De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Thermische letsels.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Thermische letsels."— Transcript van de presentatie:

1 Thermische letsels

2 Thermische letsels Medewerkers: Petrie Snel Joyce Wit
Anjo van Bennekom

3 Thermische letsels Lotusleerboek blz:49 t/m 52
Produceren van warmte Hittekramp Hittestuwing Hitte-uitputting Hitteberoerte Ontwerpen en ensceneren Grimeren Acteren

4 Produceren van warmte Afbraak en gebruik van voedsel Door beweging
Ons lichaam functioneert het beste bij een lichaamstemperatuur van 37 graden celsius. 1;afbraak en gebruik van voedsel Voedsel geeft brandstof aan de spieren van de inwendige organen en terwijl die werken produceren ze warmte. 2: door beweging Warmte die van de spieren komt, wordt door het bloed teruggebracht om de inwendige temperatuur te verhogen.

5 Temperatuur Lichaam (te) warm Kern afkoelen Vaten open = rode huid
Afkoelen door zweten Kleding los Tempo verlagen Lichaam (te) koud Kern warmhouden Vaten vernauwen = bleke huid Opwarmen door rillen Extra kleding aan Uit de wind staan OP deze sheet staat op een rijtje wat ons lichaam doet als het te warm of te koud is. Als de omgevingstemperatuur oploopt of het lichaam produceert meer warmte door beweging, wordt meer bloed vanuit de kern naar de koelere opp.vlakte van het lichaam gebracht. De bloedvaatjes verwijden en de huid wordt rood. De overige warmte wordt door straling (convectie) , geleiding (conductie) en verdamping van zweet aan de omgeving afgegeven en het koelere bloed keert terug naar de kern. De meest effectieve vorm van warmte afgifte is de verdamping van zweet. Stroming van lucht langs de huid versterkt de geleiding en verdamping.

6 Systeem schiet tekort Onvoldoende afkoeling :
Niet kunnen zweten door te hoge luchtvochtigheid Warmte te blijven produceren Kerntemperatuur loopt op Hersenen raken oververhit Vitale functies lopen gevaar Hoe hoger de vochtigheidsgraad hoe moeilijker het is om af te koelen.

7 Factoren die een rol spelen zijn hetzelfde als bij koudeletsels
Verdamping, geleiding, stroming, straling Lichaamsbouw, conditie, leeftijd, gezondheid en geslacht Medicijngebruik vocht afdrijvend (verminderde transpiratie) Risicofactoren als verkoudheid, koorts, slaapgebrek, diarree, voedsel- en vochtopname, alcohol 1: lichaamsbouw, conditie etc. Zwaarlijvigheid remt de transpiratie, doordat het hart meer werk moet verzetten en de reserves die nodig zijn om de pompfunctie voor het transpireren te versterken al zijn aangesproken. 2: medicijn gebruik etc. Door medicijn gebruik van plastabletten wordt het vocht afgedreven. Zware,dicht, waterbestendige kleding die niet ademt.

8 Hittekramp Kramp in spieren door vocht- en zouttekort Verschijnselen:
Rode huid Extreme pijn in spieren van benen en armen Spier voelt hard aan Treedt meestal op na inspanning en kan extreem pijnlijk zijn. Bij hardlopers betreft het vaak de grote kuitspier, die dan strak en hard aanvoelt. Tijdens transpiratie gaan er zouten en vocht verloren. Door het drinken van grote hoeveelheden water worden de zouten verdund en ontstaan er krampen. Het komt ook voor bij handarbeiders, zoals machinekamer personeel, dakwerkers en mijnwerkers. Ook bij bergbeklimmers en skiers, die door hun dikke lagen kleding niet merken dat ze hevig transpireren. Nog een voorbeeld is joggen met regenachtig weer en nylon kleding aan hebben.

9 Hittekramp Eerste Hulp: Koele plaats, laten stoppen met inspanning
Vocht aanvullen (eerst vragen hoeveel gedronken) Zouten aanvullen (sportdrank, eten) Veel zweten en niet drinken geeft suiker tekort. Omdat je niet precies weet of iemand zout of suiker tekort heeft kun je het beste sportdrankjes geven. ISO Drank

10 Hitte-uitputting Verschijnselen: Klamme bleke huid Hevig transpireren
Hoofdpijn Misselijkheid Eerste Hulp: Koele omgeving, ventilator Vocht en zout aanvullen Hitte-uitputting is ernstiger dan hittekrampen. De vocht-en zoutvooorraad is sterker verminderd en de klachten zijn ernstiger.

