De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel."— Transcript van de presentatie:

1 Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel

2 Kort iets over mezelf en Sinergiek David Wemel Stafmedewerker interlokale samenwerking Ex-JINT EU Youth Event over youth employment (bezorgde) papa van 3 dochters

3 Jeugdwerkloosheid in Vlaanderen Vlaams jeugdbeleidsplan 2010: “Vlaanderen heeft een jongerenwerkloosheid van 11.6 % en doet het hiermee beter dan Europa. En toch. De jongerenwerkloosheid kent wereldwijd de sterkste stijging in twintig jaar. In Vlaanderen steeg de jeugdwerkloosheid sinds 2007 met bijna de helft. In Antwerpen is een op de drie jongeren werkloos, in Brussel zelfs 4 op de 10. De helft van hen zijn laaggeschoold. De vooruitzichten voor jongeren van allochtone origine zijn, los van scholing, slechter dan die van hun autochtone leeftijdsgenoten. En als straks het arbeidsaanbod verbetert, is dat herstel minder sterk voor jongeren dan voor volwassenen”

4 Jeugdwerkloosheid in Vlaanderen Februari 2013: Opnieuw een stijging van de jeugdwerkloosheid met 11,6%

5 Perspectief van de jongeren? “Jongeren vragen zich af of ze wel werk zullen vinden, of de job hen zal kunnen boeien, of ze er voldoende mee zullen verdienen. Men wil graag nuttig werk leveren. Voor de ene betekent dat een bureaujob, voor de andere is dat werken met zijn/haar handen, nog anderen willen fysiek zwaar werk doen. Jongeren vinden dat er meer werk moet gecreëerd worden en meer kansen moeten gegeven worden. Veel jongeren klagen aan dat ze enkel interims kunnen krijgen, terwijl ze maar wat graag aan de slag willen gaan als vaste werkkracht.”

6 Perspectief van de jongeren? “Ik zeg niet neen tegen zes miljard die in jonge mensen wordt geïnvesteerd, ik zou wel gek zijn. Maar niet als die centen enkel worden aangewend om de trieste statistieken naar omlaag te halen. Niet als het werkgevers in staat stelt om langdurig werklozen voor een habbekrats tijdelijk te werk te stellen, om hen dan na een jaar geruisloos te vervangen door een nieuw lid van de verloren generatie, dat klaar staat, zwaaiend met een activakaart. Niet de zoveelste cursus 'cv opmaken' of sollicitatietraining. Niet als een 'een stage lopen', vijf stages na elkaar lopen wordt en je op je dertigste nog noodgedwongen thuis moet wonen.”

7 Perspectief van de jongeren? Graag doe ik mee hoor, aan al dat omscholen en toeleiden naar de arbeidsmarkt. Ik wil competentieprofielen opstellen en taalstages inrichten. Werken aan arbeidsattitudes en zo. Maar wat wacht die jonge mensen op het einde van de rit? Is er wel werk voor iedereen en zinvol werk? Waar je gelukkig van wordt? Waar je ’s avonds iets over wil vertellen aan wie je dierbaar is?” Uit: Bie VANCRAEYNEST. Dolfijnenredder. Mening op maandag. (www.mo.be/opinie/dolfijnenredder)

8 Oplossingen? “Een gepaste job voor iedereen” OF “Iedereen passend maken voor een job.”?

9 Oplossingen?

10 Praktijkvoorbeelden Henny Wibbelink, Gemeente ‘s-Hertogenbosch, NL Maarten Caestecker Stad Antwerpen


Download ppt "Een andere (weg naar de) arbeidsmarkt? Jong in de stad: 6 maart 2013 Inleiding workshop arbeidsmarkt – David Wemel."

Verwante presentaties


Ads door Google