De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden."— Transcript van de presentatie:

1 PICA Eetstoornis

2 Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden voorwerpen gegeten die niet voor consumptie bestemd zijn. Dit kan van alles zijn: zand, stenen, takken, gloeilampen, plastic, papier, sigarettenpeuken, zeep etc. Geophagia is een substoornis van Pica, waarbij mensen klei of grond eten

3 Hoe ontstaat Pica? Pica ontstaat veelal in de kinderjaren of de puberteit, maar kan ook pas daarna tot ontwikkeling komen. Vaak is er sprake van een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis. Soms is er geen onderliggende stoornis te ontdekken, maar blijkt de oorzaak te liggen in een ernstig mineralentekort, waardoor deze drang ontstaat

4 Pica herkenn en Veel jonge kinderen vertonen Pica-gedrag: ze eten alles wat ze tegenkomen. Dit is veelal zand, steentjes, takken, maar ook kleine voorwerpen als speelgoed of stukjes papier, plastic of wol. De meeste kleine kinderen groeien hier overheen: het gaat hierbij om slechts een fase in de ontwikkeling van het jonge kind. Over Pica wordt gesproken wanneer deze eetstoornis langer dan drie maanden aanhoudt en ook op oudere leeftijd voorkomt, meestal op een leeftijd boven de drie jaar

5 Symptomen Deze symptomen kunnen gelijktijdig of los van elkaar voorkomen. Vaak zijn tenminste 3 van de 5 symptomen aanwezig Het eten van niet-consumeerbare voorwerpen (boven de 3 jaar) Last van verstoppingen als gevolg van het eten van niet- consumeerbare voorwerpen Regelmatig een arts moeten bezoeken vanwege het eten van vreemde voorwerpen Het eten van niet-consumeerbare voorwerpen gedurende langer dan vier weken Er is sprake van een ontwikkelingsstoornis of een psychische stoornis

6 Gevaarlijk Door het eten van scherpe voorwerpen, kunnen er inwendige verwondingen en bloedingen ontstaan. Denk hierbij aan een bloeding in de slokdarm, de maag of de darmen. Er kan een vergiftiging ontstaan wanneer bepaalde voorwerpen toxisch zijn. Batterijen die gegeten worden, kunnen in het lichaam gaan lekken. Er bestaat een kans op verstikking door het eten van te grote voorwerpen. Ook komen verstoppingen regelmatig voor.

7 Behandeling Pica moet zo snel mogelijk behandeld worden. De patiënt kan aan de gevolgen van Pica overlijden. De behandeling is allereerst gericht op het ontstaan van de eetstoornis. Bij Pica door een somatische aandoening: Allereerst moet onderzocht worden of de patiënt een mineralentekort heeft en deze aanvullen met preparaten of goede voeding. Bijvoorbeeld ijzertekort (zwangeren) Pica door een ontwikkelingsstoornis: Over de oorzaak van Pica is nog veel onduidelijk. Wel is duidelijk dat het vaak samengaat met een ontwikkelingsstoornis (autisme), een psychiatrische stoornis (schizofrenie) en dat er ook vaak sprake is van mishandeling en verwaarlozing in het verleden. Uitleg geven over de schadelijkheid van het eten van bepaalde voorwerpen en goed gedrag belonen en toezien op de veiligheid werkt in de meeste gevallen redelijk goed bij Pica door een ontwikkelingsstoornis.

8 Pica door een psychiatrische stoornis (schizofrenie, gedesorganiseerde type): Het behandelen van de psychiatrische stoornis Erop toezien dat de patiënt geen gevaarlijke voorwerpen eet of drinkt.


Download ppt "PICA Eetstoornis. Wat is Pica? Pica wordt ook wel Pica Eating Disorder genoemd Valt onder de eetstoornissen. Een zeldzame eetstoornis. Bij Pica worden."

Verwante presentaties


Ads door Google