25 maart 2014 Chantal Raben/ Jacandra van Megen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De ideeën van Kaplan & Norton over de Balanced Scorecard
Advertisements

Loopbaanbegeleiding in het groene onderwijs
Hoe beleef je toetsen? HANovatie Themadag 6 november 2009 Saskia Weijzen.
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Digitale toetsen op afstand Bregatha de Gooijer
Fontys Centrum voor Ondernemerschap maart 2013
Symposium “Leer- en Innovatiecentrum”
Normen Ga van een positieve intentie uit Communiceer respectvol
Vapro -D Month Year Givaudan.
Nationaal Congres Leerlingbegeleiding 17 maart 2012 Frits Roelofs (Han)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Nieuwe kennis Lerend netwerk lerarenopleiding 6 september 2013 Leuven.
Professionals als sleutel tot succes. Programma Inloop en kennismaking De professional in een veranderende context Succesvol veranderen Het fundament.
Van probleemstelling naar doelstelling
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
Hoe competentiegericht is uw opleiding?
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Focus-Fontys Sneed het mes van twee kanten?.
Onderwijskundig ontwerpen
Stelling 2: Te weinig (vak)inhoud in een VB Leerinhouden kunnen niet geïntegreerd worden opgehangen aan voorkomende werkzaamheden, maar moeten geïsoleerd.
Ontwerpprojecten Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis.
Ofwel hoe combineren we drie stromen? Steven Nijhuis
Hogeschool van Arnhem en Nijmegen Pabo Netwerkbijeenkomst 9 juni 2006 De pedagogische opdracht van de pabo Betekenisvolle en zinvolle kennis van de pedagogiek.
Workshop Competentie gericht onderwijs in het VMBO en MBO
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
EVC: Erkenning Verworven Competenties Laat zien wat je waard bent! Toepassing bij [corporatie]
Een theoretische verkenning
Competentiegericht leren vmbo
Leren in de regio Marc van Rooden, 26 mei Wat is RegioLeren Regio Leren is het ontwikkelen, uitbouwen en onderhouden van een regionale kennisinfrastructuur.
Thema van deze dag “Verandering, ontmoeting en dialoog in een dynamisch onderwijslandschap” De dialoog staat centraal. De dialoog tussen docenten GVO en.
Het sollicitatiegesprek
moderniseren van het curriculum.
Leven Lang Groen Leren Manifestatie groen onderwijs Marcel Creemers (Citaverde) Arry Verhage (Agro Opleidingshuis) Liesbeth van der Vegt (LTO) 12.
ACT Advies, Consultancy & Training Note: deze presentatie is op hoofdlijnen beschreven en vraagt om nadere toelichting.
Workshop “Beoordelen”
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo: LOB
Visie & Strategie.
R&D trainingsbijeenkomst Ethiek & R&D.
OPDRACHT 3 vakdidactiek Mbo
Aanvaarding en tolerantie
Kijkje in the Classroom Een andere kijk op (hoger) onderwijs: Het huiswerk samen maken in de klas en het bestuderen van de theorie met ICT buiten de les.
Hoe verantwoord je je Financiële positie ?
 1. Het begrip (beroeps)competenties 1. Het begrip (beroeps)competenties  2. Werkend leren 2. Werkend leren  3. Stageplaatsen als leeromgeving 3. Stageplaatsen.
Coaching week Rotterdam Academy.
VVR302 SLC42R3 Marcel de Voogd 8 februari  Opdracht(en)  Ieder blok een gesprek: (planning einde van deze bijeenkomst)  Procesadvisering  Onderhandelen.
Lezen: doe het goed voor
Bijeenkomst 4 Rotterdam, 00 januari 2007 Lesopbouw 7 i.p.v. 9 lessen! Les 1 & 2: Context Les 3 & 4: karakterschets team Les 5, 6 & 7: Organisatorisch.

Honoursprogramma BML Februari Een verzameling activiteiten om je verder te ontwikkelen bovenop je bachelor-opleiding. In ieder geval ontwikkeling.
Profilering Design MBO. “Ik ben op aarde om een omgeving vol liefde te creëren, met passie te leven en mijn meest opwindende dromen waar te maken”
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken Bijeenkomst 4 29 februari 2016.
Onderzoek Doorlopende Leerlijnen vmbo-mbo Peter den Boer Lector keuzeprocessen/loopbaanleren ROC WB.
Ontwikkelen van vakmanschap in veranderende tijden. HR netwerkbijeenkomst Tineke de Visser In voor zorg!Merel van der Ham 13 april 2016Aafje Academie.
Cursus Curriculumontwerp burgerschap mbo Marjolein Haandrikman 7 november 2012.
Leren en Innoveren in professionele werkplaatsen: wat is er nodig?
Gepersonaliseerd en persoonlijk leren Visie en praktijk bij HU
Nieuw beroepsgericht examenprogramma vmbo en Zorgpact
Studieloopbaanbegeleiding
Met Minder Meer en Beter
Begeleiding bij Werkplekleren
Onderwijs Ondersteunend Personeel
Vragen, wat voor vragen?.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
“Kwaliteitsverhoging door formatief evalueren” Werkkring conferentie: Van kwaliteitszorg naar kwaliteitscultuur 16 november 2017 Ramon Busch.
MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Richting geven aan Teamontwikkeling
Flexibel programmeren van onderwijs en toetsen
Workshop Hybride Techniekopleiders
Fit voor de zorg Als organisatie toekomstbestendig zijn door (nog) slimmer en efficiënter te werken. Precies daarover gaat het programma Fit voor de zorg.
Transcript van de presentatie:

25 maart 2014 Chantal Raben/ Jacandra van Megen Etalagebijeenkomst Effectief Leren in de praktijk voor de werkende student 25 maart 2014 Chantal Raben/ Jacandra van Megen

Actualiteit Rapport RinnooyKan (Leren in de praktijk beter benutten) Project “Goed Verkort”( verantwoorden van het leren in de praktijk binnen de OWE) Het leren van werkende volwassenen>>inzoomen op leerbehoefte van de student en werkcontext.

