De normering van de examens in vogelvlucht

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Welkom op de informatieavond
Advertisements

informatieavond vwo6, woensdag 19 september 2012
Evaluatie pilot-rekentoets VO april 2013 Jan Kastelein, CvE.
De rekentoets.
voorlichtingsavond klas 4
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
Thema 2: Signaleren van leerlingen met dyslexie Instrumenten en observeren Het gebeurt nog zeer regelmatig dat leerlingen in het basisonderwijs niet als.
Taal en rekenen in het mbo
informatieavond havo5, woensdag 19 september 2012
EXAMEN en UITSLAG ZIJN VERSCHERPT PER School-Examen Centraal-Examen Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) dit zijn: De rapport cijfers 1,2,3,4,(klas3)
Digitale afname van examens: Facet (informatieve sessie)
Ouderavond klas 3 – 27 februari 2014 Sector & Vakkenpakketkeuze
Juni 2010 College voor Examens 1 ICT bij de COE’s Nederlands en Rekenen: techniek en logistiek Juni 2010 Paul Schuitman.
Rekenen in het mbo: Stand van zaken regelgeving
Handelingsgericht werken in het ZBO Workshop VIA Amsterdam.
Welkom collega’s!.
KNAG Onderwijsdag Het belang van goede schoolexamens.
Slotconferentie INTUIT 30 januari 2008 Alessandra Corda
Babbage ICT-coach gebruikersbijeenkomst
1 PILOT REKENTOETS VO 2012 Henny Tax Cito flitsbijeenkomsten rekenen voortgezet onderwijs september 2011.
Flitsbijeenkomsten pilot rekentoets 2012
Informatieve ouderavond mavo 4 24 januari 2013 Welkom!
Voorlichtingsavond klas 4 welkom
Landelijke dag bouwtechniek Bouwen aan de examens Bouwtechniek Mieke Hodzelmansbouw breed Marieke Kuijperfijnhout Vera van Leeuwenmetselen Rienke.
PILOT REKENTOETS VO 2013 Mark Martinot / Henny Tax Cito
25 januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag van taal, kunsten & cultuur januari 2013 universitair onderwijscentrum groningen dag.
5 HAVO informatie over het eindexamen
EXAMEN en UITSLAG PER Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) Het SE is het gemiddelde van de rapporten van de 3 e en 4 e klas Het Centraal.
Informatieavond groep 7
Informatieavond groep 7
Leerling ? Een leerlingrapport.
Welkom Eindexamenjaar en keuzes maken. Begeleiding bij het kiezen: Mentor en decaan werken nauw samen Mentor: meer de procesmatige kant……. Hoe staat het.
SPE GL 2009 Technologie in de GL Platformbijeenkomst Technologie in de gemengde leerweg Kirsten van Ingen 13 januari 2008.
Sturen op veranderingen Schoolvo en Managementvenster
Informatieavond groep 7
Plaatsingswijzer MH-Rijnstreek
Voorlichtingsavond klas 4 welkom Maandag 22 september 2014.
WELKOM informatieavond vwo6, donderdag 25 september 2014.
Plaatsingswijzer MH-Rijnstreek
Pilot leerwinst en toegevoegde waarde in het voortgezet onderwijs
Normeringsdilemma’s normering van de centrale examens
Onderwerpen presentatie
Resultaten Examen - Proefexamen
Examen tl 2015.
CITO (onderdeel van het leerlingvolgsysteem)
Examenvoorlichting Welkom (i.h.b. de ouders van de instromers)
PTA en Toetsweek klas 3 Dinsdag 15 september 2015.
CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE Naar een doorlopende toetslijn.
Rapport Groep 3 / 4 Groep 5 / 6 Groep 7 / 8.
CONFERENTIE DOORLOPENDE LEERLIJNEN TAAL EN REKENEN 9, 21 en 29 november Jan Kastelein/Maaike Beuving, CvE Naar een doorlopende toetslijn.
VOORLICHTINGSAVOND TL 3. PROGRAMMA PLENAIR EXAMENPROGRAMMA PTA VOORBEELDEN VAN PTA VRAGEN VAN OUDERS MENTOREN BEGELEIDING CONTACTEN INDIVIDUELE VRAGEN.
Thema 3: Signaleren van leerlingen met dyslexie. Passend onderwijs Elke school een zorgplicht Elke leerling een passende onderwijsplek Samenwerking in.
Landelijke Netwerkdag Workshop Onderwijsresultatenmodel
René Alberts Bettina Erens 13 maart 2017
Wat zijn dit jaar de exameneisen voor TL?
informatieavond vwo6, dinsdag 26 september 2017
De profielvak-cspe’s 2017, , 2023 en later
informatieavond havo5, dinsdag 26 september 2017
Regelluw en examinering
Netwerkbijeenkomst ronde 3
Het centraal examen vmbo, sprong in het duister of voorspelbaar?
De ontwikkeling van een centraal examen
Webbased Wolf René Alberts 5 februari 2018.
René Alberts, Cito, 5 februari 2018
Medezeggenschap? Ook voor u!
INFORMATIEAVOND LEERJAAR 4
Olympiades in het PTA.
Hoe gaat de normering? Introductie voor examensecretarissen
Jan Stevens – Cito Jan Straver - CvTE
informatieavond havo-5 / vwo-6
Transcript van de presentatie:

