De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN

Verwante presentaties


Presentatie over: "MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN"— Transcript van de presentatie:

1 MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN
Tien geboden voor wie werk wil maken van zijn/haar loopbaan Gerda Van den Dries loopbaancoach

2 Denk na over je loopbaan en doe dat regelmatig
Het is goed en nodig om regelmatig jezelf de vraag te stellen “zit ik nog goed in mijn job?”. Beantwoordt de job zoals die nu is nog aan wat ik nodig heb, wat ik graag doe, waar ik goed in ben? Past die nog in mijn huidige leefsituatie? Past die nog in mijn ambities? Zie ik mezelf dat binnen een jaar, twee jaar, drie jaar nog doen? Alleen door erbij stil te staan kan je antwoorden op je vragen krijgen.

3 Weet waar je goed in bent
Wat kan jij goed en doe je graag? Want dat is talent: de combinatie van graag doen en er goed in zijn. En als je in je talent kan werken, dan krijg je energie van je werk, enthousiasme, drive. En word je er alsmaar beter in. Vaak zijn talenten voor jezelf niet zichtbaar, omdat die zo vanzelfsprekend zijn. Maar het is belangrijk om er je bewust van te zijn, want die zijn de basis van je job. Eén middel om erachter te komen: vraag het aan je collega’s, de mensen in je omgeving, want vaak zijn zij het die jouw talent opmerken. En ga eens na waar je trots op bent van wat je in je leven hebt gedaan en kijk welke talenten je daarvoor hebt ingezet.

4 Weet wat je nodig hebt in je job
In welke context werk jij het best? Heb jij een flinke portie stress nodig of net rust? Werk jij graag in je eentje of samen met collega’s? Heb jij graag snel resultaat of niet? Ben jij iemand die regelmatig verandering nodig heeft of heb jij liever routine… iedereen heeft specifieke eigen behoeften in verband met de werkcontext en hoe beter je die van jezelf kent, hoe beter je weet welke job jij moet zoeken.

5 Zorg voor groei en ontwikkeling
Welke job jij ook doet, zorg dat je bijblijft, dat je ontwikkelt en groeit. Zorg regelmatig voor kleine of grote nieuwe uitdagingen waar je van kan leren. Maak gebruik van opleiding- en ontwikkelingsmogelijkheden binnen je job. Wie vastroest, zet zichzelf op de duur buitenspel.

6 Netwerk: zorg dat je mensen kent en dat zij jou ook kennen
Hoe meer mensen jou kennen, weten wat je waard bent en wat je graag wil, hoe meer kansen creëer je voor jezelf. Durf dus uit je veilige plekje te komen, mensen aan te spreken, te vertellen waar je mee bezig bent en wat je graag nog zou willen doen. Geloof niet dat je altijd wordt opgemerkt door gewoon stil en goed je werk te doen. Soms moet je jezelf ook een beetje bekend maken en “verkopen”.

7 Wees ambitieus maar in de goeie richting voor jou
Ambitie wil niet altijd zeggen hogerop. Ambitie kan ook zijn meer verdieping in wat je al doet. Of meer verbreding door je kennisdomein te verruimen. Of zelfs een stap terug zetten omdat dit nu beter bij jou of bij de fase in jouw leven past.

8 Geef toeval een kans Hoe beter je weet waar je goed in bent, wat je nodig hebt en wat je graag doet, hoe makkelijker het wordt om de kansen te grijpen die toevallig op jouw pad komen. Zelfs als zijn die helemaal anders dan wat jij in gedachten had. Het leven - en dus ook een loopbaan - loopt niet altijd kaarsrecht of verloopt altijd volgens plan.

9 Durf en onderneem actie
Inzicht en bewustwording zijn de eerste stap. Maar daarna is actie nodig! Ga praten met je leidinggevende, ga in op een vacature, kijk eens verder dan je eigen dienst of afdeling, kortom durf en doe iets als je niet meer gelukkig bent in je job.

10 Zorg altijd goed voor jezelf
Een job kan mensen ziek maken of uitputten. Bewaak dus je grenzen, let op signalen van je lichaam, neem tijd om te eten, zorg voor voldoende ontspanning in je leven, kortom, zorg goed voor jezelf. En doe dat ook voor je collega’s!

11 MEER LEZEN? Ik kies voor mijn talent Luk Dewulf en Peter Beschuyt
Ontdek je sterke punten Marcus Buckingham en Donald Clifton Loopbaanankers Edgar Schein Bevlogen aan het werk Wilmar Schaufeli Project jij Reid Hoffman Werkplezier Luc Mutsaers Gezocht: een baan die bij me past Gerald Sturman


Download ppt "MAAK WERK VAN JE LOOPBAAN"

Verwante presentaties


Ads door Google