Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Semantisatieverhaal:
Advertisements

Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is alweer bijna Oud en Nieuw
Semantisatieverhaal: Bij mij in de buurt wordt een nieuwe voorziening gebouwd. De voorziening is iets nuttigs waarvan je gebruik kunt maken. Er wordt een.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon maakt altijd heel veel rommel
Semantisatieverhaal: Twee jaar geleden gebeurde er iets wat uitzonderlijk was, iets wat heel bijzonder was. We konden schaatsen op de straat. Heb jij dat.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Hebben jullie ook een huisdier
Semantisatieverhaal: Gisteren was het een chaos op de weg
Semantisatieverhaal: Heel lang geleden zag ik iemand parachute springen. Ik vond dat zo gaaf. Ik wilde ook heel graag een keer parachute springen. Begin.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie neef Nico al
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is nu maart, en na maart komt april hè
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb een geweldig plan: Volgende week begin ik met het aanleggen, het maken van een moestuin. Een moestuin is een ander woord voor.
Semantisatieverhaal: Een hele tijd geleden was er een erge storm in Nederland. Deze storm begon aan de kust, bij de zee, en trok landinwaarts, vanaf de.
Semantisatieverhaal: Er zijn in Nederland kinderen die niet op een sport kunnen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Want sporten kost geld. Ik zie.
Semantisatieverhaal: Weten jullie al of jullie in de zomervakantie op vakantie gaan? Ik sta op het punt om een vakantie te kiezen. Ik ga bijna een vakantie.
Semantisatieverhaal: Jullie weten dat mijn buurvrouw heel veel kikkers heeft. Die wonen in de vijver in haar voortuin. Bij de buurvrouw voor de deur is.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Het is misschien een beetje raar om er nu over te praten. Maar rond Oud en Nieuw willen sommige jongeren illegaal vuurwerk kopen.
Semantisatieverhaal Ken jullie het filmpje van die lachende man in het openbaar vervoer, in de metro? Openbaar vervoer is vervoer dat iedereen mag gebruiken,
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik sport elke week, want het is aangetoond dat sporten gezond is. Het is bewezen dat sporten gezond is. Ik doe aan fitness, maar eigenlijk.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik deze vakantie heb gedaan
Semantisatieverhaal: Heb jij wel eens iets gezegd wat iemand anders kwetst? Dat je iets zegt of doet waardoor iemand verdrietig wordt (of zich beledigd.
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Semantisatieverhaal: Ik had dit weekend een verrassingsfeestje voor een vriendin. Mijn vriendin mocht beslist niet weten dat ze een feestje kreeg. Beslist.
Semantisatieverhaal: Afgelopen zaterdag ben ik met mijn kinderen naar Space Expo geweest. Space Expo is een museum in Noordwijk. Het museum is bestaat.
Weten jullie dat er groepen mensen bestaan die orkanen opzoeken en deze orkanen achterna reizen? Die mensen noemen we stormjagers. Deze groep stormjagers.
Semantisatieverhaal: Mijn zus is op vakantie geweest naar Mexico en heeft iets heel bijzonders meegemaakt. Mexico is een land met veel bebouwing, dat zijn.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik wil graag even jullie aandacht vragen voor iets belangrijks. Ik wil graag zorgen dat jullie gaan nadenken over iets belangrijks.
Semantisatieverhaal: Ik hoorde op de radio een grappig bericht vanmorgen. Het bericht ging over een vrouw uit de Filipijnen. De vrouw had eieren gekocht.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Jullie hadden het vast al wel gehoord
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik las in de krant over een leuke wedstrijd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je welk spel ik heel leuk vindt. Monopoly
Semantisatieverhaal: Kennen jullie mijn buurvrouw nog
Semantisatieverhaal: Ik zag op Youtube iets bijzonders gisteren
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Ik zag een heel bijzonder filmpje op Youtube
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Vroeger wilde ik heel graag een huisdier
Semantisatieverhaal: Vandaag ga ik jullie iets vertellen over een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de mensen. De zwarte bladzijde uit de geschiedenis.
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: Vorige week kwam ik ‘s avonds laat met de auto terug van een feestje. Op de autoweg waren 3 rijbanen afgesloten (klik voor eerste.
Semantisatieverhaal: Mijn zoon heeft een hekel aan afwassen
Semantisatieverhaal: Mijn buurman heeft een nieuw huisdier
Semantisatieverhaal: Een paar weken geleden is er een ongeval gebeurd
Semantisatieverhaal: De vakantie is weer voorbij. Wel jammer hoor
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik woon vlakbij een industrieterrein
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Ik heb dit weekend de zolder opgeruimd
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik op internet las
Semantisatieverhaal: Bij de vijver van mijn buurvrouw woont al jaren een dikke, groene kikker in een klein huisje. Op een dag kwam er een salamander langs.
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal:
Semantisatieverhaal: Kennen jullie de legende van ‘de rattenvanger van Hamelen’? De legende is het wonderlijke verhaal dat eeuwenlang doorverteld is. In.
Semantisatieverhaal: Ik was gisteren in Albert Heijn
Semantisatieverhaal:
Transcript van de presentatie:

