De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon."— Transcript van de presentatie:

1 Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon

2 Disclosure Geen belangenverstrengeling
Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

3 Doel van workshop Overzicht creëren betreft thematiek Discussie
Wat is er nodig Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

4 Inhoud Inleiding Wat zegt de generieke module 24 uurs acuut Wetgeving
Familieraad Casuïstiek Discussie Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

5 Inleiding Naasten Mensen uit de directe omgeving
Positie van naasten Steeds meer een issue Onderzoek Goed contact in triade patiënt, hulpverlener, naasten kan herstel bevorderen Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

6 Generieke module 24 uurs acuut
Crisis; balans in leven is verkeerde kant opgeslagen, professionele regie nodig om eigen regie weer op te pakken Eerst de/escaleren crisissituatie en stabilisatie Van belang; goede werkrelatie patiënt, hulpverlener en bij voorkeur naasten Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

7 Generieke module Stappenplan
Naasten worden HELE PROCES betrokken 1.Persoon in crisis 2. Inschatting crisis door eerste hulpverlener 3. Persoon blijft thuis of vervoer naar beoordelingslocatie 4. beoordeling persoon in crisis 5. Persoon is thuis of vervoer naar instelling- terug naar huis 6.vervolg behandeling Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

8 Theorie triadisch werken
Verbonden zijn als levensbehoefte Continue dynamiek tussen mensen Dynamiek tussen 2 personen beïnvloedt anderen en omgekeerd Als iemand ziek is heeft dit invloed op alle betrokkenen De reactie van elk van de betrokkenen beïnvloedt het samenspel (circulariteit) Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

9 Meerwaarde betrekken van naasten
Zijn onderdeel van systeem, waarin personen een wederkerige invloed op elkaar hebben en waarbinnen een persoon verbonden is Kennen de persoon, kunnen meehelpen de situatie in te schatten Ondersteuning in positie van mantelzorger Kunnen helpen oplossingen zoeken, bv opvangen huisdier, inlichten omgeving, zorg kinderen Kunnen uitgeput raken- klem zitten, waardoor ook zorg voor patiënt in geding komt Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

10 Punten van aandacht; Positie naasten
Verschillende posities naasten Betrokken Op afstand Zonder patiënt Een naaste kan onderdeel zijn van crisis Een naaste kan een ander belang hebben dan patiënt Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

11 Punten van aandacht; communicatie
Overname van regie in acute situatie kan voor naasten als onbegrijpelijk worden ervaren Spanningsveld snelle handelen door acute situatie en begrip van patiënt en naasten van werkwijze, tevens tussen werken volgens richtlijn, maar ook volgens wens patiënt en naasten Patiënten en naasten wensen 24-7 een meldpunt, makkelijk bereikbaar en toegankelijk Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

12 Wetgeving Handreiking beroepsgeheim BOPZ
In toekomst Wet verplichte GGZ Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

13 Beroepsgeheim Doorbreken van het beroepsgeheim is volgens de bestaande wetgeving toegestaan in de volgende situaties. als er toestemming van de patiënt is als er een meldplicht is als er een conflict van plichten is, als er een wettelijk meldrecht Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

14 Verdere wetgeving BOPZ Bij maatregel verplichting naasten- familie te informeren Nieuwe wet verplichte GGZ……….2020! Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

15 Familievertrouwenspersoon
Meest voorkomende vragen……. 1. Wij willen weten wat er aan de hand is. 2. Wij willen op de hoogte gehouden worden. 3. Wij willen de arts psychiater spreker. 4. Wij willen informatie over de behandeling, medicatie, behandeling, therapieën. 5. Wat is een IBS, RM, SPV, Arts assistent 6. Ik wil informatie geven over wie en hoe familielid is. 7. Hoe moeten wij er mee omgaan en hoe nu verder 8. Hoe kunnen wij bijdragen aan de weg omhoog. Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

16 Ervaringen en verwachtingen
Hoe staat het ervoor ? Financiering Wat is er nodig Scholing medewerkers Samenwerken familieraad Meldpunt ? Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

17 Casus 1 Man, 19 jaar, TS gedaan, bij beoordeling nog suicide ideaties, wil niemand betrokken hebben Huisarts is niet bereikbaar Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

18 Casus 2 Man 39 jaar, psychotisch
In verleden ernstige agressie waarvoor ook detentie Nu verbaal dreigen Broer is enige waar patiënt naar luistert Broer wil opname, patiënt niet, geen direct gevaar Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

19 Casus 3 Vrouw 40 jaar, TS gedaan
Man wil opname, maar verder niet betrokken bij behandeling, want hij heeft het druk. Zijn vrouw zou echt niet te hanteren zijn thuis. Misschien kan hij volgende week komen. Patiënte is 3 jaar geleden klachten gaan ontwikkelen na overlijden dochter, woont met partner en 3 andere kinderen Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?

20 Discussie Opm saskia: voor de discussie; hoe gaan we dat doen?


Download ppt "Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon."

Verwante presentaties


Ads door Google