De normering van de examens in vogelvlucht Inge Lathouwers Kirsten van Ingen

Wat is normering? Onder normering van examens verstaan we in het algemeen de procedure die gevolgd wordt bij de omzetting van scores in cijfers. Sinds 2000 worden de examens genormeerd volgens de ‘CvE-methode’

De normeringterm (n-term) De normeringsterm is te beschouwen als een ijkvariabele die in principe zo wordt vastgesteld dat in verschillende jaren en tijdvakken even zware eisen aan kandidaten gesteld worden om een voldoende voor het centrale examen te halen. De normeringsterm kan variëren van 0,0 tot en met 2,0.

De besluitvorming in stappen (1) In de besluitvorming ten aanzien van de normering zijn globaal genomen drie stappen te onderscheiden. De eerste stap betreft de advisering door de Cito-toetsdeskundige op basis van de geanalyseerde afnamegegevens (analyses van de gegevens uit WOLF). Onder andere: Wat is de moeilijkheidsgraad van een item? Hoe heeft het item gefunctioneerd? (Doen de goede leerlingen het item goed en de minder goede leerlingen een item fout?) Is het goede antwoord vaker gekozen dan de alternatieven?

De besluitvorming in stappen (2) De tweede stap betreft de advisering door de CvE/ vakcommissie aan de CvE-leiding. De vakcommissie stelt een normeringsadvies op voor de CvE-leiding. Daarin worden de volgende elementen expliciet betrokken: het Cito-advies, een vakinhoudelijke beoordeling van het examen door de vakcommissie en een weging van binnengekomen reacties en commentaren op het examen.

De besluitvorming in stappen (3) Bij de derde stap inventariseert de CvE-leiding alle adviezen en beoordeelt deze o.a. op consistentie over vakken en schooltypen en stelt vervolgens de definitieve normering vast.

Behalve de normeringsterm is ook de wijze van omzetten van score naar cijfer bij de normering van belang. Sinds 2000 wordt bij de omzetting de ‘CvE-methode’ gevolgd (http://www.cito.nl/vo/ce/normering/normeringsmethode.htm). Uitgangspunten bij de omzetting van score naar cijfer zijn: elk volgend gescoord punt leidt altijd tot een hoger examencijfer (afgezien van afrondingen); een score van 0% correspondeert altijd met het examencijfer 1; een score van 100% correspondeert altijd met het examencijfer 10; over een zo breed mogelijk centraal interval van de scoreschaal is sprake van een constante stijging van het cijfer per extra scorepunt (onafhankelijk van de normering).

Meer lezen? Meer informatie is onder andere te vinden op: http://toetswijzer.kennisnet.nl/html/normering/default.shtm http://www.cito.nl/Onderwijs/Voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/examenverslagen/verslag.aspx (download van verslag examencampagne 2013)