Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Palliatieve Sedatie Hot item?
Advertisements

Artroscopie Blessure verslag kijkoperatie Naam: Ben Bitter Klas : 2F
Les 2 klassediagrammen II
Wat bedoelen we ermee? Hoe volg je dat?
Narcose door middel van een prikje
niets is zeker, dát is zeker!
Onderwijs van nu voor de wereld van morgen.
Welke stappen worden gezet tijdens de procedure voor het plaatsen van een nieuwe heup of knie Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch Centrum en Zuidzorg,
Welke stappen worden gezet tijdens de procedure voor het plaatsen van een heup- of knieprothese joint care Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch.
Neus-, keelamandelen en trommelvliesbuisjes
“Hoe kom ik aan klanten?”
“ff Anders”.  Het thema van dit jaar is “ff Anders” 2.
Deze presentatie wordt u aangeboden door
Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen.
Hoe wordt alcohol door het lichaam opgenomen?
Zeven kleuren Een Oosterse wijze leermeester ging eens
Achtergrondkennis verandert je waarneming
 De klassen zijn groter, rond de 30 leerlingen.  De lessen kunnen om 8.30 beginnen en afgelopen zijn.  Je kan zomaar een aantal tussenuren.
  Droogbed (+) cursus.
Elke maand buikpijn! Wat is endometriose?.
Moeder komt met kind praktijk binnen rennen: moeder in paniek en kind hard huilend; Je ziet een buil op het voorhoofd..
Thema: mensen Je eten op reis.
digitale verkeerskrant van Rilland
Start.
Een geluksmopje….. Alleen het lezen van deze mop brengt geluk.
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Antwoord voor jezelf op de volgende vragen met NOOIT, WEINIG of REGELMATIG 1Hoe vaak nodig jij anderen uit voor een bakje koffie? 2Hoe vaak laat jij.
Welke stappen worden gezet tijdens de procedure voor het plaatsen van een nieuwe heup of knie Orthopedisch Centrum Máxima, Máxima Medisch Centrum en Zuidzorg,
Ingreep met kapje.
De stake out … “ons kamp” En het gebruikelijke tentje werd weer opgezet.
De pancreas (alvleesklier) en diabetes
Welkom in de samenkomst. Hebreeen 12 Hebreeen Daarom dan ook, alzo wij door zo’n grote menigte geloofsgetuigen omringd zijn, laat ons afleggen.
Een staaroperatie in het Westfriesgasthuis
Gevolgen van Alcohol.
Schoolreis Nog een weekje en dan gaan we eindelijk weer op schoolreis. Bestemming van dit jaar is: Drievliet. Op locatie krijgen ze van school een patatje.
Ik geloof… Dat onze achtergrond en omstandigheden misschien wel van invloed zijn geweest op wie we zijn,maar dat wìj verantwoorde-lijk zijn voor wie we.
Uw kind roken, drinken, en blowen. U kunt er iets aan doen!
De Taalstrijd Van wie is de taal? Jan Renkema 13 november 2014
Stof om over na te denken…
Nieuwsbrief Januari 2014 De cijfers Koppeling met Landelijk Register Orthopaedische Implantaten Stand van zaken: onderzoek met stappenteller Contact Volgende.
Sterrenkunde project Rosetta
Donder & bliksem.
Epilepsie.
ONDERWERP KANKER Maik Krijgsman & Danny Bassa
BEWAAK UW ZONNEPANELEN OP AFSTAND! Op de meeste plekken waar uw zonnepanelen zijn geplaats kunt u moeilijk bijkomen en u kunt ze meestal niet zien. Om.
Interpunctie, Veghel WEB-CURSUS.
Serie/Parallel Schakelingen
Gnathologie Casus mevrouw De Wilde. Mevrouw De Wilde heeft in het verleden bij u in de praktijk als tandartsassistente gewerkt. Ondanks dat zij haar dienstverband.
Op zoek naar antwoord.
J Bügel Noorderpoortcollege
Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos.
De eekhoorn Ze wonen in bijna ieder bos. Je kunt ze ook steeds vaker in parken zien. Hun lengte is ongeveer 20 cm. De staart is bijna even lang als hun.
Educatiecentrum in een krottenwijk in Bangladesh
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Obstipatie Definitie: Ontlasting komt minder vaak dan normaal en is hard(minder dan 3 maal per week), Gevolg: Verstopping.
NIEUWE ARBEIDSOVEREENKOMST
Logopedie op de Vuurtoren
Biolgie voor Jou. VMBO-BK.
Je lijf en zo.
Lieve schat! Uitknippen op de stippellijn en thuis ophangen ( dit papiertje natuurlijk )
Fouten en alledaags leiderschap
Zorgpad Palliatieve zorg
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
De chirurgische client
Wij willen als gemeente/organisatie X onze klanten centraal stellen
“Het zijn de kleine dingen die het doen!”.
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Groeihormoon-stoornis..
PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.
Transcript van de presentatie:

Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www.dikkedarmkankerscreening.nl en KWF Kankerbestrijding www.skbwinterswijk.nl

Wat is een coloscopie, en hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?

