De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De dag van het solliciteren Blok 1

Verwante presentaties


Presentatie over: "De dag van het solliciteren Blok 1"— Transcript van de presentatie:

1 De dag van het solliciteren Blok 1
JE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

2 Waarom schrijf je een sollicitatiebrief?
Jij wil jouw belangstelling laten zien voor een baan of een stage. Jij wil jezelf aanprijzen, zodat de lezer (ook) belangstelling krijgt voor jou. Jij wil dus laten zien wie, wat en hoe jij bent  je brief is dus je visitekaartje!

3 Een brief = V + I + T Een brief schrijven betekent (altijd) dat je met drie dingen bezig bent: V =Vorm indeling & lettertype en -grootte. I =Inhoud wat jij in de brief schrijft. T =Taal alles wat met spelling, leestekens en (goede) zinnen te maken heeft.

4 V + I + T = leesbaar of niet!
Alle 3 zijn ook belangrijk: Want:  je wil toch dat je brief meteen en goed gelezen wordt?  je wil toch dat je brief (en jij dus) op de goede manier opvallen?  je wil toch minstens uitgenodigd worden voor een gesprek?

5 V = vorm We gebruiken een ‘model’ dat geldt voor elke zakelijke brief.
Pak de kaart uit het hoesje en vouw ‘m open.  Kijk maar naar het filmpje met uitleg:

6 Lettertype en lettergrootte
We hebben hiervoor maar één advies: houd het strak en simpel! Ga niet knutselen aan andere instellingen. In het model dat je mag gebruiken, hoef je dus ook niets te veranderen! Aan het eind vind je meer tips….

7 T = taal Wat doe je wel? Vriendelijk, beleefd en zakelijk zijn;
Eenvoudige woorden en korte zinnen gebruiken; Goed op hoofdletters en leestekens letten; Het kort houden: dus niet uitweiden over onbelangrijke dingen. Wat doe je niet? Onbelangrijke dingen vertellen; Ingewikkelde, moeilijkere zinnen maken dan je normaal doet; Je brief met ’Ik’ beginnen (NOOIT doen) en probeer ook daarna niet te vaak ‘ik’ in je zinnen te gebruiken.

8 I= inhoud ….. de opdracht! Het ‘moeilijkste’ onderdeel hebben we voor het laatst bewaard. De opdracht: schrijf een sollicitatiebrief op een van de vacatures voor een stage. Je doet daarbij alsof dit ‘echt’ is, het wordt dus een serieuze sollicitatie! De opdracht staat in een apart document.

9 Hoe ga je dat doen? Je mag natuurlijk samenwerken, iedereen levert wel een eigen brief in. Ga in de elo naar blok 1, de map met documenten. Je vindt daar alles wat je nodig hebt. Je kiest de leukste vacature en je gaat die heel goed lezen. Je pakt het briefmodel erbij en de opdracht en je gaat stap voor stap je brief schrijven. Vind je het fijner om de opdracht ook op papier erbij te hebben? Geen probleem, je kunt zo een kopie krijgen!

10 Lees eerst de opdracht en als je vragen hebt:
Je hebt echt genoeg tijd om een goede brief te maken als je serieus doorwerkt. Lees eerst de opdracht en als je vragen hebt: stel ze in je groepje, en/of steek een vinger op en vraag het aan een coach. Heel belangrijk in een sollicitatiebrief: Je enthousiasme, je motivatie voor deze stageplaats en je leervragen. Zoek een (vergelijkbaar) bedrijf op als je meer wil weten over het bedrijf! Succes!

11 Tips bij het schrijven Kies voor: Arial 12 of Calibri 12 en regelafstand 1 Controleer: taal = Nederlands! Laat de spellingscontrole werken Lees je brief hardop voor (aan jezelf/een ander) Laat je brief door anderen lezen en vraag om commentaar Is de brief duidelijk en goed te begrijpen? Kloppen alle gegevens in brief? Ben je trots op je brief? Dat vinden wij namelijk ook heel belangrijk!

12 Tips voor na het schrijven
Verstuur je je brief per ? Zorg voor een duidelijke en zakelijke documentnaam voor je brief (bijv. je naam + vacature + bedrijf) Gebruik ook altijd een adres dat zakelijk overkomt. Leer van je ‘fouten’ en van je successen! Niet uitgenodigd voor een gesprek? Bel of mail en vraag waarom. Dat is best eng, maar je kunt er heel veel van leren!


Download ppt "De dag van het solliciteren Blok 1"

Verwante presentaties


Ads door Google