Introductie Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Risico- & crisiscommunicatie in de Wet Veiligheidsregio’s
Advertisements

1 © Boot Advocaten U heeft een risicovol bedrijf in uw gemeente; wat dan? Alexandra Boot Erik van der Steen Boot Advocaten 2 juli 2012.
Het Burgerarrest Het burgerarrest moet voldoen aan de volgende voorwaarden: - Er is sprake van een strafbaar feit - Er is sprake van een verdachte - Er.
Drank- en Horecaverordening Gemeente Vlagtwedde 2014.
Open normen in wetgeving
Bijeenkomst Vereniging voor Mededingingsrecht
Bestuursrecht Klas MED1 LES
1 1 De Gelderse Maat Discussie Regionale Uitvoeringsdiensten in relatie tot externe veiligheid 1 december 2009 Jaarcongres Relevant Gerard Nieuwe Weme.
Regionale geschillenbeslechting
Petra van den Broek Voor gmr Utrecht 13 februari 2009
Nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro)
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Taskforce huisvesting arbeidsmigranten Dordrecht Governancevraagstukken rond de nieuwe arbeidsmigranten.
Hoe pak je handhaving aan?
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Je kunt het sommige mensen af en toe naar de zin maken… Maar je kunt het niet iedereen altijd naar de zin maken. De burgemeester en zijn bevoegdheden.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
Taskforce Mobiliteitsmanagement:
Gebiedscommissies Rotterdam Vanaf 19 maart 2014 geen deelgemeenten meer, maar…
Van woonruimteverdelen naar woonruimtebemiddelen Bijeenkomst wethouders 28 september 2009, Schiedam.
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Het nieuwe Besluit Bedrijfsbrandweren status en ontwikkelingen
Handhavingsbeleid brandweer Industriële veiligheid
BRZO dag 15 mei 2014 Marike Bakker.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Doelstelling informatie formulier Geheugensteun Mogelijkheid om naderhand vragen schriftelijk beantwoord te krijgen Verzamelen van gegevens over wat er.
Bibob en vergunningen op grond van de Huisvestingswet
Les htv2 hfdst 38 APV Blz
Bibob en huisvesting in Amsterdam
8 september 2014 Veiligheid Dorplein Eerst wat algemene informatie.
Hfdst. 29 Wet Mulder Blz
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Hfdst 30 Bestuurlijke boete Blz Bestuurlijke boete De bestuurlijke boete kan door een daartoe bevoegde overheidsdienst zonder tussenkomst van.
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet), zoals deze er uit ziet na de wijziging.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
INLEIDING ontwikkelingen Awb en attributie Luurt Wildeboer 15 april 2009.
Onderwijsinspectie – Het juridische verhaal 22 september 2015.
Inspectie SZW en handhaving. DE INSPECTEUR Toezichthouder op basis van artikel 24 Arbowet. Buitengewoon opsporingsambtenaar op grond van artikel 142 Wetboek.
NATIONALE POLITIE MINISTERIE VAN VEILIGHEID EN JUSTITIE.
Zorgbehoevenden en woonoverlast Verplicht medicijngebruik en andere mogelijkheden.
Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek
Alles rondom het huishoudelijk reglement door mr. J.A. (John) Liewes
OR & Reglement. Conform WOR: iedere OR moet een reglement opstellen waarin … “de onderwerpen worden geregeld die bij of krachtens deze wet ter regeling.
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
1 Medische Heroïne-Unit (MHU). 2 De MHU biedt: Gecontroleerde heroïnebehandeling onder medisch toezicht aan 20 patiënten Methadonverstrekking aan ca.
Presentatie Beheersverordeningen Commissie Ruimte 22 januari 2013.
Streekgemeente samen geloofsgemeenschap zijn. Uit de Kerkorde, Ordinantie 2 Artikel 17 Streekgemeenten Een streekgemeente is een gemeente bestaande uit.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Congres 2016 “Kerk in Uitvoering” Welkom bij de workshop Geld Door: Huib van der Burg, portefeuillehouder ‘geld’
Ex-gedetineerden en de Huisvestingswet Stadsregio Rotterdam/gemeente Rotterdam Leonie Andriesse.
Meld- en Steunpunt Woonoverlast 2011 Gemeente Den Haag Dienst Stedelijke Ontwikkeling Kick-off Landelijk Platform Woonoverlast 28 april 2011.
Omgaan met gerechtelijke uitspraken
Samenvatting voorstellen Metropoolregio Rotterdam Den Haag Commissie Bestuur, Leefomgeving en Duurzaamheid Gemeente Delft 25 juni 2013.
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
Toezicht en bestuurlijke handhaving 1 Jaap IJdema Bianca d’Hooghe.
Het omgevingsplan.
Hoofdlijnen Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Informatiemarkt 6 oktober 2011.
SCHAKELDAG juni Sessie: milieueffectrapportage en Omgevingswet.
Handhaving orde en veiligheid in de Dordtse horeca
GRIP OP CALAMITEITEN Lastigheden die bestuursorganen en omgevingsdiensten ervaren bij inzet van handhavingsinstrumenten: Wie kan worden aangemerkt als.
De bestuurlijke strafbeschikking milieu
Bestemmingsplan Buitengebied
Van beleid tot regelgeving
Rondetafelgesprek Uitvoeringsprogramma Handhaving
kennisbijeenkomst 24 april 2018
Medezeggenschap? Ook voor u!
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Medezeggenschap? Ook voor u!
Transcript van de presentatie:

