NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Inleiding Goed toezicht = bewust keuzes maken in een veranderende omgeving Trends, dilemma’s en keuzes in het toezicht: Risico-oriëntatie Integriteit Open.
Advertisements

Open normen in wetgeving
Bestuursrecht Klas MED1 LES
College voor de Rechten van de Mens
De betekenis van het vreemdelingenrecht voor het verbintenissenrecht
BRZO dag 15 mei 2014 Mr. M.G.J. Maas-Cooymans.
Opzegging van de uitvoeringsovereenkomst en verweesd verder
“HDN en de zorgplicht in de keten”
Wetgeving financiële markten Bonaire, Sint Eustatius en Saba Wat gaat er veranderen? Bert Hiensch, Beleidsadviseur, Financiële Markten Februari 2012.
De ondernemingswinstbelasting
Zelfregulering en de overheid
Publieke en private belangen in de financiёle sector Publiek belang: adequaat functioneren van de financiële markten Publiek belang: Europese interne.
Hoofdstuk 13 Vrij kapitaalverkeer.
Doelstelling 2 Amsterdam Groot Oost
IPR Belangrijkste vragen van IPR
Zelf- en coregulering Getest en goedgekeurd voor de mediasector,een weloverwogen gok voor de kansspelsector? Marieke Lenaerts ICRI – KULEUVEN – IBBT Vier.
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
Omgevingswaarden in de Omgevingswet
ABBB Algemene rechtsbeginselen als een bron van administratief recht als materiële (beginselen sensu lato) en formele bron (beginselen sensu stricto) van.
De doorkruisingsleer in perspectief: algemene inleiding
Hoofdstuk 11 Vrij kapitaalverkeer. (2/14) Het vrije kapitaalverkeer (inclusief het vrije betalingsverkeer) wordt gewaarborgd door artikel 56 van het Verdrag:
ARBEIDSRECHT HRM-DT 1e JAAR LES 1
Bestuursrecht Klas MED1 LES 1.
Systeem van het recht Rechtsbron Interpretatie Objectief recht
Klas MEV1A Lokaal E0.01 Mr. Eppo van Koldam
Vrijheid van vestiging
Sturen op vertrouwen NVAG 23 mei 2012 Elly Breedveld Erasmus CMDZ.
Juridische procedures: een routebeschrijving Bestuurs- en Concerndienst Afdeling Juridische Zaken.
Juridische aspecten van invaren in nieuwe pensioencontract
Netwerkdag 15 april Implementatie Handhaving in de VR 2 Workshop Implementatie Handhaving in de VR Robert Luinge 15 april 2009.
ACIS/UvA/Ou Jac Rinkes 19 maart 2010
Traditionele voorstelling totstandkoming rechtsnormen Overheidswet- en regelgevers ( Democratisch gelegitimeerd) Overheidsrechtspraak.
Links Rechts mensen zijn sociaal en hebben veel voor anderen over mensen zijn vooral gericht op hun eigen belang slecht gedrag komt door de.
Pe-opleidingen.nl WFT, wet financieel toezicht. De Wet op het financieel toezicht (Wft) is op 1 januari 2007 in werking getreden. Deze wet regelt het.
C ORPORATE GOVERNANCE BEZIEN VANUIT HET C OLLEGE FINANCIEEL TOEZICHT DRS. A.R. R OMERO 13 april 2010 College financieel toezicht 1.
september 2009 Aanbevelingen van Compliance professionals
Haal meer uit aanbestedingen Congres VVMA 27 april 2011, Lunteren.
Les htv2 APV/Handhaving Oud blz Handhaving Handhaving = elke handeling die erop gericht is de naleving door anderen van rechtsregels te bevorderen.
Aansprakelijkheid en bewonersinitiatieven
Cao recht CAOPresentatie 23 juni 2015 Evert Verhulp
Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS
Toekomst Financiële Functie
Universiteitstraat 4, B-9000 Ghent, Belgium T +32 (0) , F +32 (0) Tom Vander Beken – Gemeentelijke.
De structuur van de economie
Toezicht door de Nederlandse Zorgautoriteit Loes de Maat Goed Bestuur: een zorg? Loes de Maat, directeur Toezicht & Handhaving, NZa.
Symposium Rechtspositie huishoudelijk personeel 26 november 2015 ‘Werken in het huishouden: geen baan als alle andere’
Implementatie Bestuursrechtelijke Geldschulden Implementatie Bestuursrechtelijke geldschulden 4 e tranche Awb Hoe te komen tot een succesvolle.
Toezicht op governance: waar draait het om en paralellen tussen de mediasector en de financiële sector Wijnand Nuijts – Manager toezicht Governance Gedrag.
Persoonsgegevens en de Wbp
De compliance officer: Blijver en bijter Jaap Koelewijn 16 november 2006.
Toekomstbestendigheid van de FGR 2000 (en enige andere onderwerpen) Dr R.H. van het Kaar Hugo Sinzheimer Instituut Plv. lid Geschillencommissie FGR.
Wet financieel toezicht Vereniging voor Compliance Officers 26 september 2006 Christel Grundmann – van de Krol.
1 Algemene Rekenkamer | Postbus | 2500 EA Den Haag Europees economisch bestuur Europese coördinatie van begrotings- en macro-economisch beleid en.
Toezicht op Financiële Dienstverlening Vereniging van Compliance Officers Amsterdam, 3 juli 2003.
Samenspel RvB en RvT moet professioneler: belang van diversiteit Rienk Goodijk Hoogleraar Governance in het semipublieke domein GITP/TiasNimbas Business.
MISBRUIK VAN RECHT Een nationaal, internationaal en unierechtelijk perspectief Discussiebijdrage Koen Verburg 12 mei 2016 Vereniging voor Belastingwetenschap.
Privacy en financiële instellingen VCO 5 juni 2007.
Bazel 2 14 juni 2006 Ministerie van Financiën Prof. dr. D. Schoenmaker Plv. directeur Financiële Markten Implementatie Bazel 2.
Recht in Gedwongen Kader
De privaatrechtelijke zorgplicht van de verzekeringstussenpersoon
Wet gemeenschappelijke regelingen
mr. dr. Harm Borgers 14 november 2016
Symposium Relativiteitsleer EUR
bezoek strafzaak voorbereiding op takenserie 3
HET (RAPPORT VAN DE COMMISSIE) EU- HANDVEST:
Milieu wet en regelgeving
Gedrag en cultuur toezicht bij de AFM Leren van fouten in de financiële sector Céline Christensen Nationaal Compliance Congres december.
Bestuurlijke afweegruimte/lokaal maatwerk
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
Transcript van de presentatie:

