Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
1 juni ’14 Toekomst AWBZ: welke richting Jan Coolen Zorgverzekeraars Nederland maart 2008.
Advertisements

Innovatieroutes in de Zorg
Hoe kunnen we elkaar versterken?
Hoofdinspecteur verpleging en chronische zorg
Financiering van HIC Tessa de Bruin Michiel van Hees
Kader Individueel Zorgplan Coördinatieplatform Zorgstandaarden
1 Conferentie ‘Van pakketmaatregel naar pakketidee’ Bestuurlijke conferentie ‘van pakketmaatregel naar pakketidee’ Henk Castelijns, manager MEE ZOB Brabant.
Van Dwang en Drang naar HIC
Lespakket Vrijheidsbeperking Les 6 : ‘Op weg naar vrijheid’
EDO in het basisonderwijs Educatie voor Duurzame Ontwikkeling in het onderwijs Brussel, 20 januari 2009 Marleen Wouters, Departement Onderwijs en Vorming.
WIE STAAN VOOR U? Sandra Klokman Noor Bosch RIBW
Regionale nascholing IC verpleegkundigen Doelstelling/ vragen voor spreker: 1.persoonlijke beleving van IC periode, positieve en negatieve ervaringen,
Zelfregie Grote doorbraken komen altijd voort uit cliënten acties en initiatieven. De overheid, de instellingen en de professionals lopen altijd achter.
Disclosure belangen spreker (potentiële) Belangenverstrengeling Geen
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
Jet Bussemaker Samenwerking tussen zorg, welzijn en wonen.
Michiel van Hees directeur CQ procesmanagement
Evidence Based Management
Toekomst van de GGZ en de ziekenhuispsychiatrie
Zorg voor Klanten Brenda Mark - van Haarst
Beter worden doe je thuis! DE KLINIEK EN HET FACT-TEAM
“Specialistische” zorg
Zorg voor innoveren Symposium eHealth, implementeren met effect!
Landelijk Platform GGz
Het VPI als basis voor integraal handelingsgericht indiceren
Palske Zandstra CPV Maxima Medisch Centrum Eindhoven
Mw dr Wil Buis, voorzitter NFZP
Intensive Care in de psychiatrie
Intensive Care in de GGZ vanuit het perspectief van GGZ Nederland
Zorgbrede transparantie en keuze-informatie
Validiteit, betrouwbaarheid en casemixcorrectie
PoRaad Herman Bijsterbosch 1 maart 2013.
Een toekomstbestendig model van GV in de GGZ?
Optimale Parkinsonzorg
Medezeggenschap levert op Ondernemersontbijt TPN West 17 maart 2011 Pieter van der Have.
Presentatie STOPOZ 2012 Excellent presteren.
Operatie Tychon. Tychon Historie Negatief satisfactieonderzoek Minder van bovenaf sturend FBB meer coachend DPM Decentraal Personeels Management -Methoden.
Competentiemanagement in de techniek
2 Onderzoeksluik 1: Literatuurstudie Belangrijke factoren binnen het bio-psycho-sociaal redeneren in de gezondheids- en welzijnszorg in Vlaanderen. Presentatie:
Sinti en Roma in Nederland Maatschappelijke Uitdaging?
Richtlijnen voor behandeling van sikkelcelziekte in Groot-Brittannië
Verantwoorden over passend onderwijs Congres Antwoorden bij Verantwoorden 23 september 2015.
11 oktober 2010 Bijeenkomst contactpersonen en coördinatoren Onderwerp: ons vrijwilligersbeleid bijeenkomst vrijwilligersbeleid 11 oktober 2010.
Herstelondersteunende zorg en presentie
En wat als het woonzorgcentrum de context wordt
Verpleegkundig redeneren
1 dwanginterventies komen bijna overal voor zeer uitzonderlijk om een ggz te vinden die volledig zonder dwang werkt ! even uitzonderlijk: gelijktijdig.
Oriëntatie op het beroep Kwartaal 1 Week 4
Brainstormsessie spoedeisende psychiatrie van de toekomst
Gezondheidszorg Patiëntveiligheid bezien vanuit de psycholoog Resultaten van een onderzoek onder leden van het NIP Dr. Udo Nabitz, bestuur NIP 24 september.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
IOP Individueel opleidingsplan. Definitie IOP Het individuele opleidingsplan is een document waarin de afspraken m.b.t. persoonlijke leerdoelen vastgelegd.
Dwang en Drang GGz Pauze Conflicthantering en persoonlijke veiligheid
Fatima Zorg. De organisatie Hét expertisecentrum voor wonen, dagbesteding, begeleiding én behandeling voor mensen met een meervoudige of verstandelijke.
Samenwerking is prima, Dat houden we zo! Wie staat voor u Cora Hoffmann IC verpleegkundige van oorsprong Sinds 1973 werkzaam in Ziekenhuis Terneuzen.
Een explorerend onderzoek naar inzet van familieleden bij dwangtoepassing.
Optimalisering van de zorg voor thuisverblijvende cliënten met een psychische problematiek Referentiewerk en intervisie als ondersteuning en deskundigheidsbevordering.
Voor behandeling van jongeren, en hun ouders, met ernstige & complexe gedragsproblemen.
Dordt aan Zet. De gebruikswaarde van een voorziening maximaliseren door de behoefte van alle belanghebbenden centraal te stellen. Gemeentelijk Eigendom.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Convenant Investeringen Langdurige Zorg Bianca Roos 4 oktober 2011.
Brainstormsessie spoedeisende psychiatrie van de toekomst
Pathologie en ziektebeelden
Is de economische recessie een zegen voor de relatie ouders en school?
? Op een woensdagochtend...
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
Versterken positie van ervaringsdeskundigen binnen de organisatie
Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd
Rol van de NVZF rondom het thema: stimuleren van beweeggedrag in ziekenhuizen Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuis Fysiotherapie Maart 2018.
College Zelfredzaamheid & Eigen Kracht
Transcript van de presentatie:

