Www.milieu-en-gezondheid.be Humane biomonitoring regio Menen Veldwerk.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Een schooldag in groep 1, 2 en
Advertisements

Masterproef door Karl Destoop Academiejaar David Schroyens (Agentschap voor onderwijscommunicatie) Leen Neirynck (Vrij CLB Roeselare)
1 Wat doet Europa voor de beroepsopleiding? Wegwijs in de Europese mogelijkheden: EUROGUIDANCE, PLOTEUS, EUROMODULES… Tanja Biebaut & Jef Vanraepenbusch,
Loopbaanbegeleiding in Vlaanderen
Klik 2x op om internet te openen.. Vul de website meldjeaan.antwerpen.be in en klik op.
Mantelzorgpremie Roeselare Infomoment
Inhoud •Algemene info •Quiz •Mogelijkheid tot stellen van vragen.
Vul de gegevens in die u hebt ontvangen. Surf naar de website
Tijdelijk onderwijs aan huis voor kinderen met een chronische ziekte Els Meerbergen Studiedag 18 maart 2013 Platform van Onderwijs aan Zieke Leerlingen.
KA Hoboken Distelvinklaan Hoboken
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Deze presentatie wordt u aangeboden door
De Meridiaan naar de toekomst. Welkom 1. De organisatie 2. Gelijke tijden 3. Continurooster.
Voorstelling Bednet. Bednet : 5 jaar Bednet  Door de ziekte of het ongeval zelf  Lichamelijke of psychische problemen  Vaak zware.
Presentatie Centrum voor Jeugd en Gezin Hattem
Voorstelling VCLB Maasland Voorstelling VCLB Maasland Inhoud Algemeen
VLO Vlaamse Lokale Ontvangers
22 april 2009 Cijferboeken Cultuur, Jeugd en Sport Opmaak cijferboeken en website.
Instructie Opwegnaarschool.nl Michelle van de Laarschot RKBS de Horizon 11 juni 2010.
Ouderportaal Een nieuwe manier van ouderbetrokkenheid. Korte informatie wat u van ons ouderportaal mag verwachten.
Dorpstuintjes in Heusden?. Wat?  Volkstuin = Samentuin = Dorpstuin  Een ruimte waar burgers op 1 locatie een groentetuin op een ecologische wijze bewerken.
De Biezenhof een BAS-school? een BAS-school?. Voorgeschiedenis n maart tot september 2010: Waar willen we naar toe? n september 2010: Presentatie BAS.
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Partner voor verenigingen Laat uw leden verantwoord sporten.
Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel.
Een kind inschrijven in een kleuterschool of lagere school in Antwerpen Het centraal aanmeldingsregister.
Onderneem, exploreer, groei! Business Angels coachen Groeigazellen Antwerpen, 5 december 2012.
Gezondheidsenquête 2007 Genk-Zuid Bilzen-Diepenbeek-Genk-Zutendaal Vera Nelen ° Liesbeth Bruckers * Els Van De Mieroop ° Guy Thys ° ° Provinciaal Insituut.
Een handleiding voor deleerkracht
Leerkrediet
Humane biomonitoring Genk-Zuid Veldwerk.
Kwetsbare Burgers en solidariteit
Examenjaar vmbo-t 2010 / 2011.
MS Landen Tiensestraat Landen 1. Begeleiders  Directie  Leerkracht voor begeleiding van leerstoornissen  Begeleider huiswerkklas  Leerlingbegeleider.
& STAGEREGISTRATIE INFOSESSIE STAGE
Ministerie van Onderwijs en Vorming Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODi) AgODi Opleiding voor schoolsecretariaten
NATUUROUDERS Provincie West-Vlaanderen Dienst NME
Decreet GIS en Jeugdgezondheidzorg Herman Nys. Gezondheidsinformatiesysteem Operationale informatiesysteem : optimaliseren van gegevensuitwisseling tussen.
Inschrijven voor het schooljaar Het centraal aanmeldingsregister.
Inschrijven voor het schooljaar Het centraal aanmeldingsregister.
Inschrijvingen Schooljaar Ingrediënten voor deze sessie Kinderen inschrijven met het scholenportaal Afspraken LOP – richtlijnen disfunctiecommissie.
Vrije-CLB-Koepel vzw Maak kennis met het CLB. 2 Voor wie?  Leerlingen  Ook los van de school  En los van de ouders  Ouders  Met hun zorgen en vragen.
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Wat houdt deelname verder nog in ?
ROYAL OSTEND SWIMMING CLUB Planckaert G.
Informatieavond klas 2 Welkom
Middenstandsvereniging Heusden-Zolder vzw heet u welkom
Ouderavond Schooljaar
Beveiligde online polikliniek
Start Dit is een prototype van een applicatie waarop je evaluaties en onderzoeken kan vinden die jouw hulp nodig hebben. Je kan er ook je eigen evaluatie.
Dit is je dag! Ester 4:14. Voorbereiding Wie weet … Kijk eens terug op je leven Toevallig? Het verschil maken: Jozef, Mozes “God heeft mij voor jullie.
Nieuwsbrief Januari 2014 De cijfers Koppeling met Landelijk Register Orthopaedische Implantaten Stand van zaken: onderzoek met stappenteller Contact Volgende.
Waarom? Alle ouders willen dat hun kind de beste kansen krijgt om goed te ontwikkelen in deze samenleving. Een goede ontwikkeling start al van bij de geboorte.
Als zelfstandig wonen niet meer kan
Zultse zelfstandigen in de kijker 7 juni Doel De Zultse zelfstandigen in de kijker plaatsen via een gezinsvriendelijke fietstocht, gekoppeld aan.
Echte Vrienden zijn belangrijk in het leven.
Instructie fysiotherapeuten J.J.G.T. van Summeren 1, L.E.A.M. Louer 1, J.H. Dekker 1, A. van Ulsen-Rust 2, M.Y. Berger 1, Y. Lisman-van Leeuwen 1 (1) Rijksuniversiteit.
BenFit; waarom? we geloven dat voor iedereen een gezond en gebalanceerd leven bereikbaar is de regie weer terug krijgen over je leven, lichaam en gewicht.
Het examen mavo Powerpoint staat op de website.
Onderzoek Generatie 2020 De leerkrachten van Deinze kregen eind vorig schooljaar voor het eerst te horen dat er een groot onderzoek zou zijn in Deinze.
PROJECT ZOET ZWANGER REGISTRATIE PRAKTISCHE ASPECTEN.
De collecte is voor Red een Kind. Red een Kind geeft toekomst aan kinderen in armoede een verbindt hen met mensen in Nederland Helpt kwetsbare kinderen.
Wie en wat? Professor Caroline werkt aan de universiteit. Samen met andere onderzoekers wil zij graag onderzoeken of de kinderen die in Deinze naar school.
Maak kennis met het CLB.
Handleiding leerkracht “Verpleegkundige, mag ik eens iets vragen…”
Handleiding leerkracht:
Preconceptiezorgproject
Betrouwbaar - laagdrempelig - interactief
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Euroklassen : klasuitwisselingsproject
Transcript van de presentatie:

