De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De bestuurlijke strafbeschikking milieu

Verwante presentaties


Presentatie over: "De bestuurlijke strafbeschikking milieu"— Transcript van de presentatie:

1 De bestuurlijke strafbeschikking milieu
Leontine Sitee & Marijn Steijven Beleidsmedewerkers Functioneel Parket 22 november 2017 De bestuurlijke strafbeschikking milieu

2 Onderwerpen Korte introductie bestuurlijke strafbeschikking milieu
Richtlijn bestuurlijke strafbeschikking milieu Commissie Feiten en Tarieven Ontwikkelingen

3 Wat is de bestuurlijke strafbeschikking milieu?
Zelfstandige bevoegdheid (gebaseerd op de Wet OM-afdoening) van de aangewezen lichamen en personen (= bevoegd gezag) tot opleggen van een geldboete voor overtredingen van de milieuwetgeving en waterschapskeuren Aanvulling op bestuursrechtelijke herstelsanctie-bevoegdheden met punitief instrument (lik-op-stuk) Verschillen met bestuurlijke boete: Strafvorderlijke sanctie Basis: proces-verbaal Verzet Na verzet neemt OM behandeling over van bevoegd gezag Strafrechter beslist op verzet BSB is bedoeld als lik op stuk instrument, om als bevoegd gezag los van bijv. een dwangsom ook gelijk een tik op de vingers te kunnen geven.

4 Richtlijn bestuurlijke strafbeschikking
Huidige richtlijn sinds 1 januari 2014 Richtlijn bevat: 1. Regels voor het gebruik van de twee in het Besluit OM- afdoening onderscheiden bestuurlijke strafbeschikingsbevoegdheden. 2. Boetebedragen voor milieu- en keurfeiten Richtlijn te raadplegen via > Onderwerpen > Milieucriminaliteit > Richtlijn bestuurlijke strafbeschikking milieu Wet OM afdoening heeft het mogelijk gemaakt dat het OM zelf zaken kon gaan afdoen. In de Wet OM afdoening is de mogelijkheid gecreëerd om dat ook door anderen te laten doen: de basis voor de bestuurlijke strafbeschikking, te vinden in artikel 257ba Wetboek van strafvordering. In het Besluit OM-afdoening van 5 april 2012 (Stb 2012, 150) is de BSB milieu- en keurfeiten geregeld. Dit besluit is op 1 mei 2012 in werking getreden. Het Besluit OM-afdoening wordt verder uitgewerkt in de Richtlijn bestuurlijke strafbeschikkingsbevoegdheid milieu- en keurfeiten (Stcrt 2012, 8342). Zowel in het besluit als in de richtlijn zijn contra-indicaties opgenomen.

5 Commissie Feiten en Tarieven (CFT)
Adviescommissie met o.a. vertegenwoordiging van OM, politie en CJIB; CFT is verantwoordelijk voor de inhoud van o.a. het Feitenboekje; College van Procureurs-generaal stelt, op advies van de CFT, de feitcodes en bijbehorende tarieven vast; Op 1 januari wordt jaarlijks de feitenlijst aangepast op voordracht van de diverse subgroepen (groen, grijs, waterschappen en ILT); Voorstellen tot wijzigingen kunnen via de desbetreffende subgroep worden ingebracht > uiterlijk in juli wordt de database voor het jaar daarop ingevoerd.

6 Ontwikkelingen Implementatie Omgevingswet en de nieuwe Wet natuurbescherming Evaluatie Wet OM-afdoening Herziening richtlijn en boetebedragen


Download ppt "De bestuurlijke strafbeschikking milieu"

Verwante presentaties


Ads door Google