De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Visusdaling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Visusdaling."— Transcript van de presentatie:

1 Visusdaling

2 Belang van vroegtijdige diagnose
-Een vermindering van de centrale gezichtsscherpte tot 0,1 of minder (Een waarde van 0,1 tot 0,32 staat voor slechtziend) - De visusdaling wordt opgemerkt door de patiënt zelf, in enkele uren of dagen Algemene definitie Belang van vroegtijdige diagnose -Vroegtijdig vaststellen van de visusdaling kan blindheid helpen voorkomen Diagnose aan de hand van tien vragen in een vaste volgorde.

3 1. Arteriële afsluiting Definitie Klachten
Een acute afsluiting van een arterie(slagader) Klachten -Treden acuut op, soms voorafgegaan door een tijdelijke visusdaling. -Bij onderzoek vindt men geen pijn, roodheid of een verhoogde oogdruk.

4

5 2. Veneuze afsluiting Definitie Klachten Behandeling
Een afsluiting van een ader in het netvlies . Klachten -Treden op in enkele uren tot 1 à 2 dagen. -Het oog is niet rood of pijnlijk, de oogdruk is normaal Behandeling -Gericht op de mogelijke oorzaak van de venetrombose: hypertensie, hyperviscositeitsyndromen of glaucoom. -Een bewezen effectieve behandeling in de beginfase bestaat niet.

6

7 3.Glasvochtbloeding Definitie Diagnose Behandeling
Een soort gelei dat de ruimte tussen de lens en het netvlies opvult. In het glasvocht kan een bloeding ontstaan, waardoor het licht het netvlies niet meer goed kan bereiken. Hierdoor worden plotseling zwevende vlekjes of een waas waargenomen. Diagnose Eenvoudig te stellen, met een soort oogdruppels namelijk, retro-illuminatie: de pupil blijft zwart en licht niet rood op. Behandeling Zonder een netvliesloslating: kan vanzelf ophelderen als de patiënt rustig aan doet, dus niet bukt, tilt, perst of sport. Met netvliesloslating: Verrichten van een uitwendige netvliesoperatie

8

9 Belang van vroegtijdige diagnose
4. Netvliesloslating Definitie Een progressief verlopend ziektebeeld waarbij vocht ontstaat onder het netvlies, zodat verlies van gezichtsveld en gezichtsscherpte optreedt Belang van vroegtijdige diagnose Zonder behandeling leidt het gezwel in enkele dagen of weken tot blindheid Behandeling Afhankelijk van de ernst van de tractie van het netvlies, de glasvochtruimte opvullen met vloeistof, gas of silicone.

10

11 5. Neuritis Definitie Klachten Behandeling
Een ontsteking van de oogzenuwbaan door een virus, chemische invloeden, of bestraling. Klachten -Visus daalt tot 1/60 of minder -Oogbewegingen veroorzaken lichte pijn. Behandeling Meestal niet nodig: de neuritis in enkele weken spontaan zal herstellen. MAAR: Toch nodig om een neurologisch onderzoek te doen: kan een onderdeel zijn of worden van multiple sclerose

12


Download ppt "Visusdaling."

Verwante presentaties


Ads door Google