Introductie Bestuurlijke boete Huisvestingswet Sector VTH 7 oktober 2010

Doel Huisvestingswet De Huisvestingswet geeft gemeenten de verantwoordelijkheid en de instrumenten om zorg te dragen voor een evenwichtige en rechtvaardige verdeling van woonruimte. De gemeente kan daartoe in de Huisvestingsverordening regels stellen met betrekking tot het in gebruik nemen of geven van woonruimte en met betrekking tot wijzigingen in de samenstelling van de woonruimtevoorraad. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Vergunningenstelsel voor degene die een woonruimte wil onttrekken aan de bestemming tot bewoning, samenvoegen met andere woonruimte, dan wel omzetten van zelfstandige in onzelfstandige woonruimte. Deze regels worden in de praktijk echter regelmatig overtreden, vooral in grote steden en plaatsen met een grote schaarste op de woningmarkt. Voorbeelden: - Huisjesmelkers - Huisvesting buitenlandse werknemers of illegalen - Illegale hennepplantages Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Omzetting van zelfstandige woonruimte in onzelfstandige woonruimte kan leiden tot overbewoning. Overbewoning kan lawaai-, huisvuil- parkeeroverlast en/of andere vormen van overlast met zich meebrengen. Wanneer overbewoning gepaard gaat met slecht aangelegde voorzieningen en achterstallig onderhoud kan de (brand)veiligheid van bewoners of omwonenden op het spel staan. Ook het onrechtmatig gebruik van een woning voor prostitutie, hennepteelt of drugshandel kan voor de omwonenden veel hinder, brandgevaar en een gevoel van onveiligheid opleveren.Voorts kan onrechtmatige bewoning een negatieve invloed hebben op de leefbaarheid. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

De ‘Bestuurlijke boete Huisvestingswet’ (BB) biedt een extra instrument aan gemeenten ter bestrijding van diverse vormen van onrechtmatige bewoning. De gemeente heeft de mogelijkheid om in de Huisvestingsverordening te bepalen dat een bestuurlijke boete (BB) kan worden opgelegd bij overtreding van artikel 30 van de Huisvestingswet. De BB moet het de gemeente gemakkelijker maken om dit artikel te handhaven en overtredingen door middel van lik-op-stukbeleid aan te pakken. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Bestaande reparatoire handhavingsinstrument (bestuursdwang, dwangsom) voldeed vaak niet. BB is punitief (straffend) en kan naast de reguliere reparatoire instrumenten worden gebruikt (zogenaamd tweesporenbeleid).

