De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Handleiding leerkracht:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Handleiding leerkracht:"— Transcript van de presentatie:

1 Handleiding leerkracht:
Het contactmoment in het 4de leerjaar en 10-jarigen van het Buitengewoon Onderwijs: “Verpleegkundige, mag ik eens iets vragen…”

2 Voorwoord. In haar strategisch plan wilt GO! CLB Genk-Maasland de nodige inspanningen leveren om de kwaliteit van haar werking te optimaliseren. De medische discipline wilt in dit kader haar werking rond de preventieve gezondheidszorg optimaliseren vanuit haar visie op leerlingen begeleiding. Eén van de doelstellingen is: De medisch discipline bereidt de leerlingen voor op het contactmoment. Subdoelstellingen: Leerlingen weten wat een contactmoment inhoudt. Leerlingen weten wat van hen verwacht wordt tijdens het contactmoment. Leerlingen komen met een ontspannen gevoel naar het contactmoment. Leerlingen zien het nut in van de periodieke contactmomenten. Hierdoor zijn ze bereid mee te werken aan de onderdelen van het contactmoment. Op langere termijn hopen we zo om het contactmoment in een positief daglicht te plaatsen en voorzien we een vermindering van gezondheidsproblemen dankzij de tijdige detectie en behandeling van gezondheidsproblemen. Anderzijds willen we onze leerlingen ook bewust maken van hun eigen rol in het bewandelen van een gezond levenspad. Zorg dragen voor jezelf, zelfrespect , je eigen lichaam graag zien en tevreden zijn met wie je bent, zijn hierbij belangrijke waarden die we hen willen meegeven. Om leerlingen voor te bereiden op het contactmoment, hebben we didactisch materiaal ontwikkeld: een powerpoint/fotoboek en daarbij horende handleiding + CD-Rom voor de leerkracht . We hebben getracht alle stappen doorheen het consult te belichten. Voor de powerpoint/fotoboek hebben we hiervoor gebruik gemaakt van duidelijke beelden. De handleiding voor de leerkracht vormt hierop een aanvulling en kan gebruikt worden om de beelden te voorzien van de nodige uitleg. Wij willen u vragen om de leerlingen ten laatste 1 week voor het contactmoment voor te bereiden a.h.v. dit materiaal. U ontvangt het materiaal samen met de medische vragenlijsten . Dit materiaal wordt met de ingevulde vragenlijsten terug bezorgd aan het CLB. Het materiaal ter voorbereiding van het contactmoment is tevens in te kijken via onze website Alvast bedankt voor uw bijdrage! De medische discipline Hendrickx Joke Vonckers Denis CLB Directie AD SGR 14

3 Inhoud titel dia Wanneer krijg ik een contactmoment? 4
Waarom krijg ik een contactmoment? 5 Waar vindt dit contactmoment plaats? 6 Waarom krijg ik een briefomslag mee naar huis? 7 Door wie wordt het contactmoment uitgevoerd? 8 Wat gebeurt er tijdens het contactmoment? 9 Wat gebeurt er na het contactmoment? 10 ??? 11

4 Wanneer krijg ik een contactmoment?
Je krijgt een contactmoment in het: 1ste kleuterklasje 1ste, 4de en 6de leerjaar 3de jaar van het secundair onderwijs

5 Waarom krijg ik een contactmoment?
De arts en verpleegkundige van het CLB vinden het vooral belangrijk om te weten of je gezond bent! Je hebt misschien een gaatje in je tand of platvoeten zonder dat je het weet. Dankzij het contactmoment kunnen we dit snel ontdekken en er iets aan doen.

6 Waar gebeurt dit contactmoment?
Het contactmoment gaat door op school. De verpleegkundige komt dus naar jullie toe!

7 Waarom krijg ik een briefomslag mee naar huis?
Deze geef je af aan mama of papa. Hierin zit een: Brief: met een beetje uitleg over het contactmoment en de datum wanneer het plaats vindt. Vragenlijst: hierin staan vragen over jouw ontwikkeling en gezondheid die mama of papa mogen beantwoorden. Het is belangrijk dat deze formulieren goed zijn ingevuld want zo kunnen we jouw ontwikkeling goed opvolgen. Zorg dat de handtekening van mama of papa erop staan en geef de vragenlijst vÓÓr het contactmoment terug aan de meester of juf!