NILG jaarcongres, Amsterdam 9 november 2010 De betekenis van de Wet op het financieel toezicht (Wft) voor het contractenrecht Olha Cherednychenko

Inleiding de contractuele verhouding tussen een financiële onderneming en haar (potentiële) cliёnt van oudsher vooral door het privaatrecht beheerst in de afgelopen twee decennia neemt het bestuursrecht op dit terrein een enorme vlucht het toenemende belang van het Europees recht

Juridische matrix Europees recht nationaal nationaal bestuursrecht privaatrecht

Financieel toezichtrecht en contractenrecht: ‘vertaling’ van privaatrechtelijke normen in bestuursrechtelijke normen + bestuursrechtelijke handhaving door de AFM - b.v. afd. 4.2.3 Wft ‘Zorgvuldige dienstverlening’ ‘koppeling’ van privaatrechtelijke normen in het BW aan bestuursrechtelijke normen + bestuursrechtelijke handhaving door de AFM - b.v. art. 517 (1) BW jo. 4:25b Wft bestuursrechtelijke handhaving van privaatrechtelijke normen in het BW door de AFM - b.v. art. 4:25b Wft

Doelstellingen financieel toezichtrecht en privaatrecht Publiek/privaat belang: bescherming van de consument primair het behartigen van het publieke belang in goed werkende fin. markten regels vanuit het toezichtperspectief geschreven en op de grootste gemene deler toegesneden sancties vooral gericht op het bestraffen van ongewenst gedrag en het voorkomen dat dit optreedt primair gericht op het waarborgen van de individuele belangen van een cliënt in het concrete geval het publieke belang in goed werkende financiële markten slechts indirect gediend sancties vooral gericht op schadecompensatie

Bestuursrechtelijke normering van de contractuele verhouding? de op de contractuele verhouding van toepassing zijnde regels buiten het systeem van het privaatrecht welke normen werken door in het privaatrecht? (b.v. doorwerking regels t.a.v. de interne bedrijfsvoering?) vaak dubbel publiek-privaat normstelsel voor dezelfde contractuele verhouding: - publiekrechtelijke zorglicht beïnvloedt de privaatrechtelijke zorgplicht, maar niet bepaalt (effectenlease-uitspraken van de HR (5 juni 2009) - meer rechtszekerheid? - volledige harmonisatie in de EU?

Bestuursechtelijke handhaving van de (semi-)privaatrechtelijke normen? dubbele bestuurs-/privaatrechtelijke handhaving van de normen op het niveau van een individuele overeenkomst? - rechtszekerheid? - volledige harmonisatie in de EU? toezicht op de naleving van privaatrechtelijke normen in concrete gevallen? - voldoende bescherming van de individuele consument? - effectiviteit? bestuursrechtelijke sanctionering van de niet-naleving van de in het privaatrecht ontwikkelde (open) normen (b.v. art. 4:90 Wft)?

Doelstellingen van het financieel toezichtrecht en privaatrecht Tot slot het bestuursrecht en het contractenrecht op het gebied van financiële dienstverlening moeten samenwerken naar een grotere rol van publieke belangen in het privaatrecht wel het gevaar van de ‘publicisering’ van het hoe moet een juridisch kader voor de financiële sector met het oog op het evenwichtig borgen van publieke en private belangen in elkaar zitten? Doelstellingen van het financieel toezichtrecht en privaatrecht

? Privaatrecht Publiekrecht