De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos."— Transcript van de presentatie:

1 Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos

2 Een tekenbeet en het risico op de Ziekte van Lyme Teken kunnen besmet zijn met de Lyme- bacterie (Borrelia burgdorferi), de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Een besmette teek die lang (circa 24 uur of langer) in de huid vastzit kan de Lyme- bacterie overdragen en zo de ziekte van Lyme veroorzaken. 1 tot 3% kans op besmetting op de Ziekte van Lyme na een tekenbeet

3 Besmette teken in Nederland Het aantal besmette teken in Nederland hangt heel erg af van het gebied, de begroeiing, het aantal besmette knaagdieren en de tekendichtheid. In Nederland is tot 20% v/d teken besmet In 2009 is door huisartsen bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld. In 2014 was dat bij 23.500 mensen

4 Besmette teken in Nederland Niet iedere beet van een besmette teek leidt tot de ziekte van Lyme Van de 20 % besmette teken leidt plusminus 3 % tot de ziekte van Lyme Bij een tekenbeet wordt de bacterie niet direct overgedragen, hoe langer de teek vastzit hoe groter de kans Binnen 24 u is de kans klein, na 24 uur neemt de kans op besmetting toe Dus elke teek zo snel mogelijk verwijderen!

5 Bescherm je met DEET! Gebruik insectenwerend middel met DEET (let op percentage!)  Volwassenen: maximaal 50%  Kinderen < 2: lees aanwijzing!!

6 De teek heeft u toch beet!

7 De ziekte van Lyme De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Lyme-bacterie. Als een besmette teek langere tijd heeft vastgezeten in de huid, kan hij de Lyme bacterie overdragen, de bacterie zit in het speeksel van de teek. De ziekte uit zich meestal in een rode ring op de huid die ontstaat na 1 tot 3 weken rondom de plaats van de tekenbeet. Dat gebeurt niet altijd!

8

9 De ziekte van Lyme Soms zijn er griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn Als er na een beet door een besmette teek ziekteverschijnselen optreden, dan ontstaan die gemiddeld twee weken (variërend van drie dagen tot drie maanden) na de beet.

10 De ziekte van Lyme Wanneer de ziekte niet behandeld wordt verdwijnt de ring vanzelf, maar kunnen (hoeft niet altijd) er nadien alsnog klachten ontstaan. Men spreekt dan over een tweede en derde stadium van de ziekte van Lyme. Het tweede stadium uit zich in gewrichtsklachten, klachten van het zenuwstelsel en/ of hartritmestoornissen. Het derde stadium, ook wel late of chronische Lyme genoemd kan zich op verschillende manieren uiten

11 Behandeling Als u klachten heeft die kunnen passen bij de ziekte van Lyme (rode ring op de huid of bijvoorbeeld griepachtige klachten) kunt u worden behandeld met antibiotica. Meestal voorkom je hiermee ook complicaties lange termijn. Ook in een later stadium wordt behandeld met antibiotica. Afhankelijk van de verschijnselen is volledig herstel in dit stadium niet altijd mogelijk en kunnen sommige mensen klachten houden.

12 Samengevat Lyme wordt overgedragen door besmette teken. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet wordt geschat op 1-3%. Als de teek binnen 24 uur op de goede manier verwijderd wordt, is de kans op de ziekte van Lyme nog kleiner, maar niet onmogelijk. Ondanks besmetting krijgt niet iedereen de ziekte van Lyme.

13 Voorkómen blijft van belang! Een tekencontrole nadat u in het groen bent geweest is erg belangrijk. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

14 Een teek? Pak ‘m beet! Teken binnen 24 uur verwijderen  Gebruik vooraf geen alcohol of jodium  Gebruik een puntige pincet  Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid  Trek de teek langzaam uit de huid  Desinfecteer de beetplaats  Noteer datum van de tekenbeet  De plek van tekenbeet 2 maanden in de gaten houden

15 Teken-pincet

16 Tot slot: Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans!

17 Meer informatie? GGD Brabant Zuidoost Afdeling infectieziekten Tijdens kantooruren bereikbaar op: Tel: 08800 31333 www.ggdbzo.nl of www.rivm.nl ofwww.rivm.nl infectieziekten@ggdbzo.nl


Download ppt "Teken zien er uit als platte spinnetjes van 1 tot 3 millimeter groot Het zijn parasieten; ze leven van bloed Hun beet is meestal pijnloos."

Verwante presentaties


Ads door Google