De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Studieloopbaanbegeleiding

Verwante presentaties


Presentatie over: "Studieloopbaanbegeleiding"— Transcript van de presentatie:

1 Studieloopbaanbegeleiding
les 2 Doelen stellen

2 Doelen van de les Je kunt:
een doel zo formuleren dat het makkelijker te bereiken is. Een spaghetti toren bouwen Achteraf je doel beoordelen

3 SMART SMART is: manier om (leer)doelen zo precies mogelijk, op te schrijven. het helpt je om een leerdoel haalbaar te maken. een heldere afspraak, wat ga je wanneer doen en hoe. altijd positief geformuleerd en beschrijft het resultaat dat je wilt behalen.

4 SMART SMART betekent letterlijk slim, maar de letters van het woord hebben ook elk hun betekenis: Specifiek: wat wil je precies leren?. Meetbaar: waaraan kun je zien dat het behaald hebt? Acceptabel: kunnen alle betrokkenen zich hierin vinden? Realistisch: is dit doel haalbaar? Tijdsgebonden: op welk termijn wil je dit doel behalen? Het antwoord op deze vragen verpak je in een goedlopende zin en dan heb je een (leer)doel.

5 Hoe maak je een doel SMART?
Bedenk een doel Vraag jezelf af: Waar wil ik beter in worden? Wat vind ik nog lastig? Wat wil ik nog leren? Wat wil ik bereiken? Denk goed na wat voor jou belangrijke doelen zijn en zet ze allemaal op een rij.

6 Specifiek Wat wil je precies? Het moet een waarneembare actie, gedrag of resultaat beschrijven. Concreet, precies, duidelijk. Geen gebruik van: beter, minder, vaker, mooier, sneller, meer, groter en dunner.

7 Meetbaar Waaraan kun je zien dat het behaald is? Het gaat hier vaak over een kwantitatief gegeven, een cijfer of een hoeveelheid. Maak het resultaat zichtbaar. Als iets meetbaar is, is het haast automatisch ook specifiek. De S en de M zijn dus sterk met elkaar verwant.

8 Kunnen alle betrokkenen zich hierin vinden?
Acceptabel Kunnen alle betrokkenen zich hierin vinden? Benadeel je er niemand mee? Is iedereen het er mee eens? Ben je het er zelf mee eens?

9 Realistisch Is je doel haalbaar? Een uitdagend doel is goed, maar het moet niet te moeilijk worden. Haalbare doelen zijn motiverend, daarmee vergroot je de kans dat je het doel daadwerkelijk behaald.

10 Tijdsgebonden Binnen welke termijn wil je dit doel behalen? Wanneer ga je aan dit doel werken? Wanneer is je doel bereikt?

11 Voorbeeld 2 “Ik wil een leuke stage.” Leerdoel Waarom Specifiek Nee
Leerdoel Waarom Specifiek Nee Leuk is een vage term, wat houdt leuk in voor je stage? Meetbaar Je hebt geen criteria om te bepalen wanneer je die leuke stage gevonden hebt. Acceptabel Ja Met een leuke stage schaad je niemand. Realistisch Een beetje Een leuke stage vinden is goed mogelijk, maar is wel lastig zonder duidelijke criteria. Tijdsgebonden Er staat niet bij op welke termijn

12 Voorbeelden: Voorbeeld 1 “Aan het eind van het schooljaar heb ik alle eerstejaars vakken van mijn opleiding met minimaal een 6 behaald.” Leerdoel Waarom Specifiek Alle eerstejaars vakken. Dit is specifiek omdat het duidelijk is om hoeveel vakken het gaat en waar die bij horen (jouw opleiding). Meetbaar Ja, minimaal een 6 Dit is een hoeveelheid die je kunt meten. Cijfers kun je zien op je rapport. Acceptabel Ja. Student en docent zijn het hier mee eens. Realistisch De student is in staat om dit doel te behalen. Tijdsgebonden Aan het eind van het schooljaar. Dit geeft aan wanneer het doel bereikt is.

13 Oefening Welke rol denk jij dat je hebt in een groep? ( sub-assertief / assertief / agressief ) Wat wil je nog verbeteren met betrekking tot samenwerking, jou rol of aandeel in een groep?  formuleer dit als een Smart doel. *** bouw een toren *** Reflectie: -Klopt het wat ik van te voren dacht? -hoe heb je aan je doel gewerkt? Gehaald?


Download ppt "Studieloopbaanbegeleiding"

Verwante presentaties


Ads door Google