De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een haperend geheugen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een haperend geheugen."— Transcript van de presentatie:

1 Een haperend geheugen

2 Programma Programma en kennismaking Film fragment Dagelijkse praktijk
Verschil vergeetachtigheid en dementie Cijfers en feiten Omgang met mensen met dementie

3 2. Alzheimer Experience (Filmfragment)
Suggestie: De trailer van de Alzheimer Experience: hier vindt u de complete ervaring.

4 3. Wat wilt u weten en wat maakt u mee in uw dagelijkse praktijk?
Voorbeelden: Niet luisteren naar uw aanwijzingen De weg kwijt Bijzonder gedrag Agressie Wat doe ik met wat ik zie en meemaak? En hoe ga ik daar mee om? Doel: inventariseren van de vragen. Check bij dia of alle vragen beantwoord zijn.

5 4.Verschil vergeetachtigheid en dementie
Dementie is veel meer dan vergeten Dementie is een ernstige stoornis in de informatieverwerking door de hersenen Dementie ontregelt het dagelijks leven Dementie is niet te genezen Klachten verergeren en leiden uiteindelijk tot de dood Een kort theoretisch verhaal tot en met dia 9.

6 Voorbeelden dementie Ziek Ik ben helemaal niet ziek, met mij is niets aan de hand! Verdwalen Waar is mijn huis? Brand of andere crisissituaties Ik ga niet met vreemden mee! Dit zijn voorbeelden die ons inziens te maken hebben de beroepspraktijk van de doelgroep. Andere voorbeelden komen mogelijk uit de groep zelf. Eigen voorbeelden kunnen ook gebruikt worden.

7

8 Verschijnselen dementie
Geheugen (ophalen van informatie, herkenning) Taal (moeite met woorden) Besef van tijd, plaats en persoon raakt verstoord Plannen en organiseren wordt lastig Schoolse vaardigheden worden moeilijker Normen en waarden worden vergeten

9 Vormen van dementie Veelgestelde vraag: “Is dementie hetzelfde als de ziekte van Alzheimer?” Meer dan 100 oorzaken voor dementie Belangrijkste vormen: Alzheimer Vasculaire dementie Frontotemporale dementie Lewy body dementie

10 5. Cijfers & feiten 256.000 mensen, in 2040: 500.000 mensen!
Men leeft gemiddeld 8 jaar met de ziekte Kans 1 op 5 dat men dementie krijgt jongeren met dementie (< 65 jaar) 70% met dementie woont thuis 80% van de mantelzorgers is overbelast mantelzorgers geven meer dan 20 uur zorg per week

11 6. Omgaan met mensen met dementie
10 omgangstips: Bied veiligheid door vriendelijk en geduldig te zijn. Praat rustig, duidelijk en langzaam. Gebruik korte zinnen en eenvoudige vragen en vermijd waarom-vragen. Kijk goed of u wordt begrepen: maak oogcontact en stem uw contact bij voorkeur op dezelfde ooghoogte af. Ook lichaamstaal helpt om u te begrijpen. Vermijd correcties en conclusies of vragen waarbij iemand uit zijn recente verleden moet putten. Spreek niet over het hoofd van de persoon met dementie. Deze en volgende dia geven 10 omgangstips aan. Aan het einde van uw voorlichting kunt u deze eventueel uitdelen (mits in uw bezit). De bedoeling is ook om met uw doelgroep in gesprek te komen over deze tips. Laat mensen eigen voorbeelden geven.

12 Zeg wat u doet zoals: ‘ik ga nu eerst een bestelling halen’.
Verleid in plaats van dwingen, dit geeft rust en zelfvertrouwen. Wees bemoedigend in uw contact. Wijs mensen niet op hun beperkingen maar benadruk wat nog wel goed gaat. Voel u niet persoonlijk aangesproken bij kritiek. Bekijk per situatie wat u het beste kan doen. Overweeg het informeren van partner, familie, vrienden of huisarts.

13 Wat moet je weten om goed te kunnen omgaan met mensen met dementie?
Kennis van de ziekte - Wat speelt zich af in de hersenen? - Relatie geheugenstoornissen, verstandelijke achteruitgang en gedrag Inzicht in de beleving van iemand met dementie - Hoe beleeft de persoon met dementie zijn onvermogen? Kennis omgeving van de persoon met dementie De lichamelijke conditie Omgaan met crisis situaties Hier gaat het om een snelle inschatting van de mogelijke crisis situatie voor de hulpverlener.

14 Bedankt voor uw aandacht!


Download ppt "Een haperend geheugen."

Verwante presentaties


Ads door Google