Humane biomonitoring regio Menen Veldwerk

Situering onderzoek humane biomonitoring regio Menen -WAT? Onderzoeken (1) of jongeren in Menen meer blootgesteld zijn aan milieuvervuiling dan jongeren in de rest van Vlaanderen en (2)of jongeren in Menen door de milieuvervuiling ook gezondheidsschade oplopen. -WAT? Humane biomonitoring is techniek om inwendige blootstelling aan milieuvervuiling en gezondheidseffecten te meten in het lichaam (in bloed, urine, haar,...) -DOOR WIE? Steunpunt Milieu en Gezondheid doet onderzoek in opdracht Vlaamse overheid -BIJ WIE? 200 jongeren (14-15 jaar) die wonen in buurt industriezone Menen -WANNEER? Start veldwerk: april 2010 resultaten: tweede helft 2011

Hoe willen wij jongeren insluiten in de studie? •De jongeren, geboren in 1995 en 1996, worden aangeschreven op hun thuisadres. Adresgegevens verkrijgen we van de gemeente. •Ingesloten zijn: -een infobrochure -een toestemmingsformulier -een omslag om toestemming terug te zenden •Met het toestemmingsformulier geven ze aan: -dat ze willen deelnemen -de plaats waar en wanneer ze onderzocht willen worden (vb tijdens de lesuren op school of op zaternamiddag in een lokaal in de gemeente) -de jongeren en de ouders tekenen voor akkoord

Wat houdt deelname in ? Wij vragen aan de jongeren volgende stalen: * ochtendurine (250ml) mee te brengen

* bloedstaaltje (42,5 ml)

* Er wordt een haarstaaltje genomen

De stalen worden ter plaatse behandeld.

Wat houdt deelname verder nog in ? Samen met de ouders thuis een vragenlijst in te vullen. Tijdens het onderzoek een vragenlijst over recente blootstelling invullen, de ouders krijgen hier geen inzage in.

Een computerspel afleggen.

Meten en wegen.

Wij vragen toestemming om de gegevens van het CLB, centrum voor leerlingen begeleiding, op te vragen. vb. lengte en gewicht, puberteitsontwikkeling

Het onderzoek is vertrouwelijk Alle stalen en vragenlijsten krijgen een codenummer en worden vertrouwelijk verwerkt. Nergens moeten namen vermeld worden.

Inspanningen worden beloond ! Iedere deelnemer ontvangt uit dank voor zijn medewerking een aankoopbon of cinematickets.

Wat met de resultaten ? -Iedere deelnemer krijgt, indien gewenst, zijn persoonlijke resultaten thuis gestuurd. -Alle deelnemers krijgen ook een rapportje met de groepsresultaten. -De groepsresultaten worden daarna ook breed gecommuniceerd -Info kan steeds gevonden worden op de website:

Indien de jongeren niet wil deelnemen ? Indien men niet wil deelnemen zouden wij ook graag de reden kennen, dit zal anoniem gebeuren.

Problemen of vragen ? Provinciaal instituut voor Hygiëne Kronenburgstraat Antwerpen Arts: dr. Vera Nelen Sociologe: Els Van de Mieroop Tel: Medische vragen: Prof. Dr. Nik van Larebeke 0475/