Werken naar onderwijsbehoeften

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
LOB in de lift - VO volgscholen - PO scholen
Advertisements

Het LWOO op de HJZ Doelstelling Inrichting onderwijs
HANDELINGSPLAN IN SCHOOL Margie van de Kerkhof, begeleider passend onderwijs
Informatieavond 22 april 2013
basisinformatie voor ouders en schoolteams mei 2013
Samen op weg naar je eigen toekomst. Open voor talent Kleinschalig en gedegen Op maat en interessant Aanspreekbaar en betrokken Sociaal emotioneel dichtbij.
Het ontwikkelingsperspectief
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
GROEIDOCUMENT.
Logical Framework Approach
Het werk van de Inspectie van het Onderwijs binnen het Praktijkonderwijs Flitsbijeenkomst 10, 17 en 25 september 2012 Paul Prior.
Oriëntatie 1-Zorgroute
Welkom.
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Met een beperking van het V(MB)O naar het MBO
Samenwerkend leren Docenten die teveel doceren, leren net zoveel als hun leerlingen: niet veel.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
1-zorgroute in school MR bs Edith Stein
Zorgtoewijzing van hulpvraag tot nazorg
“Digitaal Portfolio, meer dan een klapper”
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
SAMEN AAN ZET Gedeeld leiderschap.
Marjon van Kan Begeleider Passend Onderwijs.
HGW-Vuurvlinder Passend Onderwijs? Bezuinigingen? Handelings Gericht Werken Hulp vanuit de overheid?
1zorg-route.
Welkom Informatieavond 26 maart Doel: Doel: Aan het einde van deze bijeenkomst zijn jullie in hoofdlijnen geïnformeerd over: de wijze waarop wij.
Resultaten BPV-evaluatie
Gezamenlijke houtskoolschets 5 april 2012
Pass’t Montessorionderwijs ?
Algemene uitkomsten groepsgesprekken POVO 13 november 2008 Jan Peters Ben Verbruggen.
Van speciaal naar regulier onderwijs: een hele overstap!
Augusta van Oene en Hilda Visser
TRANSVISIE ZORG Gert Bekendam
Programma Doel van vanmiddag Uitgangspunten HGW Opdrachten Evaluatie.
Welkom bij onze PBS reis
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Handelingsgericht werken SWV VO 31.02
Het LWOO op de HJZ De kinderen Doelstelling Inrichting onderwijs
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
Programma Opening door Tilly Film Shift Happens Presentatie Visie op Slim Fit Stelling bespreken met behulp van de gekleurde hoeden Film van Slim Fit op.
Extra coaching niveau 2 studenten ‘Hoe lastige klanten hun weg vinden op school.’ 29 januari 2015.
K LASSENMANAGEMENT EN ORDE Door: Annet Kops Student nr.:
Den Haag 13 november 2012 i-COACH Opleiding i-COACH 2012 Leontine van Schie Ruud Westra 1.
Boekbespreking Differentiëren is te leren, Aafke Bouwman
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Houtens : welkom, begroeting en ontmoeting
Informatiebijeenkomst. Lerarencompetenties Overzicht bijeenkomsten 1.Leren leren 2.De basisschool 3.Ontwikkeling van kinderen en creatief proces 4.Lesopzet.
(W)onderzoekers Op Het TalenT. Vragen Kaarten.
Praktijk(gericht) onderzoek Bijeenkomst 1
Als je nog geen idee hebt …
Toelichting inspectierapport. Agenda Inleiding/welkom Waar kijkt de inspectie naar? Hoe verder? Nog te beantwoorden vragen.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Ouderavond Mandegoud Maandag 11 maart. Doel van de avond Ouders informeren over oordeel Inspectie van het Onderwijs Ouders informeren over Plan van Aanpak.
‘Samen’ uitdagen tot ontwikkelen Basisschool De Ark.
Welkom.
Uitkomsten kwaliteitsonderzoek gedifferentieerd toezicht De Vlindertuin datum onderzoek 19 mei 2016.
Elke Dag Samen een Beetje Beter.
Passend onderwijs.
WELKOM basisberoepsgerichte leerweg DE MARKE
Zorglokaal DE EVALUATIE.
Ouderinformatie avond
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Een herziene, bestuurlijke visie op passend onderwijs en Plein 013
PABO 4 TMS BCDE model.
Naar een typologie van scholen
Visie anders leren Ieder kind ontwikkelt zich optimaal als persoon & cognitief. Vanuit deze visie zijn we gestart met ‘anders leren’, gericht op onderwijs.
LEERLINGBESPREKINGEN
<Geef de titel van het probleem op>
INFO-AVOND VMBO2 Basis en Kaderberoepsgerichte leerweg.
Transcript van de presentatie:

Werken naar onderwijsbehoeften voor en door de leerlingen, voor en door de docent Liemers College, 3 september 2013 Annelies Sepers Wen Westerink Welkom/ voorstellen Blij met de belangstelling/ graag onze ideeën en ook onze ervaringen delen Vragen welkom tijdens presentatie! Onderwerp: project WnO, sinds begin dit schooljaar in bedrijf, vorig schooljaar voorbereid. Belangrijk is de ondertitel; komen we op terug.

Kern van WnO Zorgen voor een optimale (leer-) ontwikkeling bij leerlingen in de klas Geen etiket plakken maar gericht handelen! Van probleemdenken (deficiënties) over kinderen naar handelen door de docent: wat heeft dit kind voor zijn/ haar ontwikkeling nodig?