Intensive care In de geestelijke gezondheidszorg Sabine Uitslag

1: Het therapeutisch milieu op de verpleegafdeling Stellingen: Een aparte IC is nog een stap te ver. We moeten eerst onze eigen verantwoordelijkheid nemen als verpleegkundige discipline om binnen de bestaande kaders optimale zorg te realiseren. Om te kunnen werken binnen een “Functie IC” moeten verpleegkundigen niet alleen ervaring hebben, ze moeten ook extra specialistische opleiding krijgen. Competenties waar een “Functie IC” op excellent niveau moet beheersen: Communicatie / Interactievaardigheden Omgaan met ernstig probleemgedrag Analytische vaardigheden en klinisch redeneervermogen Goede kennis van ziektebeelden (bijna op medisch niveau, maar wel vanuit verpleegkundig perspectief) Snel kunnen schakelen tussen verschillende bejegeningvaardigheden

2: Toepassing van dwang en drang 1. discussie: - Enerzijds: de IC ontwikkelen zodat de andere afdelingen expertise daaruit kunnen benutten -Anderzijds: Eerst de zorg op bestaande afdelingen verbeteren, dan is een IC-afdeling misschien niet eens meer nodig. 2. Bejegening- en attitudecompetenties zijn erg belangrijk – meer aandacht hiervoor nodig tijdens de opleiding. (de-escalerend werken, kunnen luisteren, kunnen onderhandelen, bereid tot samenwerken, situaties kunnen onderscheiden) 3. Bij gesloten afdelingen geen separeer; bij IC-afdelingen separeer achter de hand. 4. Er is met name over kortdurende IC-opname gesproken.

3-6: Medische en zorgdiagnostiek – De verantwoordelijkheid van de psychiater als eindverantwoordelijke Wat is de IC? het begrip ic psychiatrie onthult de mankementen in de opname psychiatrie Wie is de intensivist? de psychiater (kwaliteiten: wet, positie, kennis, somatiek,beschikbaarheid type leiderschap, diagnose maken.) Wie is de ic patiënt? niet nodig de vraag te beantwoorden

4: Instellingsbeleid en afdelingsorganisatie Afdelingsorganisatie knelpunten Relatie cliënt/patiënt en verpleegkundige Functiedifferentiatie Geschiedenis en cultuur Samenwerking tussen afdelingen Draagvlak spanningsveld tussen lange termijn visie en korte termijn beleid beschikbaarheid van de middelen Kwaliteit van de hulpverleners

5: opleiding en scholing Patiëntenmix op de IC Ernstige gedragsstoornis Extreme Acting Out Suïcidaal In crisis Lage zelfregie Comorbiditeit (samenloop van meerdere kwalen, evt. middelengebruik) Welke competenties zijn benodigd voor een juiste aanpak (Verbale) de-escalatie techniek Verpleegkundig profiel Risicotaxaties kunnen maken Responstraining Evidence / Best Practise Ervaring GGZ- differentiatie Scholing + ervaring hebben en behouden Welke maatregelen moet genomen worden? Competenties specifieker benoemen Ervaringen delen Overzicht van wat er al is – omvang en key facts Internationale oriëntatie Verbinding met de hoge scholen aanhalen

7-8: Het politieke kader – De rol van de inspectie voor de gezondheid Wat zijn de knelpunten? Kwaliteit en hoeveelheid personeel, financiële vergoedingen, fysieke omgeving, eenpersoonskamers opleidingsplan bezetting van het personeel. Bureaucratie tussen de ministeries. Oplossingen Verantwoording van de prestatie indicatoren aan stuurgroep terugbrengen van 28 naar 5 maal. Overheid: Er moet een groep die tussen VWS, onderwijs en inspectie zit die zich moet buigen over opleiding ggz verpleegkundigen en een specialistische vervolg opleiding. Zorgverzekeraar en VWS zorgen voor een opslag op de dbc tarieven voor ic.