Coloscopie in het SKB De huisarts verwijst u naar het SKB voor een coloscopie. De aanvraag komt bij ons binnen en wordt beoordeeld. Op basis van de beoordeling krijgt u een afspraak bij de endoscopieverpleegkundige, of bij de internist.

Internisten

Endoscopieverpleegkundigen

Coloscopie: wat is dat? Bij coloscopie wordt de gehele dikke darm onderzocht. Het onderzoek wordt gedaan met een endoscoop. Een endoscoop bestaat uit een dunne flexibele slang. De endoscoop heeft aan het uiteinde een kleine videocamera en een lampje, zodat de arts de binnenkant van de dikke darm kan bekijken. Bovendien kunnen er foto's worden gemaakt, zodat de arts achteraf de beelden nogmaals kan beoordelen.

Voorbereidingen voor de coloscopie De endoscopieverpleegkundige, of de internist, bespreekt deze voorbereidingen eveneens met u. U kunt dan ook uw vragen stellen. Twee dagen voor het onderzoek moet u thuis met de voorbereidingen beginnen. Uw dikke darm moet namelijk helemaal leeg zijn om de binnenkant goed te kunnen bekijken. De voorbereiding bestaat hierbij uit: veel drinken, een vezelbeperkt dieet en het gebruik van laxeermiddelen. Het moment waarop u start met de laxeermiddelen is afhankelijk van het tijdstip waarop de coloscopie plaatsvindt. U wordt hierover uitgebreid voorgelicht

Dagbehandeling E1 Als u komt voor een coloscopie, is er sprake van een dagopname. Voor en na de coloscopie, verblijft u daarom enige tijd op afdeling E1 (dagbehandeling).

Scopiekamer

Coloscoop

Verloop tijdens coloscopie 1/2 De voorbereiding voor het onderzoek in de endoscopiekamer duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Er wordt dan in principe, als u dit wenst, een roesje met wat slaapmiddels en pijnstilling toegediend. Dit wordt via een infuusnaaldje in uw arm gegeven. De arts zal daarna beginnen met de coloscopie, die ongeveer 30-45 minuten duurt.

Verloop tijdens coloscopie 2/2 Terwijl u op de onderzoekstafel ligt, wordt de endoscoop via de anus voorzichtig in de endeldarm gebracht. Het instrument wordt langzaam de dikke darm ingeschoven en daarna rustig teruggetrokken. Hierbij wordt de binnenzijde van de darm nauwkeurig bekeken. Via de endoscoop wordt zo nodig lucht ingeblazen om goed zicht te krijgen. Hierdoor kunt u wat last ban darmkrampen hebben, maar over het algemeen wordt het onderzoek goed verdragen.

Video Coloscopie

Wat zijn de risico’s? Over het algemeen is de coloscopie een veilig onderzoek. Toch treden er bij 1 op de 1000 tot 10.000 onderzoeken complicaties op, zoals een bloeding. Wanneer tijdens de coloscopie aanvullende behandelingen worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van poliepen, is de kans op complicaties wat groter. Naast een bloeding kan -dit gebeurt zeer zelden- tijdens het onderzoek een gat (perforatie) in de darmwand ontstaan. Meestal kunnen deze complicaties ter plekke door de arts die de coloscopie doet worden behandeld, maar soms is het probleem te groot en is een operatie nodig.

Na de coloscopie U wordt weer naar de Dagbehandeling, afdeling E1, gebracht. Aldaar kunt u nog even rusten. Na het onderzoek kunt u enige tijd lichte buikpijn hebben als gevolg van de ingeblazen lucht. Meestal zijn de krampen binnen een uur verdwenen. Als een stukje weefsel of poliep is weggenomen, kunt u wat oud bloed verliezen via de anus. Wanneer zich geen bijzonderheden meer voordoen en u helemaal bent bijgekomen, mag u weer wat eten en naar huis. Meestal is dat één tot twee uur na afloop van het onderzoek. U moet vervoer naar huis regelen, want als u een roesje heeft gehad, kunt u die dag niet zelf aan het verkeer deelnemen.

De uitslag 1/2 1. Geen poliepen of kanker (normaal resultaat) Dit betekent dat er geen poliepen of darmkanker zijn gezien in uw dikke darm. Naar verwachting zullen ongeveer 85 op de 100 mensen een normaal resultaat hebben. Er bestaat een hele kleine kans dat darmkanker gemist wordt bij de coloscopie (naar schatting kleiner dan 1%).

De uitslag 2/2 2. Eén of meerdere poliepen Bij ongeveer 14 op de 100 mensen zullen één of meerdere poliepen gevonden worden. In de meeste gevallen worden de poliepen tijdens de coloscopie verwijderd en ingestuurd naar een patholoog. Afhankelijk van het aantal verwijderde poliepen en de aard van het weefsel, wordt volgens de Nederlandse richtlijnen een vervolg-coloscopie geadviseerd een aantal jaren na uw eerste coloscopie. 3. Darmkanker Naar verwachting zal bij ongeveer 1 op de 100 mensen darmkanker worden gevonden. Als er kanker is gevonden komt u onder behandeling van een internist of een oncoloog.