De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bestemmingsplan Buitengebied

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bestemmingsplan Buitengebied"— Transcript van de presentatie:

1 Bestemmingsplan Buitengebied
Voorbereidende Vergadering 10 april 2013

2 Terinzagelegging Ontwerpplan en MER hebben van 1 september t/m 12 oktober 2012 ter inzage gelegen. 91 zienswijzen ingekomen. Defensie, Provincie, Gasunie, SNML, Rijkswaterstaat, Waterschap, ZLTO en particulieren. Allemaal ontvankelijk. Overgrote deel detail- en locatieopmerkingen.

3 Wijzigingen t.o.v. ontwerp
Een deel van de ingediende zienswijzen is gegrond en leidt tot aanpassing van het bestemmingsplan. Daarnaast circa 60 ambtshalve wijzigingen aangebracht, grotendeels ondergeschikt van aard (tekstuele aanpassingen, verduidelijkingen, geconstateerde tekortkomingen en hiaten). Samengevat in de “Nota zienswijzen en ambtshalve aanpassingen” (bijlage 5 van de Toelichting).

4 Commissie m.e.r. Toetsingsadvies MER d.d. 30 november 2012:
Ook andere dan agrarische activiteiten kunnen afzonderlijk en in cumulatie aanzienlijke effecten hebben. Al deze effecten kunnen leiden tot een significante toename van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Ook op een aantal andere punten bevat het MER niet alle informatie die nodig is om het milieu volwaardig mee te kunnen laten wegen in de besluitvorming.

5 Besluit college Uw raad voor te stellen:
Alle wijzigingsbevoegdheden (m.u.v. wijziging naar Wonen, wijziging naar Bos en/of Natuur, en wijziging verwijderen aanduiding ‘specifieke vorm van agrarisch – geitenhouderij’) te schrappen uit het vast te stellen bestemmingsplan. De afwijkingsregels (m.u.v. de afwijkingsregels voor mestverwerking) intact te laten. De grondgebonden agrarische bedrijven met vee apart aan te duiden en omschakeling van grondgebonden tuin- en akkerbouwbedrijven naar grondgebonden veehouderijen uit te sluiten. Zienswijzen met verzoeken om een ontwikkeling (uitbreiding, vormverandering, etc.) mee te nemen in het bestemmingsplan niet te honoreren. Indien gewenst en toelaatbaar dient hiervoor een aparte (planologische) procedure gevolgd te worden.

6 Aanvulling Plan-MER De Aanvulling plan-MER is opgesteld om de in het toetsingsadvies genoemde tekortkomingen te herstellen. Bovendien brengt deze aanvulling de effecten in beeld van het plan na het schrappen van de wijzigingsbevoegdheden en afwijkingsregels.

7 Gevolg Het vast te stellen bestemmingsplan laat rechtstreeks minder toe dan het geldende bestemmingsplan: Gestopte bedrijven zijn wegbestemd en/of gewijzigd naar een andere bestemming (meestal Wonen). Bij gestopte intensieve veehouderijen, is de aanduiding ‘iv’ verwijderd. Omschakeling van bedrijven zonder vee naar bedrijven met vee is niet meer mogelijk. Het geldende plan biedt door een aantal onduidelijke regelingen té grote gebruiksmogelijkheden die met het nieuwe plan worden hersteld. Veel ontwikkelingen passen niet binnen de regels en flexibiliteitsbepalingen uit het nieuwe bestemmingsplan: Kunnen enkel tot stand komen via een postzegelplan of uitgebreide omgevingsvergunning. Bevoegdheid verschuift. Altijd toetsing aan ‘Kwaliteitskader Buitengebied’.

8 Ontwikkelingen binnen bouwvlak (1)
Bij ontwikkelingen die rechtstreeks passen binnen de regels van het bestemmingsplan: Vindt deze nadere toetsing/afweging niet plaats. Worden geen nadere eisen/randvoorwaarden gesteld. Voorbereidende Vergadering (11 september 2012) onderzoek naar de mogelijkheden om de latente ruimte binnen bestaande en vigerende bouwvlakken te beperken.

9 Ontwikkelingen binnen bouwvlak (2)
Bouwvlakken kunnen bij vaststelling worden verkleind of er kunnen voorwaardelijke verplichtingen worden opgelegd, dus zonder nieuw ontwerp ter inzage te leggen (geen wezenlijk ander plan). In het kader van de belangenafweging dient echter tóch opnieuw de procedure (afdeling 3.4 Awb) te worden doorlopen. Risico op gerechtvaardigde planschadeclaims blijft bovendien erg groot: Normaal maatschappelijk risico niet aan de orde (wegbestemmen lag niet in de lijn der verwachting). Ook voorzienbaarheid (op basis van een openbaar en concreet beleidsvoornemen) niet aan de orde. Voorstel om de geldende bouwvlakken in stand te laten.

10 Doorkijk Voorbereidingen treffen voor een nieuwe bestemmingsplanprocedure?, afweging middelen in de Kadernota Beroepsprocedure (ook i.r.t. MER) Provinciale regelgeving, wijzigingen Verordening ruimte GGD, GES

11 Einde


Download ppt "Bestemmingsplan Buitengebied"

Verwante presentaties


Ads door Google