De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema: mensen Je eten op reis.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema: mensen Je eten op reis."— Transcript van de presentatie:

1 Thema: mensen Je eten op reis

2 Mond De mond is de ingang van het spijsverteringskanaal. Het is de plaats waar eten ons lichaam binnenkomt en waar de eerste stap van de voedselverwerking plaatsvindt. In de mond wordt voedsel door middel van kauwen klein gemaakt zodat het gemakkelijker is door te slikken en koolhydraten worden er afgebroken tot suikers.

3 Slokdarm De slokdarm is een ongeveer 25 centimeter lange, gespierde buis die de mond met de maag verbindt. De slokdarm speelt geen rol bij de spijsvertering maar heeft alleen een transportfunctie.

4 Maag De maag is een gespierde zak die krachtig samentrekt en daarbij voedsel kneedt en fijn maakt. Tijdens het kneden scheidt de maagwand spijsverterende sappen af die het voedsel afbreken. Aan de onderkant wordt de maag afgesloten door een kringspier. Na een gewone maaltijd duurt het ongeveer drie uur voordat de maag geleegd is in de twaalfvingerige darm. Na een vetrijke schranspartij kan dit een tot twee uur langer duren.

5 Twaalfvingerige darm De dunne darm bestaat uit twee delen. In het eerste deel (twaalfvingerige darm) worden voedingsstoffen afgebroken en deels opgenomen. In het tweede deel (het samenstel van nuchtere darm en kronkeldarm) vindt de grootste opname van voedingsstoffen plaats. Voor de afbraak van voedingsstoffen in de twaalfvingerige darm zijn spijsverterende sappen nodig. Twee organen die in de twaalfvingerige darm uitmonden leveren deze stoffen: de lever en de alvleesklier.

6 Nuchtere darm en Kronkel darm
De nuchtere darm en de kronkeldarm zijn belangrijke onderdelen van het spijsverteringskanaal. Hier vindt namelijk de grootste opname van voedingsstoffen plaats. De darmwanden zijn sterk geplooid om een zo groot mogelijk oppervlak te krijgen om voedingstoffen te absorberen.

7 Dikke darm De dikke darm is het laatste actieve deel van het spijsverteringskanaal. In de anderhalve meter lange dikke darm worden water en de laatste voedingsstoffen aan ons eten onttrokken, vooral water en zouten. Wat in de dikke darm terecht komt is eigenlijk afval waar de voorgaande spijsverteringsstations geen raad mee weten. Taaie vezels uit brood bijvoorbeeld, kunnen we niet zelf in onze maag of dunne darm afbreken. Bacteriën (darmflora) die in de dikke darm leven kunnen dat wel. Zij helpen ons bij het verwerken van de laatste overgebleven voedselresten.

8 Endeldarm + Anus Endeldarm en anus vormen het laatste stuk van het spijsverteringssysteem. In de endeldarm worden onverteerbare voedselresten tijdelijk opgeslagen. De anus is een krachtige kringspier die de endeldarm afsluit. Als we op de WC zitten ontspant de anus zich en kan ontlasting uit de endeldarm het lichaam verlaten.

9 Je eten op reis!!!!!!!!!


Download ppt "Thema: mensen Je eten op reis."

Verwante presentaties


Ads door Google