Klaag- en Jubelmuur mbt deeltijd student.

Verbinding tussen praktijk en opleiding>> contextleren Inzoomen op: Werkende deeltijd student. Didactische vormgeving; leerproces in OWE Verantwoorden van het leren in de praktijk

Voorbeeld Werken vanuit authentieke vraag…

Leidt tot nieuw perspectief op de eigen context

Maatwerk Bij de deeltijdstudent leven veel specifieke en verschillende vragen vanuit de praktijk Aansluiten in de les bij vragen vanuit praktijk van studenten. Praktijk naar binnen halen Leren vanuit verschillende contexten, deze kennis/ervaring verzamelen>> levert gedeelde nieuwe perspectieven op.

leeropbrengst voor student en praktijk Werkgever leeropbrengst voor student en praktijk opleiding

(Informeel) leren in authentieke situaties Zelfsturing Behoefte student: Krachtige leeromgeving voor de lerende werkende volwassene (Informeel) leren in authentieke situaties Zelfsturing Activering van aanwezige kennis Ervaringsleren en actief leren (eerstehands kennis) Formatieve toetsing

Behoefte werkgever Interview Dick Hogewind, lid van de kenniskring MZD, afstudeeronderzoek MMI. http://video.han.nl/p2gplayer/Player.aspx?path=Personal%2fkzqzm%2f2014%2f03%2f23%2f2%2fMZD+etalage+Dick+onderzoek.wmv&mediaType=uploads

Win-win situatie: de student in de etalage authentieke vraag verzamelen van kennis vanuit verschillende contexten verbeteringen praktijk

Voorbeeld OWE; TPV Toekomst-Proof -Veranderen niveau 2b; jaar 3 15 studiepunten

Implementeren van duurzame veranderingen In hoeverre is de verandering noodzakelijk/gewenst tegen de achtergrond van de maatschappelijke ontwikkelingen? In hoeverre worden de beoogde resultaten bereikt op doelmatige wijze en is de organisatie voldoende financieel gezond om de implementatie te bekostigen? In hoeverre is effectief leidinggegeven aan de betrokkenen, waardoor zij zich committeren aan deze verandering?

drie rode draden, drie contexten authentieke vraag onderzoeks-vragen adviezen Best Practices Bedrijfsbezoek en kennisdelen gastdocent virtueel bedrijf toepassen kennis in dezelfde casus simulatie

Voorbeeld authentieke vraag Hoe kan ik zelfsturing implementeren in mijn team? Deelvragen: Welke veranderstrategie past bij de beoogde doelstelling? Welke competenties hebben teamleden nodig om zelfsturend te kunnen werken? Hoe kan ik deze competenties ontwikkelen? Wat zijn de kwalitatieve en financiele baten van zelfsturing?

Virtueel bedrijf http://www.dephoenix.org

Sabine Niehoff projectleider Sutfene Albrich Pol teamleider Siza Albrich: ‘Door onbevangen rond te kijken, los van school en van mijn eigen werk, heb ik getoetst of mijn eigen denkbeelden kloppen met wat zij daar doen. Je bent gewend te denken vanuit patronen van jouw eigen organisatie. Bij ZorgAccent hadden ze andere denkpatronen. Je kunt kijken hoe dat past in jouw werk.’ ‘Je wordt je bewust van je eigen denkwijzen en belemmeringen. En je groeit in je persoonlijk leiderschap’, meent Sabine. Albrich vult aan: ‘Iedereen in de klas bekijkt zaken vanuit zijn eigen, andere bril. Daarvan leer je veel. ’ ‘Bovendien ga je, dankzij je nieuwe kennis, andere vragen stellen binnen de eigen organisatie.’

Eigen ontwikkelproces Veel ontwikkelwerk en lastig om alle draden goed met elkaar te verbinden De aanname dat de student zelfstandig de theorie kan toepassen in het virtuele bedrijf, klopte niet. Balans zoeken tussen begeleiden en zelf uit laten zoeken Vraagt veel zelfstandig-leren-vaardigheden>>niveauverschil tussen studenten Het kost moeite om studenten uit hun vaste denkpatronen vanuit de praktijk te halen en met een meer open blik opnieuw naar de eigen praktijk te kijken.

Vragen en aanknopingspunten? Welke aanknopingspunten zie je voor het vormgeven van het praktijkleren in de eigen context?

Praktijkleren We moeten gaan staan voor het verantwoorden vanuit het resultaat dat praktijkleren oplevert (leeruitkomst). De praktijk, de student en de opleiding werken in cocreatie aan het oplossen van problemen in de praktijk Waar moet jij je als docent in stretchen om praktijkleren goed te integreren?

Wat betekent dit voor jou als docent? Verdiepen in de verschillende contexten Kunnen verbinden en soms ook scheiden van de verschillende contexten. Afstemming onderling Student goed kunnen bevragen op verbanden in de verschillende contexten Studenten uitdagen om buiten de kaders te denken Goede voorbereiding Begeleiden van het formuleren van goede onderzoeksvragen