleen of in regioverband Wat uw speerpunten zijn: welke thema’s of kwetsbare groepen wilt u bereiken Projectmatig, integraal of regionaal Straks evaluatie van WMO beleid & uitvoering

Projectmatige activiteiten Gericht op bereiken van een doelgroep in het kader van één thema Organiseren van de activiteiten voor de doelgroep, minder van het veld eromheen Vanuit bestaande kaders/afdelingen Overzichtelijk, bekend, beperkte impact, snel resultaat

Integraal Kijken over afdelingen/beleidsvelden heen: WMO geeft goede kans hiervoor Vanuit het maatschappelijk probleem kijken naar het veld (bijv. prestatieveld 1) In dialoog met doelgroep integrale aanpak vorm geven: meedoen, meepraten en meewerken Helikopterview: verbinden van verschillende projecten voor doelgroepen of gebied: synergie en samenwerking Veelomvattend, innovatief, grote impact

Regionaal Samen met collega-gemeenten Taakverdeling: wat doe je waar? Hoe organiseer je meepraten en meewerken van kwetsbare groepen op dit niveau? Hoe breng je de afspraken weer terug naar de eigen gemeente?

Vragen? Nu? Later: Maarten Bremer m.bremer@odyssee-groep.nl 035 – 542 7800