De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Elektriciteitsletsels
In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels Bliksem

4 Elektriciteitsletsels
1. Achtergrondinformatie Elektriciteit is overal aanwezig. De lichte elektrische schok die gevoeld wordt door het aanraken van schrikdraad of bij het aanzetten van een elektrisch apparaat is relatief onschuldig. Het gaat om een kleine hoeveelheid elektriciteit. Onder sommige omstandigheden kan ook een kleine hoeveelheid stroom levensbedreigend zijn.

5 Elektriciteitsletsels
De schade die stroom kan aanrichten, hangt af van een aantal factoren: 1. De stroomspanning 2. De stroomsterkte 3. De weg die de stroom door het lichaam kiest 4. De tijdsduur van de blootstelling

6 Elektriciteitsletsels
Stroom die door de hersenen gaat, kan bewusteloosheid en stilstand van bloedsomloop of ademhaling veroorzaken. Vaak krijgt het slachtoffer brandwonden, waarbij ook de schade aan onderliggende spieren en andere weefsels aanzienlijk kan zijn.

7 Elektriciteitsletsels
Geleiders en isolators Stroom geleidt erg goed door metaal en vocht. Aangezien het menselijk lichaam voor meer dan de helft uit vocht bestaat, is het een goede geleider, vooral als het slachtoffer nat is of bezweet. Isolators zorgen ervoor dat stroom juist niet kan geleiden. Voorbeelden zijn rubber, droog hout, glas, droog papier, droog textiel en plastic.

8 Elektriciteitsletsels
2. Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels Als een slachtoffer nog vastzit aan de stroombron, is snel handelen van cruciaal belang om erger letsel te voorkomen. Let daarbij wel op de eigen veiligheid.

9 Elektriciteitsletsels
Doen! Stap 1 Let op eigen veiligheid. Stap 2 Probeer het contact van het slachtoffer met de stroombron te verbreken. Stap 3 Benader het slachtoffer pas, als hij geen contact meer maakt met de stroombron. Stap 4 Controleer zijn vitale functies en stel ze veilig. Stap 5 Controleer of het slachtoffer brandwonden heeft. Stap 6 Koel brandwonden. Stap 7 Ga altijd met het slachtoffer naar deskundige hulp.

10 Elektriciteitsletsels
Bliksem Bliksem ontstaat door elektrische ontlading in de atmosfeer. Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Het is dan ook van groot belang om zo snel mogelijk bescherming te zoeken als onweer dichtbij is. Dit is het geval als de tijd tussen bliksem en donder minder dan tien seconden bedraagt.

11 Elektriciteitsletsels
Als iemand in aanraking komt met bliksem of elektriciteit, gaat de stroom via het lichaam naar de aarde. De weg die de stroom daarbij aflegt, kan zeer schadelijk zijn voor de organen en weefsels.

12 Elektriciteitsletsels
Voorzorgsmaatregelen Neem afhankelijk van de plaats waar je bent voorzorgsmaatregelen. 1. Ga in een afgesloten auto zitten, of blijf daar (stap niet uit) 2. Ga in open veld op je hurken zitten, met je voeten tegen elkaar 3. Ga nooit op een heuveltop zitten 4. Pas op met paraplu’s en metalen golfclubs

13 Elektriciteitsletsels
5. Schuil niet onder een boom, ga niet bij andere mensen staan, blijf uit de buurt van metalen voorwerpen 6. Ga aan land als je op het water bent; doe dat ook als er een onweersbui dreigt; blijf uit de buurt van masten en dergelijke.

14 Elektriciteitsletsels
Samenvatting: 1. Een elektrische schok kan levensbedreigend zijn. De ernst van een schok is afhankelijk van de stroomsterkte, stroomspanning, de weg die de stroom aflegt door het lichaam en de tijdsduur van blootstelling. 2. Let op je eigen veiligheid. Probeer het contact van het slachtoffer met de stroombron te verbreken. 3. Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Zoek bescherming bij onweer en waarschuw anderen (camping, op het water e.d.). 4. Vocht en metaal geleiden stroom.

15 Elektriciteitsletsels
Zijn er nog vragen?


Download ppt "Elektriciteitsletsels In dit hoofdstuk komt aan de orde: Achtergrondinformatie Het gevaar van elektriciteit Eerste Hulp bij elektriciteitsletsels."

Verwante presentaties


Ads door Google