De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Groeihormoon-stoornis..

Verwante presentaties


Presentatie over: "Groeihormoon-stoornis.."— Transcript van de presentatie:

1 Groeihormoon-stoornis..
Gebruik deze presentatie om je klas uit te leggen wat groeihormoon-stoornissen zijn. De toelichting per onderdeel staat in het notitievak onder de betreffende slide. verwijder dit rode vlak vóór je de presentatie geeft :-) Groeihormoon-stoornis.. Wat is dat eigenlijk?

2 Wat is een groeihormoonstoornis ?
Wie heeft er wel eens van een groeihormoonstoornis gehoord? Wat denken jullie dat dit is? Groeihormoon stoornis : Een groeihormoonstoornis is een zeldzame, chronische ziekte waarbij de hypofyse geen of te weinig groeihormoon aanmaakt. De hypofyse is een heel klein, maar belangrijk orgaan in je hersenen waarop minuscule cellen liggen die allerlei hormonen produceren, zoals het groeihormoon. Als jouw hypofyse niet goed werkt, kan dat gevolgen hebben voor je groei en ontwikkeling. Sommige kinderen worden zonder hypofyse geboren. 

3 Eerst: Wat is een groeihormoon ?
Een hormoon is een stofje dat een regelfunctie in het lichaam heeft. Het groeihormoon regelt dat jij kunt groeien. Hormonen worden gemaakt door klieren in je lichaam. Het groeihormoon wordt in de hypofyse gemaakt. Het groeihormoon wordt in de hypofyse gemaakt. De hypofyse is een van de vele klieren die het lichaam heeft en is in de hersenen gelegen. De bekendste klier is de schildklier, in de hals. hypofyse

4 Waarom werkt de hypofyse niet goed ?
De storing van de hypofyse kan zijn veroorzaakt door bijv. een (meestal goedaardig) gezwel in de hypofyse. Soms werkt de hypofyse vanaf de geboorte niet goed en groei je veel minder dan je klasgenootjes. Een tekort aan groeihormoon is het gevolg van een aandoening aan de hypofyse. Een van de meest voorkomende oorzaken is een (meestal goedaardig) gezwel in of vlak bij de hypofyse.

5 Wat merk je van een groeihormoonstoornis?
Mensen met een groeihormoon- stoornis hebben een tekort aan groeihormonen. Hierdoor groeien zij minder snel dan hun leeftijdsgenoten. Ook hebben zij vaak een hogere stem dan hun leeftijdsgenoten. Bij een kind met groeihormoondeficiëntie ontwikkelt het lichaam zich in wel normale proporties, maar de groei verloopt veel trager. Soms is een kind van tien jaar niet groter dan een kind van vier tot vijf jaar. Een twintigjarige is soms niet langer dan een kind van zeven tot tien jaar. Naast vertraagde groei heeft het kind vaak een wat popperig gezicht, een teveel aan vetweefsel op de buik en een hoge stem. De intelligentie is vergelijkbaar met die van leeftijdsgenoten

6 Wat zijn de oorzaken? Er is niet 1 bepaalde oorzaak.
Bij 65% (2/3) van alle patiënten is de oorzaak onbekend. In de andere gevallen is er sprake van erfelijke oorzaken, maar ook tumoren of infecties aan de hersenen. Er zijn verschillende oorzaken, voor 35% van alle gevallen. Aangeboren, Erfelijke/genetische, Hersentumoren, infecties van de hersenen en ongelukken waarbij de hersenen betrokken zijn. In 65% van de gevallen is de oorzaak onbekend (idiopathisch).

7 Wie kan een groeihormoonstoornis krijgen?
In principe kan iedereen het krijgen. Het is niet altijd aangeboren, je kunt het ook later krijgen. Gemiddeld heeft 1 : mensen een groeihormoon- stoornis. Vroeger werd gedacht dat het groeihormoon alleen belangrijk was voor kinderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het groeihormoon ook voor volwassenen erg belangrijk is. Door het groeihormoontekort kunnen verschillende organen en weefsels niet optimaal werken.

8 Hoe kun je het groeihormoon tekort behandelen?
Het hormoontekort wordt met een groeihormoonpreparaat aangevuld. Dit gebeurt met een prikpen: iedere dag ! De meeste kinderen gebruiken het groeihormoon tot ze zijn uitgegroeid, zo rond hun 18de levensjaar. Het ontbreken van het groeihormoon is niet levensbedreigend, maar kan – zonder medicatie – op den duur wel klachten veroorzaken. Denk aan een verstoorde lengtegroei, hart- en vaatziekten of botontkalking. Kinderen zonder hypofyse gebruiken de medicatie levenslang.

9 Heb je je hele leven last van een groeihormoonstoornis ?
Het groeihormoon is vooral belangrijk tijdens het groeien; tussen je 12de en 20ste jaar. Daarna heb je minder behoefte aan het groeihormoon, en veel minder last van de groeihormoonstoornis. Met het stijgen der jaren neemt de behoefte aan groeihormoon af. Gedurende de puberteit en adolescentie, tussen de 12 en 20 jaar, is de behoefte aan groeihormoon het grootst.

10 Hoe kun je een groeihormoonstoornis ontdekken?
Met bloedonderzoek kunnen artsen testen of je een groeihormoon stoornis hebt. Je ouders of huisarts hebben dan al gezien dat je minder hard groeit dan je klasgenootjes en dat je vaker moe bent en je minder goed kunt concentreren. Een kind dat minder goed groeit kan een ontwikkelingsachterstand ontwikkelen (zowel mentaal als fysiek), minder energie hebben en sneller vermoeid zijn. Ook kan het voorkomen dat een kind moeite heeft zich te concentreren of een slechter geheugen heeft.

11 Zo, nu weet je iets over groeihormoonstoornissen.
Waarom is dat belangrijk?

12 Zo, nu weet je iets over groeihormoonstoornissen…
Waarom is dat belangrijk? Hoe meer mensen weten over het groeihormoon stoornis, hoe makkelijker patiënten erover kunnen praten. Het blijkt dat een groeihormoon stoornis, ofwel een groeihormoon deficiëntie ( tekort ) bij de meeste mensen onbekend is.

13 Een paar vragen: ? Welk orgaan veroorzaakt een groeihormoon- stoornis? Waar hebben mensen met een groeihormoon- stoornis last van? ? Wat is heel belangrijk, als je een groeihormoon- stoornis hebt? ? Dat is een klier, met de naam hypofyse. De hypofyse bevindt zich in je hersenen. Zij groeien minder hard dan hun leeftijdgenootjes. Ook zijn zij vaker moe en kunnen zij zich minder goed concentreren. Iedere dag het groeihormoon preparaat innemen met een prikpen. Nu komen een paar korte vragen om de klas actief te laten nadenken over hetgeen zij gehoord hebben.

14 Hebben jullie nog vragen?

15 Meer weten? NVGG.nl weetwatikheb.nl


Download ppt "Groeihormoon-stoornis.."

Verwante presentaties


Ads door Google