Regionale Huisvestingsverordening De Awb. beschrijft de algemene procedure rond de bestuurlijke boete. Het SRE-gebied (waaronder Eindhoven) is een van de 8 stadsregio’s van Nederland waarin regionale samenwerking is geregeld in de Wet gemeenschappelijke regelingen-plus (WGR+) en wordt aangemerkt als zogenaamd plusregio. Onderwerpen rond de Huisvestingswet worden ingevolge de WGR+ verplicht regionaal geregeld. Vandaar geen plaatselijke maar een Regionale Huisvestingsverordening. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Wijziging Regionale Nood Huisvestingsverordening 2008 De Huisvestingswet geeft in artikel 85a aan de gemeenteraad de bevoegdheid een bestuurlijke boete op te leggen. In ons geval (WGR+ regio) is niet de gemeenteraad maar de regioraad van het SRE het bevoegde orgaan. Het college van B&W is uiteindelijk bevoegd de boete op te leggen. In de Huisvestingsverordening wordt de bevoegdheid opgenomen en nader uitgewerkt. De BB is inmiddels in artikel 9.4. opgenomen in de nieuwe Regionale Noodhuisvestingsverordening 2010. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Regionale Nood Huisvestingsverordening 2010 Artikel 9.4 Bestuurlijke boete 1. Onverminderd de bevoegdheid tot het toepassen van bestuursdwang en het opleggen van een last onder dwangsom, hebben burgemeester en wethouders de bevoegdheid om bij overtredingen van artikel 7 en 30, eerste lid, van de Huisvestingswet een bestuurlijke boete op te leggen. 2. Indien aan de overtreder een bestuurlijke boete is opgelegd voor overtreding van artikel 7, tweede lid of artikel 30, eerste lid, van de Huisvestingswet en binnen 5 jaar opnieuw dezelfde overtreding is geconstateerd wordt de overtreding beboet met een hogere boete. 3. Indien aan de overtreder een bestuurlijke boete is opgelegd voor overtreding van artikel 7, tweede lid of artikel 30, eerste lid, van de Huisvestingswet en de overtreding vanuit bedrijfsmatige exploitatie van woonruimte is geconstateerd, wordt de overtreding beboet met een hogere bestuurlijke boete. 4. De te hanteren boetes door burgemeester en wethouders, voor de overtreding van artikel 7 en artikel 30, eerste lid, van de Huisvestingswet staan vermeld in bijlage 2. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

De begrippen:‘Bedrijfsmatige exploitatie’ en igv De begrippen:‘Bedrijfsmatige exploitatie’ en igv. recidive ‘hetzelfde feit’ staan omschreven in de Bijlage 2. van de verordening en in de beleidsregels. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Besluit B&W d.d. 27 juli 2010 Kiezen voor toepassing BB Huisvestingswet Beleidsregels vastgesteld Mandaat bevoegdheid aan sectorhoofd VTH en OOV Aanwijzing als toezichthouders Huisvestingswet - afdelingshoofden en de medewerkers van de sector Vergunningen, Toezicht en Handhaving, afdeling Toezicht en Handhaving, belast met het toezicht op de bouw-, woon-, en milieuwetgeving - het sectorhoofd en de projectleiders BITE van de sector Openbare Orde en Veiligheid.   Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Vervolgens… Ondermandaat door sectorhoofd verstrekt aan afdelingshoofden VTH Publicatie (onder)mandaat en beleidsregels in gemeenteblad Publicatie aanwijzing toezichthouders in Staatscourant Publicatie wijziging Regionale Nood Huisvestingsverordening 2008 in Groot Eindhoven en Traverse. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Artikel in oktober in “Eindhoven dichterbij” (Groot Eindhoven) met verwijzing naar: Publicatie beleidsregels op: www.eindhoven.nl/inwonersplein/bouwen-wonen.htm Bestuurlijke boete Huisvestingswet 13

