De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog
Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen

4 Oogletsels 1. Achtergrondinformatie Het oog
Het gezichtsorgaan wordt gevormd door de oogbol en de oogzenuw. Ogen liggen in de oogkassen. Het oog bestaat uit een bol gevuld met een doorzichtige gelei. Binnenin is de bol bekleed met het netvlies. Deze geeft de binnenkomende lichtprikkels via de oogzenuw door aan de hersenen.

5 Oogletsels De pupil is het gat waardoor het licht naar binnen komt en deze kan, afhankelijk van de lichtsterkte, groter en kleiner worden. Het gekleurde gedeelte rondom de pupil wordt de iris genoemd. Achter de pupil ligt de lens, die zorgt dat je een scherp beeld op je netvlies krijgt. Voor de pupil en de iris bevindt zich het hoornvlies.

6 Oogletsels Oogspieren zorgen ervoor dat het oog kan bewegen.
De ogen worden beschermd door oogleden. Traanvocht, afgescheiden door de traanklieren, zorgt voor het vochtig houden van het hoorn- en bindvlies. Het bindvlies zit aan de binnenkant van de oogleden en op de oogbol.

7 Oogletsels 2. Oogletsels
Het enige oogletsel dat een eerste hulpverlener zelf mag behandelen, is een vuiltje in het oog.

8 Oogletsels Vuiltje in het oog
Een vuiltje kan letterlijk in je oog waaien. Je oog begint te tranen, wordt rood en is gevoelig. Als reactie knijp je vaak je ogen dicht of ga je erin wrijven.

9 Oogletsels Doen! Het behandelen van een slachtoffer met een vuiltje in zijn oog stel het slachtoffer gerust; vertel het slachtoffer dat hij niet zijn ogen mag wrijven; kijk of je een vuiltje op het oogwit ziet zitten en probeer dat met de punt van een schone zakdoek te verwijderen; waarschuw professionele hulp als het niet lukt om het vuiltje te verwijderen.

10 Oogletsels Lasogen - een vorm van hoornvliesbeschadiging;
- ontstaat door blootstelling van het oog aan ultraviolette straling (bijv. bij lassen of zonnebank)

11 Oogletsels Doen! Een lasoog geneest vaak vanzelf na een paar dagen. Zoek voor de zekerheid professionele hulp.

12 Oogletsels Doordringende oogwond
- scherp voorwerp (bijv. een hout- of metaalsplinter of vuurwerk) in het oog; - vaak traant het oog, ziet het rood en doet het veel pijn; - soms is een bloeding zichtbaar.

13 Oogletsels Doen! stel het slachtoffer gerust;
vertel het slachtoffer dat hij niet zijn ogen mag wrijven; laat het slachtoffer gaan liggen of in een halfzittende houding zitten; Dek het oog af met bijv. een kapje; waarschuw professionele hulp.

14 Oogletsels Stomp oogletsel
- klap op het oog, een val tegen een voorwerp of door een (bal)sport - een voorwerp raakt het oog frontaal; het oog wordt naar achteren gedrukt waardoor letsel kan ontstaan.

15 Oogletsels Doen! Raadpleeg ook bij stomp oogletsel een (oog)arts. Die kan beoordelen of er blijvend letsel is ontstaan en hoe het oog moet worden behandeld.

16 Oogletsels Bevroren ogen
Bij temperaturen beneden een bepaalde temperatuur kunnen ogen bevriezen. Dit komt voor bij deelnemers aan schaatswedstrijden.

17 Oogletsels Doen! Plaats een slachtoffer met bevroren ogen in een warme en beschutte omgeving. De verschijnselen trekken dan meestal binnen een uur weer weg. Als het slachtoffer last blijft houden van zijn ogen, kan een oogarts een zalfje voorschrijven.

18 Oogletsels Samenvatting:
1. Het oog bestaat uit de oogbol en de oogzenuw. De oogbol is opgebouwd uit verschillende lagen, oogspieren zorgen dat het oog kan bewegen en het oog wordt beschermd door oogleden en oogkassen. 2. Een vuiltje in het oog is het enige oogletsel dat een eerstehulpverlener zelf mag behandelen. 3. Bij een doordringende oogwond moet je zo snel mogelijk professionele hulp inschakelen omdat het risico bestaat op blindheid.

19 Oogletsels 4. Een lasoog ontstaat door blootstelling aan ultraviolette straling. Het gaat vaak vanzelf over maar zoek voor de zekerheid professionele hulp. 5. Stomp oogletsel ontstaat vaak door een klap, een val of een bal tegen het oog. Raadpleeg een arts bij stomp oogletsel. 6. Draag ter bescherming tegen kou en wind een bril. Bij extreem lage temperaturen kunnen ogen bevriezen. Meestal ontstaat er geen blijvende schade aan de ogen. Kijk uit met vuurwerk. Draag een beschermingsbril. 9. Draag bij fel zonlicht en in de sneeuw een zonnebril.

20 Oogletsels Zijn er nog vragen?


Download ppt "Oogletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Theorie over het oog Vuiltje in het oog Doordringende oogwond Lasogen Stomp oogletsel Bevroren ogen."

Verwante presentaties


Ads door Google