11 Hittestuwing Verschijnselen: Warme droge rode huid Hoofdpijn
Misselijkheid Moe en slap Eerste Hulp: Koele omgeving (ventilator) Vocht en zout aanvullen Bij hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid raak je geen warmte kwijt Zwaar lichamelijk werk bij een hoge temperatuur ( een korte felle binnenbrand )

12 Hitteberoerte Hoge lichaamstemperatuur Verschijnselen: Bleek en droog
Verwardheid en bizar gedrag Bewustzijnsdaling Eventueel toevallen Soms shock Soms stilstand van de bloedsomloop Lichaamstemperatuur boven de 40 graden. Het kan voorkomen bij mensen die tijdens een langdurige warmte periode in een ruimte zonder airco verblijven. Ouderen en kinderen vormen de kwetsbare doelgroep. Bij ouderen leidt hitteberoerte in 70% tot de dood.

13 Hitteberoerte Levensbedreigend dus Eerste Hulp
Lichaams temperatuur naar beneden brengen Bel 112 Koele omgeving ACTIEF afkoelen d.m.v. natte doeken, water, ventilator

14 SPECIAAL OPLETTEN MET

15 Hittekramp Ontwerp: inspanning, zweten Grimeren :
Als basis gezichtscrème van te voren aanbrengen Het hele gezicht en alle zichtbare delen van de huid met rode grime grimeren (Grimas 505) Vaseline op gezicht deppen Glycerine deppen op het hele gezicht Denk bij de keuze van de grime of vet of waterbasis aan je huidtype Het gezicht moet er rood en bezweet uit zien

16 Hittekramp Acteren: Voelt zich niet lekker
Bijzonder pijnlijke krampen in armen en benen Kan niet verder lopen

17 Hitte-uitputting Ontwerp: In warme omgeving met of zonder inspanning
Grimeren: Het hele gezicht en overige zichtbare delen bleek maken met shockgrime Vaseline op gezicht deppen Glycerine deppen op het hele gezicht Het gezicht moet er egaal bleek en bezweet uit zien. Het zweet is niet hetzelfde als bij de shock. Dit kan je laten zien door je gezicht met een plantenspuit nat te maken en je kleding bovenop je rug nat te maken en ook de haren van voren en in de nek nat maken.

18 Hitte-uitputting Ontwerp: In warme omgeving met of zonder inspanning
Acteren: Hoofdpijn Misselijk Duizelig Flauwte

19 Hittestuwing Ontwerp: Lichaam kan de warmte niet kwijt, inspanning
Grimeren: Het hele gezicht en overige zichtbare delen van de huid met behulp van rode grime op waterbasis grimeren Moet er droog uitzien, dus geen vetbasis gebruiken en ook geen transpiratie

20 Hittestuwing Acteren: Hoofdpijn Misselijkheid Moe en slap

21 Hitteberoerte Ontwerp: Hete omgeving met of zonder inspanning
Grimeren: Het gezicht en overige zichtbare delen van de huid bleek grimeren met shockgrime Bij shockgrime op vetbasis, moet je goed deppen voor droog uiterlijk. Dus geen transpiratie Bij het EHBO examen grimeren we rood. Het gaat erom dat de cursisten herkennen dat het een thermischletsel is. (nek, hals, lippen, oogleden, armen, handen zijn de zichtbare delen Bij het EHBO examen grimeren we rood volgens de afspraken. De cursisten moeten herkennen dat het een thermisch letsel is.

22 Hitteberoerte Acteren: Verward en bizar gedrag Bewustzijnsdaling
Eventueel toevallen Soms shock Soms stilstand van de bloedsomloop.

23 Zonnesteek, speciale hitteberoerte
Zonnesteek bij directe zon op nek (dus zon aanwezig!) Verschijnselen: Bizar gedrag Hoofdpijn Misselijkheid Duizeligheid Algehele malaise

24 Grimeren Hitte beroerte ( bleek en droog)
Hitte-uitputting ( bleek en zweet) Hitte stuwing ( rood en droog)

25 Zijn er nog vragen ?? Hittekramp Hitte-uitputting Hittestuwing
Hitteberoerte


Download ppt "Thermische letsels."

Verwante presentaties


Ads door Google