Wat is WnO? -Manier van denken en handelen vanuit visie op kinderen en hun ontwikkeling Een praktische, concrete oplossing voor het omgaan met verschillen in de groep/klas (passend onderwijs) Verschillen tussen leerlingen is verschil in behoeften! Wat is het niet?-

Een proces en een (voorbereid) product Voor de docent, door de docent (levend en groeiend systeem, eigenaarschap in team!) Wat is het niet? - WnO is niet alleen een systeem of een aantal begeleidingsmaterialen; het is een manier van kijken naar kinderen en hun ontwikkeling. De visie erachter is essentieel voor de manier waarop je het uitwerkt. Het is heel concreet: het vanouds lastige probleem “omgaan met verschillen” wordt ermee aangepakt. Het is een manier van werken die je kunt toepassen in de klas. Het is een proces én een product. Het proces bestaat uit het ontwikkelen van je visie op kinderen en uit het geleidelijk gaan werken volgens deze visie. Dat vraagt iets van je school; je moet het zorgvuldig invoeren. Het invoeringsproces is beschreven. Het product is de uitgeschreven werkwijze en het materiaal dat je inzet. Voor en door de leerlingen. Voor alle leerlingen. Niet alleen voor de zorgleerlingen. Elke leerling heeft onderwijsbehoeften. Ook door de leerlingen: materialen bv. zijn gemaakt voor docenten, maar ook voor leerlingen. Leerlingen worden betrokken bij het handelen. Ze hebben er een actieve rol in. Voor de docent (om te gebruiken) maar ook door de docent: de bedoeling is dat het een systeem wordt dat je voor jouw school passend maakt en met materialen die je zelf goed vindt. De materialen moeten groeien doordat docenten hun ideeën of beproefde werkwijzen onderbrengen in een bepaalde categorie en toevoegen aan de rest. Belangrijk is dat het echt van de school wordt, zodat het er in elke school weer anders uitziet. Vertrekkend vanuit een basisset moet je het als team uitbouwen, waardoor je je ook eigenaar voelt.

Waar bestaat het uit? Negen handelingscategorieën Per categorie materialen voor leerlingen Per categorie materialen voor docenten - Een lesmodel op maat

Hoe werkt het? Mentor brengt de klas in beeld (toekenning van onderwijsbehoeften); betrokkenheid van leerlingen en ouders Op basis hiervan wordt een plan gemaakt voor een vastgestelde periode; bijstellen na evaluatie

Vast onderdeel van de lesvoorbereiding Materialen zijn aanwezig Inbedding in de jaarcyclus van de school

Ervaringen tot nu toe met WnO (1) - komt tegemoet aan behoefte van docenten categorieën toekennen gaat goed de basis moet in orde zijn Invoering vraagt tijd! Eerst: hoe was het buffet? Reacties die we al gehoord hebben, samenvatten; kort andere reacties. Onze ervaringen tot nu toe: - men wil graag kinderen geven wat ze nodig hebben, dit is een middel daartoe; mensen hebben regelmatig het gevoel dat ze leerlingen te kort doen het is geen enkel probleem om te bepalen welke categorieën bij een leerling horen; docenten zijn het daarover ook snel met elkaar eens leerlingen weten van het systeem, kennen de bedoeling, weten wat hun onderwijsbehoefte is (stickers op tafels) - eerst de basis in orde: bv. kloppend rooster, heldere afspraken over algemene manier van werken; er moet wat dat betreft rust zijn in de organisatie mensen hebben materialen die ze al langere tijd gebruiken en die goed bevallen; lijkt echter teveel tijd te kosten om ze ook binnen WnO beschikbaar te maken - grootste probleem blijft het inpassen in de les; daarop veel coaching nodig. Uitwerking op volgende dia.

Ervaringen tot nu toe met WnO (2) Goed klassenmanagement is voorwaarde overzicht lengte van WnO –activiteiten voorbereiding afspraken Angst om het overzicht te verliezen: moeite om leerlingen los te laten. Ten onrechte het idee dat activiteiten heel lang moeten duren. 10 minuten is al genoeg; een lfs-rondje maak je nu ook al, leerlingen help je nu ook individueel maar dan vaak op vraag van de leerling. Aanlopen tegen voorbereiding op langere termijn: je moet groepjes maken, activiteiten en materialen plannen, weten wat je wanneer met wie gaat doen en waarmee. Niet mogelijk om het te doen “als het zo uitkomt”. De mentor is niet de enige die WnO uitvoert. Bv. een rondje lfs moet ook gebeuren als iemand anders de klas heeft. Moet goed afgesproken worden. Kun je ook niet allemaal onthouden; daarom groepsmap essentieel. Samengevat: denk er niet te licht over en hou goed in de gaten hoe ver mensen zijn. Gevaar van overvragen ligt op de loer. Het heeft tijd nodig om te zorgen dat WnO er helemaal bij gaat horen zoals we dat voor ogen hebben.

Stappen bij WnO invoeren * Voorlichting, kennismaken met WnO * Visie bepalen op kijken naar kinderen * Ontwerp op maat voor de school/afdeling * Implementatie Als je WnO wilt invoeren op je eigen school, zou het er zo uit kunnen zien volgens ons, en dat is ook het aanbod dat we doen. Voorlichting: vergelijkbaar met deze middag. Visie: werkbijeenkomst(en) waarin het team zich bewust wordt van de visie die het hanteert en deze toetst aan de visie die achter WnO zit; bewustwording van verschillen, bepalen of men hier wel of niet mee verder wil. Ontwerp op maat: hoe moet het er op deze school uitzien? Moet ingepast worden in de manier van werken, bv. op leerpleinen of klassikaal? Inzet onderwijsassistenten mogelijk? Hoe verlopen lessen/ voorbereiding? Hoe worden leerlingen gevolgd? Enz. Projectplan: bepalen wie wat wanneer gaat doen, verantwoordelijkheden, tempo van de invoering etc. Implementatie: daadwerkelijke invoering. Volgende dia

Vragen, reacties en dialoog….