8 Door wie wordt het contactmoment uitgevoerd?
Door de verpleegkundige. Alle dossiers worden systematisch nagekeken door de verpleegkundige. Indien de verpleegkundige het nodig acht, wordt de arts ingeschakeld. De arts behoudt de eindverantwoordelijkheid.

9 Wat gebeurt er tijdens het contactmoment?
Het contactmoment gaat door op school. De verpleegkundige geeft altijd even een woordje uitleg over wat er gaat gebeuren. Soms gaat het onderzoek door op de gang, in de klas of in een ander lokaal. De meester of de juf zorgen ervoor dat jullie je turngerief aan hebben en de schoenen uit. Eén voor één komen jullie bij de verpleegkundige. Dan volgt het contactmoment: wegen en meten het zicht van ver

10 Wat gebeurt er na het contactmoment?
De uitslag van het contactmoment wordt samen met jou besproken. Je krijgt een paar dagen nadien opnieuw een gesloten omslag mee naar huis voor mama of papa met daarin de resultaten. Soms zit er een brief bij voor de tandarts, oogarts of de huisarts. Laat deze steeds invullen door deze arts en geef de brief dan terug aan de meester of juf. Wanneer je niet zo goed ziet of hoort, wordt dit ook altijd even aan de meester of juf verteld. De gegevens van het contactmoment komen ook in je medisch dossier van het CLB.

11 ???? Ik zit met een probleem en zou graag even met de arts of verpleegkundige babbelen zonder dat iemand dit weet. Kan dit? De arts of verpleegkundige gaat naar jou luisteren en zal je ouders laten weten dat jullie een babbel hebben gehad. Als je ouders het vragen, moet de arts of verpleegkundige ook vertellen waarover jullie gesproken hebben. De arts of verpleegkundige mogen niet zomaar alles aan je meester of juf vertellen. Hiervoor zullen ze eerst toestemming vragen aan je ouder(s). Indien de arts of verpleegkundige het nodig vinden, zullen ze je probleem ook even bespreken met de andere collega’s van het CLB (maatschappelijk werker en psycholoog). Deze mensen mogen dit ook niet zomaar aan anderen gaan vertellen, ze vragen eerst de toestemming aan je ouder(s). Moet ik deelnemen aan het contactmoment? Ja, je bent verplicht om een contactmoment te krijgen. Indien je ouder(s) een andere arts van het CLB verkiezen, dan mag dat. Je kan ook bij de huisarts terecht (deze moet in het bezit zijn van het juiste bekwaamheisbewijs) maar deze moet dan wel precies hetzelfde onderzoek doen en dan moet je betalen. Kiezen je ouders voor een andere arts, dan moeten ze het CLB tijdig voor het contactmoment verwittigen. Deze uitleg vind je ook in het schoolreglement.

12 Ik heb niet graag dat de anderen weten hoeveel ik weeg.
Dat is geen enkel probleem! De verpleegkundige zal de resultaten enkel met jou bespreken. Ze zorgt er ook voor dat niemand anders tijdens het contactmoment in je dossier kan kijken. Wat is het medisch dossier precies? In dit dossier worden de resultaten van het contactmoment genoteerd en wordt bijgehouden welke inentingen je al gehad hebt. Het dossier is vertrouwelijk. Dit betekent dat niet zomaar iemand in je dossier kan lezen.  Indien jij of je ouders jouw dossier willen inkijken, dan kan dat.  Vraag het even aan iemand van het CLB en zij geven je meer uitleg. Dankzij het medisch dossier kunnen wij jouw ontwikkeling volgen. Het maakt deel uit van het multidisciplinair dossier en gaat mee naar het nieuwe CLB wanneer je naar een andere school gaat.

13 Heb je nog vragen? Stel ze dan aan de meester of juf of onthoud ze zodat je ze kan stellen aan de verpleegkundige wanneer zij naar school komt (Tip: schrijf ze op). Wij vinden het vooral heel belangrijk dat jullie je goed voelen tijdens het contactmoment! Tot binnenkort!


Download ppt "Handleiding leerkracht:"

Verwante presentaties


Ads door Google