De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

Verwante presentaties


Presentatie over: "DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1"— Transcript van de presentatie:

1 DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1
SOLLICITEREN BLOK 1 DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1

2 Waarom schrijf je een sollicitatiebrief?
Jij wil jouw belangstelling laten zien voor een baan of een stage. Jij wil jezelf aanprijzen, zodat de lezer (ook) belangstelling krijgt voor jou. Jij wil dus laten zien wie, wat en hoe jij bent  je brief is dus je visitekaartje!

3 Een brief = V + I + T Een brief schrijven betekent (altijd) dat je met drie dingen bezig bent: V =Vorm indeling & lettertype en -grootte. I =Inhoud wat jij in de brief schrijft. T =Taal alles wat met spelling, leestekens en (goede) zinnen te maken heeft.

4 V + I + T = leesbaar of niet!
Alle 3 zijn ook belangrijk: Want:  je wil toch dat je brief meteen en goed gelezen wordt?  je wil toch dat je brief (en jij dus) op de goede manier opvallen?  je wil toch minstens uitgenodigd worden voor een gesprek?

5 V = vorm We gebruiken een ‘model’ dat geldt voor elke zakelijke brief.
Pak de kaart uit het hoesje en vouw ‘m open. Neem ook blz.10 van je mapje voor je.  Kijk maar naar het filmpje met uitleg:

6 Lettertype en lettergrootte
We hebben hiervoor maar één advies: houd het strak en simpel! Kies voor: Arial 12 of Calibri 12 Kies voor: regelafstand 1 Controleer: taal = Nederlands! Laat de kantlijnen (marges) en andere instellingen zoals ze standaard zijn in Word. Ga dus nergens aan knutselen.

7 T = taal (1) Wat doe je wel? Vriendelijk, beleefd en zakelijk zijn;
Eenvoudige woorden en korte zinnen gebruiken; Goed op hoofdletters en leestekens letten; Het kort houden: dus niet uitweiden.

8 T = taal (2) Wat doe je niet? Onbelangrijke dingen vertellen;
Ingewikkelde of moeilijkere zinnen maken dan je normaal doet; Je brief met ’Ik’ beginnen (NOOIT doen) en probeer ook daarna niet te vaak ‘ik’ gebruiken.

9 Controleer je brief altijd!
Laat de spellingscontrole werken; Lees je brief hardop voor aan jezelf (of aan iemand anders); Laat je brief door anderen lezen en vraag om commentaar; Is de brief duidelijk en goed te begrijpen? Kloppen alle gegevens in brief? Ben je trots op je brief? Dat vinden wij namelijk ook heel belangrijk!

10 I= inhoud Het ‘moeilijkste’ onderdeel hebben we voor het laatst bewaard. Dat doen we met meteen de eerste opdracht en het briefmodel op blz. 10 van je mapje. Op de volgende dia zie je zo meteen een stukje uit één van de vacatures waar jij uit kunt kiezen. Je krijgt er gesproken uitleg bij!

11

12 Opdracht 1: Schrijf een brief
In het kort nog een keer: Vacature (samen/zelf) kiezen & goed bekijken Kladbrief (samen/zelf) maken met model Kladbrief (samen/zelf) controleren Kladbrief (zelf) tekstverwerken Brief (zelf & samen) controleren Brief 3x printen 1. snelhechter, 2. mw. Van Zaalen en 3. mw. Olvers Succes!

13 Tips voor thuis Bewaar altijd al je brieven: in een map (op papier) en op je computer/op een usb-stick/in je account; Verstuur je je brief per ? Zorg voor een duidelijke en zakelijke documentnaam voor je brief (bijv. je naam + vacature + bedrijf) Leer van je ‘fouten’ en van je successen! Niet uitgenodigd voor een gesprek? Bel of mail en vraag waarom. Dat is best eng, maar je kunt er heel veel van leren!


Download ppt "DE SOLLICITATIEBRIEF = VISTEKAARTJE NUMMER 1"

Verwante presentaties


Ads door Google