Bestuurlijke boete Huisvestingswet

En nu zijn jullie aan de beurt… BB kan worden opgelegd bij nieuwe feiten d.w.z. geconstateerde onttrekkingen etc. die hebben plaatsgevonden na 1 september 2010. Van belang zijn: De beleidsregels Bestuurlijke Boete Huisvestingswet Het handhavingsprotocol Bestuurlijke Boete Huisvestingswet TPO-rapport Formats standaardbrieven Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Wie gaan ermee aan het werk? Toezichthouders T&H (Wonen) en OOV (Bite) - verrichten (voor)onderzoek en opmaken TPO-rapport Handhavingsjuristen T&H en OOV - Brief zienswijze en voornemen opleggen BB - Besluit opleggen BB Bezwaarjuristen VTH - Bezwaarprocedure Beroepjuristen JZ - Beroep rechtbank Financiële afdeling - Bewaking betaling en incasso Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Feitelijke toepassing In de handhaving zal de prioriteit worden gelegd bij het opleggen van de boete bij overtredingen die dermate ernstig zijn dat een steviger aanpak in de vorm van een sanctie gerechtvaardigd is. De bestuurlijke boete is niet het sluitstuk van de handhaving. De boete is alleen de sanctie, maar de illegale situatie moet nog wel worden teruggedraaid. Als de overtreder dat niet vrijwillig doet is eventueel een last onder dwangsom noodzakelijk. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

1. Crimineel gebruik woning Hiervan is sprake als de woning wordt gebruikt op een manier of voor een doel waarop een strafrechtelijke sanctie staat. Het gaat dan om zaken als hennepplantages, illegale prostitutie, vrouwenhandel, het onderdak bieden aan criminelen etc. Het voor deze zaken gebruik maken van een woning rechtvaardigt tevens een bestuurlijke boete. Er zal vaak sprake zijn van woningonttrekking zonder vergunning. Dit houdt tevens in dat ook de onderhuurder of doorverhuurder die de woning voor dit doel gebruiken (en dus de woning zonder vergunning aan de voorraad hebben onttrokken) beboet worden. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

2. Woningontrekking Er zijn drie vormen van woningonttrekking, te weten het onttrekken aan de bestemming wonen, het samenvoegen en het omzetten van zelfstandige naar onzelfstandige woonruimte. Op grond van “Verbetervoorstellen aanpak woonoverlast in relatie tot kamerbewoning en woningsplitsing” prioriteit op: Woensel-West Bennekel-Oost Limbeek Doornakkers-Oost en Doornakkers-West Bestuurlijke boete Huisvestingswet

3. Recidive Wanneer de overtreder al eerder is beboet (recidivetermijn is 5 jaar), dan wel minstens één keer een dwangsom heeft verbeurd zonder de illegale situatie recht te zetten, is een boete op zijn plaats. Indien de voorgaande overtreding een verbeurde dwangsom betrof, wordt de normale boete opgelegd. Indien voor de voorgaande overtreding een bestuurlijke boete was opgelegd wordt de boete verhoogd. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Doelstelling 2010-2011 Gezien het voorgaande wordt vooralsnog voor 2010-2011 als streven tenminste 15 (geheel afgehandelde) boetes aangehouden. Bestuurlijke boete Huisvestingswet

Informatie op I:/ schijf Alle benodigde informatie zoals formats voor het rapport, brieven, beleidsregels, procedure etc. zijn te vinden op de I:/ schijf via het volgende pad in de verkenner: I:/VTH/TH/Proefindeling map Toezicht en Handhaving – kwaliteit en ondersteuning/Thema bestuurlijke boete Huisvestingswet Bestuurlijke boete Huisvestingswet