Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MARANATHA… Kom Heer Jezus, Kom!
Advertisements

Psalm 119 : 10, Ik zoek U met mijn ganse hart, laat mij niet van uw geboden afdwalen.
Evangelische Kerk Sint-Niklaas - 16 maart Cécil Van Maelsaeke
Leven in de kracht van de Heilige Geest
Woord van Leven Januari 2008.
Wij hebben een woord -Het Woord- voor de wereld
Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Godsdienst.
Kennis maken met: Levend Woord Gemeente Franeker
Christengemeenschap De Goede Herder
Zonde, de grootste vijand
Maria neemt ons mee doorheen de sterkste momenten van haar leven…
Welkom in de samenkomst
In deze dienst zal Ds. H. Prins voorgaan. Na de zegen zingen we Lb. 457 : 1, 2, 4 Schriftlezing: 1 Petrus 1 : 13 – 16 1 Petrus 2 : Tekst: 1 Petrus.
Schuldbelijdenis en genadeverkondiging Zingen: Psalm 26: 2, 6
THEMA GENIET MAAR DRINK MET MATE
GOD GEBRUIKT GEWONE MENSEN
Kinderen, het laatste uur is aangebroken. 1 Johannes 2:18 Vergeet vooral niet dat er aan het einde van de tijd spotters zullen komen, die hun eigen begeerte.
Volk Gezag Land Nederlanders Grondwet Nederland Koninkrijk.
Zingen Vers 1 O onze Vader, trouwe Heer, zie uit uw hemel op ons neer;
H E E R U B E N T W E L K O M...geloven, getuigen, groeien...
De gekruisigde Jezus spreekt je aan WOENSDAG
Kurios - van de Heer. 1/5 Werkplaats van de Geest 31 oktober: welkom in de kerk ‘s ochtends avondmaal & 1kor 11 ‘s middags zondag 21a,b HC over de kerk.
HOEZO BIDDEN?.
Zingen: Gezang 181d onze vader
De doop?. Johannes ‘de doper’ Matteüs 3:1-6 In die tijd trad Johannes de Doper op in de woestijn van Judea. Hij verkondigde: ‘Kom tot inkeer, want het.
Beloofd is beloofd.
Vanavond gaat het over: Hoe sta jij in het leven?
Woord van Leven Februari
Pinksteren 2014 Feest van de Geest
Verbondenheid. Efe 2:16 de bron van verbondenheid is de dood van Christus.
Gemeente Relaties Zorgzame Gemeente.
Maar zo hebt u Christus niet leren kennen! Efeziërs
Het verhaal van de stola
Welkom in deze kerkdienst
Impulsdag voor de nieuwe evangelisatie Is onze parochie wervend of stervend? Zaterdag 16 november 2013 Den Bosch.
In deze dienst zal Ds. Tigelaar voorgaan. Na de zegen zingen we Lb. 138 Schriftlezing: Matt. 1 : 18 – 25 Tekst: Matt. 1 : 23b.
“Met Christus gezeten in de hemel”
Wandelen met de Ontzagwekkende
Leven zoals past bij God
Avondmaal: het nieuwe leven vieren
Zondag 52 HC Franeker 16 augustus 2009
Romeinen 7:1 – 8:2 1Weet u dan niet, broeders en zusters, ik spreek immers tot mensen die de wet kennen, dat de wet alleen gezag over een mens heeft zolang.
Het werk van de Heilige Geest in Rom 8
Welkom in deze kerkdienst
Het christendom: een dwangbuis? Welkom in de kerk
De profeet Pablo Gargallo ( ).
Welkom in de samenkomst
26 sept 2013 Bodegraven 1. 1Korinthe 8 1 Wat het offervlees aangaat, wij weten, dat wij allen kennis bezitten. De kennis maakt opgeblazen, maar de liefde.
Vrijdag 13 juni 2014 Gezellig samen voetbal kijken in de Soos vanaf uur. Komt u ook?
Een Christelijke samenleving
In deze dienst zal Ds. M. van Veelen voorgaan. Voor de dienst zingen we Lb. 126: 1 Na de zegen Ps. 99: 1, 2 Schriftlezing: Jes 52:7-10 en 1 Joh.1:1-4 Tekst:
Welkom Zondag 3 mei 2015 Voorganger: Ds. J.A. Berkheij Ouderling van dienst: Anita Dahmen Orgel: Herman Kamp Lezingen: I Johannes 2: 28-3: 10 Efeziërs.
OverGave(n) Onze gift aan Jezus….
Voorganger: Ds. H. Torenbeek Ouderling van dienst: J. Korthoef
Welkom en Afkondigingen >. Zingen: 33:1,8 > Kom nu met zang en roer de snaren, gij volk, dat leeft van 's Heren recht. Hijzelf heeft zijn getrouwe scharen.
Hartelijk welkom in onze gemeente. Wat kunt u de komende periode verwachten?
We lezen Matteüs 13: De preek gaat over Matteüs 13: 47 – 50 Het Koninkrijk van God als een sleepnet – wat kunnen we daarmee? Alle liederen worden.
We lezen Deuteronomium 18: De preek gaat over Deuteronomium 18: 15 ‘Luister naar hen/Hém! Alle liederen worden tijdens de dienst geprojecteerd Voorganger:
Hartelijk welkom in de Gereformeerde Kerk Sliedrecht (verenigd in de PKN) Zondag:13 december 2015 Voorganger:Ds. J.E. Schelling Organist: Dhr. A. de Jager.
Protestantse gemeente De Hoeksteen te Benthuizen Voorganger: ds. Wil Bettenhaussen Orgel: Ben Veldstra 24 januari 2016 Aanvang: 10 uur.
Gemeente in Thessaloniki 1 Thessalonicenzen 1:1-10.
Mag ik een monastiek momentje van U? Jos Douma voorganger Plantagekerk Zwolle.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 2 onze traditie en onze missie.
Voorganger:ds. A. Robbertsen Welkom in deze dienst Schriftlezing:Openbaring 1 : 1 – 8.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 725 (GK) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN en NN hebben.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Blz. 14 (groene boekje) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Formulier voor de bediening van de Heilige doop aan de kinderen van de gelovigen III Versie GS Harderwijk 2011 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, NN.
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
Efeze 3: Om deze reden buig ik mijn knieën voor de Vader van onze Heere Jezus Christus, 15 naar Wie elk geslacht in de hemelen en op de aarde.
Transcript van de presentatie:

Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel OCDS Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel

In de stilte van de Karmel

klinkt de stem van God

De Seculiere Orde van de Ongeschoeide Karmel (OCDS) is een wereldwijde gemeenschap van katholieken die een leven willen leiden in navolging van Christus, binnen de spiritualiteit van de Karmel.

Onder bescherming van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel zijn de leden van de OCDS geroepen om in afhankelijkheid van Jezus Christus te leven, in vriendschap met Hem door wie wij ons bemind weten, en de Kerk te dienen.

Zij laten zich hierbij inspireren door H. Teresa van Jezus, H Zij laten zich hierbij inspireren door H. Teresa van Jezus, H. Johannes van het Kruis en andere karmelheiligen.

De rijke karmelitaanse traditie van gebed en inkeer biedt volop mogelijkheden om hier op een persoonlijke manier invulling aan te geven en een gelukkig leven ‘in Christus’ te leiden.

De karmelieten zijn van oorsprong kluizenaars die zich in de dertiende eeuw in het Karmelgebergte in het huidige Israël ophielden. Zij leefden in de Bijbelse traditie van de profeet Elia, de profeet aan wie de Karmel haar wapen-spreuk ontleent: ‘Ik heb me met volle overgave ingezet voor de HEER, de God van de hemelse machten’ (1Kon.19,10).

Rond 1209 kregen de eerste karmelieten een leefregel, de Regel van Albertus. Hierdoor werden zij formeel een religieuze orde. Na een relatief korte periode werden de karmelieten van de Berg Karmel verdreven en vestigden zij zich in Europa. De Orde van de Karmel is inmiddels verspreid over de hele wereld.

In de zestiende eeuw zag Teresa van Avila dat in haar klooster niet meer de oorspronkelijke geest van de orde heerste. Een geest die zich kenmerkt door stilzwijgen, eenzaamheid en voortdurend gebed. Als Teresa van Jezus zette zij zich met kracht in om karmelietessenkloosters te stichten volgens de oorspronkelijke regel.

Vanaf het moment van oprichting van het eerste hervormde klooster gaat de Karmel verder in twee richtingen: de Karmel van de geschoeiden (O.Carm.) en de Orde van de Ongeschoeide Karmel (OCD). De OCD wordt ook wel de Teresiaanse of hervormde Karmel genoemd. De OCDS (Ordo Carmelitarum Discalceatorum Saecularis) maakt deel uit van deze laatste.

Door hun bijzondere verering van de Heilige Maagd Maria werden de karmelieten van het eerste uur ook wel de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van de Berg Karmel genoemd. Als teken van deze innige relatie met de Moeder van God draagt ieder lid van de OCDS het Heilige Scapulier.

Eens in de maand komen de seculiere karmelieten bij elkaar voor gebed, geestelijke vorming en gezellig samenzijn. Als u op basis van het voorgaande belangstelling voor de Karmel hebt gekregen, neemt u dan gerust contact met ons op. U bent van harte welkom. Provinciaal secretariaat OCDS Julianalaan 72, 5342 GV OSS Tel. (0412)64 84 87 of (0418) 54 00 15 e-mail: secretariaat@ocds.nl

Voor informatie over lokale OCDS-gemeenschappen in Nederland: Arnhem  Dhr. Kees Steur  0299-364955  keeskarmel@hetnet.nl Bloemendaal Dhr. Jan Bijvoet 072-5110845 bijvoet.pax@kpnplanet.nl Breda Dhr. André Kruijver 076-5611565 a.kruijver@casema.nl Den Haag Mw. Bernadette Reefman 070-3636227 bma.reefman.ocds@willibrordushuis.nl Oirschot Dhr. Louis van Ham 0497-591419 d.vanham@chello.nl Rotterdam Mw. Marijke Ettema 010-7855380 mh.ettema@tiscali.nl Sittard Mw. Ria van den Elzen 0499-472937 jlcvandenelzen@versatel.nl Utrecht Mw. Paula Maria Tassel 030-6377017 pm.tassel.ocds@orange.nl Waterland Dhr. Kees Steur 0299-364955 spescarmeli-keessteur@hetnet.nl