Semantisatieverhaal: Ik was dit weekend een beetje op internet aan het kijken en toen stuitte ik op iets. Ik vond iets terwijl ik er niet naar zocht, ik trof iets aan. Ik stuitte op een documentaire, dat is een film over iets wat echt gebeurd is. Ik zag een natuurdocumentaire over dieren in de stad. Een stukje van de documentaire ging over apen in een stad in India. Deze apen waren niet zo heel gezellig. Kijk maar naar dit korte filmpje (klik op de link). De apen maken in de stad van alles kapot en stelen ook spullen. De apen plegen dus gewoon een misdaad. Plegen betekent uitvoeren, doen. Deze aap steelt bijvoorbeeld de bril van de mevrouw. Denken jullie dat dat strafbaar, verboden is? Dat de apen een straf kunnen krijgen omdat ze spullen stelen? De apen richten zich vooral op mobieltjes en eten. De apen hebben vooral aandacht voor mobieltjes en eten. Dat stelen de apen het vaakst. In India hebben ze experts ingehuurd om de apen weg te jagen. De expert is iemand die ergens veel van weet. Deze experts maken geluiden die de apen wegjagen. Het is natuurlijk goed om de apen weg te jagen, maar de mensen in de stad zouden ook iets kunnen doen aan preventie. Dat betekent het voorkómen van een probleem. Wat zou kunnen helpen om te zorgen dat de apen helemaal niet naar de stad toekomen? Een hoog hek om de stad? Dan kunnen de apen de stad niet in komen. Je voorkomt dan dat er een probleem komt. Een hek is dus een potentiële oplossing, een mogelijke oplossing. Een andere potentiële, mogelijke, oplossing is geen afval op straat gooien. Dat gaan de apen opeten. Weten jullie nog een potentiële oplossing? Als de mensen in India zich bewust worden van wat de apen in de stad komen doen, als de mensen in India dat gaan begrijpen, doorkrijgen, dan kan er misschien ook een oplossing gevonden worden. Misschien zijn er mensen in India de het afval op straat willen opruimen. Dat zou een goede daad zijn, een goede actie, iets wat je doet. Dat is een goede daad tegen de apen en voor het milieu!

Week 8 – 19 februari 2019 Niveau B Gerarda Das Mariët Koster Mandy Routledge Francis Vrielink Week 8 – 19 februari 2019 Niveau B

stuiten op

de documentaire https://jeugdjournaal.nl/artikel/2263063-brutale-apen-stelen-mobieltjes-en-klimmen-op-auto-s.html

plegen

strafbaar

zich richten op

de expert

de preventie

potentieel potentiële oplossingen

zich bewust worden van

de daad

Op de woordmuur:

strafbaar toegestaan = verboden (waar je straf voor kunt krijgen)       Is het strafbaar als een aap iets steelt? = als iets mag      Het is toegestaan om aan tafel te eten.

de expert de leek = iemand die ergens veel van weet       De expert is ingehuurd om de apen weg te jagen. = iemand die niet deskundig is op een bepaald gebied   De leek heeft geen idee hoe hij de apen weg moet jagen.

de documentaire = een film over iets wat echt gebeurt is     = een film over iets wat echt gebeurt is de natuurdocumentaire     de oorlogsdocumentaire de reisdocumentaire  

de preventie = het voorkómen van een probleem inbraakpreventie     = het voorkómen van een probleem inbraakpreventie     ziektepreventie   brandpreventie

plegen fraude plegen een moord plegen een overval plegen   fraude plegen   plegen = uitvoeren, doen       een moord plegen een overval plegen

stuiten op = vinden terwijl je er niet naar zoekt, aantreffen Ik keek op internet en stuitte op een film. de daad = de actie, iets wat je doet Onze daad is het opruimen van afval.

zich richten op = de aandacht hebben voor, focussen De apen richten zich op mobieltjes en eten.

zich bewust worden van = gaan begrijpen, doorkrijgen Als de mensen in India zich bewust worden van wat de apen in de stad komen doen, dan kan er misschien een oplossing gevonden worden.

potentieel = mogelijk Een hek om de stad maken is een potentiële oplossing.