De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thema 6: Zintuigen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thema 6: Zintuigen."— Transcript van de presentatie:

1 Thema 6: Zintuigen

2 Zintuigenstelsel Zintuigen (receptoren) reageren op prikkels
Als er geen veranderingen in de omgeving zijn reageert een zintuigcel niet meer (gewenning) Prikkeldrempel: Pas nadat de prikkeldrempel is overschreden geeft een zintuigcel een impuls af. Adequate prikkels zijn prikkels waardoor een zintuig impulsen afgeeft. Licht voor de ogen Geluid voor de oren Etc.

3 Bouw van het oog

4 Lichtregeling Kringspieren en straalsgewijzlopende spieren in de iris regelen de hoeveelheid licht in het oog. Pupilreflex: als er meer licht in het oog komt trekken de kringspieren in de iris samen (de pupil wordt kleiner) Als er minder licht in het oog komt trekken de straalsgewijslopende spieren samen (de pupil wordt kleiner.

5 Accommodatie = boller en platter worden van de lens, waarbij een scherp beeld ontstaat op het netvlies. komt een voorwerp dichterbij wordt de lens boller gaat een voorwerp verderweg dan wordt de lens platter. De lens zit met lensbandjes vast aan het straalvormig lichaam. Als de kringspieren in het straalvormig lichaam samen trekken wordt de lens boller. De lens wordt weer plat door de druk van het oog.

6 Vervolg accommodatie

7 Een bril nodig verziend oog

8 Het netvlies Staafjes: Kegeltjes:
licht en donker hebben een lage prikkeldrempel Kegeltjes: zie je kleuren mee hogere prikkeldrempel drie typen: rood, groen, blauw. Gele vlek: recht achter de lens met alleen kegeltjes Blinde vlek: aan de neuskant, de plek waar de oogzenuw het oog verlaat.

9 Bouw netvlies

10 Diepte zien Doordat we twee ogen hebben kunnen we diepte zien.


Download ppt "Thema 6: Zintuigen."

Verwante presentaties


Ads door Google